Η εκδίκηση είναι κάτι που το έχουμε μέσα μας! Το λένε και οι επιστήμονες…

Επιστήμονες πιστεύουν ότι η γενετική παίζει ρόλο στην επιθυμία για εκδίκηση.Η επιθυμία να θυμώσει ή να βλάψει κανείς

κάποιον άλλο, ειδικότερα εάν πιστεύει ότι έχει
αδικηθεί με κάποιο τρόπο, είναι ένα φαινόμενο που απαντάται σε πολλές κοινωνικές ομάδες και κουλτούρες.

Μια ομάδα ψυχολόγων, βιολόγων και μαθηματικών ανακάλυψαν, ότι όσο πιο όμοιο είναι ένα άτομο μέσα σε μια ομάδα, τόσο πιο εκδικητικό είναι προς αυτούς που βρίσκονται εκτός αυτής.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα άτομα που φαίνονται πολύ διαφορετικά από τα υπόλοιπα μέλη μιας ομάδας, θα εξελιχθούν με αλτρουιστικό τρόπο απέναντι σε παρόμοιους εταίρους και ελάχιστα μοχθηροί απέναντι σε αυτούς που δεν είναι όμοιοι μαζί τους.

Από την άλλη, όσοι φαίνονται πολύ όμοιοι με τα υπόλοιπα μέλη μιας ομάδας θα γίνουν πολύ αλτρουιστικοί απέναντι σε αυτούς με παρόμοιους εταίρους, όμως πολύ εκδικητικοί απέναντι σε όσους είναι ανόμοιοι, φτάνοντας συχνά μέχρι και στα άκρα για να τους βλάψουν.

«Τα παρόμοια άτομα είναι πιο πιθανό να μοιράζονται αντίγραφα των γονιδίων τους, ενώ στα ανόμοια άτομα αυτό είναι λιγότερο πιθανό. Ως εκ τούτου, η εξελικτική θεωρία προβλέπει ότι οι οργανισμοί θα κάνουν διακρίσεις συχνά, επειδή το να βοηθά κανείς παρόμοιους εταίρους και να βλάπτει αυτούς που διαφέρουν αυξάνει το ποσοστό των γονιδίων που μπορεί να περάσουν στις μελλοντικές γενιές» εξήγησε ο Dr. Krupp.

Το εύρημα αυτό προσδίδει μια νέα οπτική στην καθιερωμένη εξελικτική θεωρία και θα μπορούσε να εξηγήσει το ρατσισμό και τις αντίστοιχες μορφές προκατάληψης σε ανθρώπους και άλλα είδη.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *