Με το τσιγκέλι βγαίνουν τα στοιχεία για τα αυθαίρετα

Απρόθυμες να χορηγήσουν στοιχεία για την αυθαίρετη δόμηση αλλά και «αδιάβαστες» εμφανίζονται οι Περιφέρειες, καθιστώντας δύσκολο και χρονοβόρο για τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος το έργο της κατεδάφισης αυθαιρέτων που έχει εξαγγείλει ο….
υπουργός ΠΕΚΑ κ. Γιώργος Παπακωσταντίνου.

Από το υπουργείο έχει φύγει σύμφωνα με πληροφορίες ένα excel προς όλες τις περιφέρειες της χώρας ώστε να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία για τα πρωτόκολλα κατεδάφισης, τα οποία θα μπορέσει να αξιολογήσει στην συνέχεια η νεοσύστατη Υπηρεσία Επιθεώρησης και Κατεδάφισης Αυθαιρέτων (ΕΥΕΚΑ) που θα συνδράμει τον εισπρακτικό νόμο για την τακτοποίηση των παράνομων κτισμάτων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μόνο η Περιφέρεια Πελοποννήσου εμφανίζεται να έχει αξιόπιστα στοιχεία που θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν σχετικά εύκολα στο υπουργείο ενώ πλήρης φάκελος και αυτό χάρη στην καλή δουλειά που έχει γίνει από το φορέα διαχείρισης έχουν σταλεί για τη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου.

Ένα επιπλέον στοιχείο που αποκαλύπτουν οι προσπάθειες «ψαρέματος» αυθαιρέτων είναι ότι ενώ υπάρχουν εντοπισμένα αυθαίρετα κτίσματα για τα οποία έχουν γίνει πριν από χρόνια αυτοψίες, καταγράφονται ως αγνώστου! Οι υπάλληλοι που τα έλεγξαν δεν μπήκαν καν στον κόπο να ξετρυπώσουν την ταυτότητα των ιδιοκτητών τους.

Σε κάθε περίπτωση αποδεικνύεται ότι ο μηχανισμός είναι ακόμη ανέτοιμος για να μπορέσει να προχωρήσει στο επόμενο βήμα που είναι η αντιμετώπιση όσων αυθαιρέτων δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις της τακτοποίησης.

Στο υπουργείο αξιολογούνται σε πρώτη φάση 1.500 πρωτόκολλα κατεδάφισης που βρίσκονται σε δάση και ευαίσθητα οικολογικές περιοχές του λεκανοπεδίου αλλά πρωταρχικός στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα είδος βάσης δεδομένων για τα αυθαίρετα, η οποία σήμερα δεν υπάρχει πουθενά.

Στο ΥΠΕΚΑ σκόπευαν να γίνουν έστω κάποιες συμβολικές κατεδαφίσεις μέσα στο Σεπτέμβριο αλλά με τις παρούσες συνθήκες αυτό καθίσταται αδύνατο, παρά το γεγονός ότι οι πρώτες εκτιμήσεις για το λεκανοπέδιο αναφέρουν ότι τα αυθαίρετα μόνο στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής ξεπερνούν τις 3.000 ενώ στην παραλιακή από τον Πειραιά ως την Γλυφάδα προς κατεδάφιση εκτιμάται ότι είναι περισσότερα από 210 αυθαίρετα, τα οποία βρίσκονται στη ζώνη του αιγιαλού.

Πλήθος αυθαιρέτων εντοπίζονται σε νησιά του Ιουνίου όπου υπολογίζεται ότι το 90% των κτισμάτων που υπάρχουν στον αιγιαλό είναι αυθαίρετα αλλά και σε νησιά του Αιγαίου όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος και φυσικά η Κρήτη.

http://www.protothema.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *