Γερμανία Σε λειτουργία τα πρώτα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας «τέταρτης γενιάς».


Η Γερμανία γίνεται, σήμερα, Δευτέρα, η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που δημοπρατεί συχνότητες του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος για δίκτυα κινητής τηλεφωνίας «τέταρτης γενιάς». Ζήτηση υπάρχει, ωστόσο το Βερολίνο δεν μπορεί να ελπίζει στην επιτυχία της αντίστοιχης δημοπρασίας για το 3G.
To 2000, όταν δημοπρατήθηκαν οι συχνότητες για τα δίκτυα τρίτης γενιάς, η γερμανική κυβέρνηση κέρδισε συνολικά 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Όμως οι εταιρείες που πλήρωσαν τις πανάκριβες άδειες σχεδόν πνίγηκαν στα χρέη και χρειάστηκαν γύρω στη μια δεκαετία για να αποσβέσουν το κόστος, κυρίως λόγω της περιορισμένης ανταπόκρισης των χρηστών.
Αυτή τη φορά οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα έσοδα είναι απίθανο…
.

… να ξεπεράσουν τα 10 δισ. ευρώ, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, λίγες ώρες πριν από τη δημοπράτηση. Παρόλα αυτά, το ενδιαφέρον των εταιρειών υπάρχει και «η ζήτηση προηγείται κατά πολύ της προσφοράς», όπως δήλωσε ο Ματίας Κουρθ, επικεφαλής της αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής που οργανώνει τον πλειστηριασμό.
Οι άδειες αφορούν τα λεγόμενα δίκτυα LTR (Long Term Evolution, Μακροπρόθεσμη Εξέλιξη), τα οποία στην πραγματικότητα αποτελούν μια ενδιάμεση τεχνολογία ανάμεσα στο 3G και το «καθαρό» 4G. Τα δίκτυα LTR προσφέρουν μέγιστη ονομαστική ταχύτητα 100 Mbps στο κατέβασμα και 50 Mbps στο ανέβασμα.

Επιπλέον, οι υπηρεσίες των δικτύων 4G, από τις κλήσεις φωνής μέχρι το κατέβασμα αρχείων, μπορούν να βασίζονται όλες στο Διαδικτυακό Πρωτόκολλο (IP).
«Με το LTE, τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας θα γίνουν μια πραγματική εναλλακτική λύση στο DSL» προέβλεψε ο Χέρμπερτ Μερτζ, επικεφαλής του συνδέσμου εταιρειών τεχνολογίας Bitcom.
Οι άδειες που δημοπρατούνται αφορούν συχνότητες του ραδιοφάσματος που έμειναν ελεύθερες μετά τη μετάβαση των τηλεοπτικών σταθμών στις ψηφιακές μεταδόσεις.
Η Γερμανία είναι η πρώτη χώρα που προχωρά σε αδειοδότηση του φάσματος για το 4G, ωστόσο δίκτυα LTE λειτουργούν ήδη σε πιλοτική βάση στη Στοκχόλμη και το Όσλο.
vima

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *