Σεμένια: άνδρας ή γυναίκα;

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα σχετικά με την αθλήτρια στίβου μέσων αποστάσεων, Σεμένια Κάστερ
που αφορούν στη δεινή οικονομική κατάσταση που έχει περιέλθει, αποφάσισα να ψάξω το θέμα πιο βαθιά. Κατ’ αρχήν ποιό είναι το θέμα; Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου του 2009 η αθλήτρια από τη Νότια Αφρική Σεμένια Κάστερ, γεννημένη το 1991, κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στα 800 μ. με χρόνο 1.55.45. Το παγκόσμιο ρεκόρ στο αγώνισμα είναι 1.53.28 και το κατέχει η Τσέχα Jarmila Kratochvílová από το 1983! Πρόκειται για το μακροβιότερο παγκόσμιο ρεκόρ σε ατομικό αγώνισμα!

Η έκθεση της Σεμένια στα φώτα της δημοσιότητας και η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου, ήταν φυσικό να δημιουργήσουν θέμα σχετικά με το φύλο της αθλήτριας, αφού από τις φωτογραφίες τουλάχιστον βλέπουμε έναν άντρα ντυμένο με …γυναικεία ρούχα. Το γεγονός και μόνο ότι εμφανισιακά η αθλήτρια έχει τόσο εμφανή ανδρικά χαρακτηριστικά, τόσο στο σώμα όσο και στο πρόσωπο, ανάγκασε την Παγκόσμια Ομοσπονδία IAAF να προβεί σε έλεγχο φύλου. Το πρόβλημα όμως που δημιουργήθηκε οφείλεται στη δημοσιότητα που έλαβε η συγκεκριμένη ενέργεια και είχε σαν αποτέλεσμα τον προσωρινό αποκλεισμό της αθλήτριας από όλες τις διοργανώσεις μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα.

Θα περίμενε κανείς ότι η διαδικασία ταυτοποίησης του φύλου αποτελεί απλή υπόθεση. Στην εποχή που τα τεστ DNA χρησιμοποιούνται κατά κόρον και με την πρόοδο στην ιατρική σε όλους τους τομείς όλο και κάποια εξέταση έστω και χρονοβόρα θα έπρεπε να υπάρχει για να καθορίζει ποιο είναι το φύλο ενός ανθρώπου. Και όμως τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι! Είναι πάρα πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί με βεβαιότητα το φύλο κάποιων ατόμων που εμφανίζουν ανδρόγυνα χαρακτηριστικά. Για την ακρίβεια απαιτείται η συνεργασία γυναικολόγου, ενδοκρινολόγου, ψυχολόγου και παθολόγου αλλά και πάλι τα αποτελέσματα είναι ασαφή!

Σε μια περίπτωση μάλιστα δύσκολη, όπως αυτή της Νοτιοαφρικανής αθλήτριας, χρειάστηκαν 11 μήνες ώστε η IAAF να δώσει και πάλι την έγκρισή της ώστε να ξαναμπεί στην ενεργό δράση. Ποιό ήταν το αποτέλεσμα των εξετάσεων; Κανείς δεν πρόκειται να μάθει, μιας και άπτεται των προσωπικών δεδομένων της αθλήτριας. Δεν γνώριζε όμως η IAAF ότι αποκλείοντας τη Σεμένια για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα την εξοντώνει οικονομικά; Και τι ακριβώς περίμενε να δείξουν οι εξετάσεις; Νέες έρευνες δείχνουν ότι η αλλαγή φύλου ίσως να γίνει εφικτή χωρίς καν εγχείρηση; Με δύο λόγια μάλιστα δείχνουν ότι το φύλο δεν καθορίζεται από γενετικούς παράγοντες, όπως μαθαίναμε στη βιολογία στο σχολείο…

Οι εξετάσεις για την ταυτοποίηση του φύλου στο γυναικείο αθλητισμό και ειδικά στο στίβο έχουν μακρά ιστορία. Γίνονταν σε κάθε μεγάλη διοργάνωση μετά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1966 και μέχρι την Ολυμπιάδα της Ατλάντα το 1996 οπότε και αποφασίστηκε να σταματήσουν. Η IAAF αποφάσισε να σταματήσει τους μαζικούς ελέγχους λίγο νωρίτερα, το 1992, αλλά διατηρώντας το δικαίωμα να προβεί σε έλεγχο μεμονωμένων περιπτώσεων, εφόσον υπάρξουν σχετικά στοιχεία που να το απαιτούν.

Θα αναρωτιέστε αν έχουν υπάρξει περιπτώσεις αθλητριών που να ταυτοποιήθηκαν ως άνδρες, δεν έχετε παρά να δείτε εδώ.

Η συγκεκριμένη υπόθεση λοιπόν είναι εξαιρετικά περίπλοκη και πολύ αμφιβάλω αν έχουμε ακούσει την τελευταία λέξη σχετικά με το φύλο της Σεμένια Κάστερ. Κατά τη γνώμη μου ο χειρισμός της IAAF ήταν απαράδεκτος, έριξε την αθλήτρια στα λιοντάρια δηλ. τα ΜΜΕ για να την ξεσκίσουν και στη συνέχεια 11 μήνες μετά αποφάνθηκε ότι όλα βαίνουν καλώς! Πρώτα έριξε λάδι στη φωτιά και μετά δεν παρουσίασε κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι η Νοτιοαφρικανή είναι πράγματι γυναίκα. Αφού οι εξετάσεις είχαν ευτυχή κατάληξη γιατί τις κρύβουμε; Αν το φύλο καθενός μας αποτελεί προσωπικό ευαίσθητο δεδομένο, μήπως πρέπει να το σβήσουμε και από τις ταυτότητες;

WWW.SPORTSECRETS.GR

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

2 Comments

  1. Ανώνυμος

    ΟΠΟΤΕ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΤΡΕΧΑΝΕ ΝΤΟΠΑΡΙΣΜΕΝΕΣ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ,ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΤΗΣ ΚΟΚΑ ΚΟΛΑΣ ΚΑΙ ΛΥΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΙΑΣ..
    ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ/ΕΣ Η ΚΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟΣ!
    ΠΝΕΥΜΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΟΥ ΛΕΕΙ ΜΕΤΑ..
    ΓΙΑΥΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΔΙΟΤΙ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΜΕΝΑ!

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *