Αν και “ασθενές φύλλο”, είναι πανίσχυρες

Δέκα γυναίκες παγκοσμίως μονοπωλούν και διαμορφώνουν, η κάθε μία στον τομέα τους, τις εξελίξεις διεθνώς, όπως καταγράφονται από το περιοδικό FORBES.

Άνγκελα Μέρκελ

Η «σιδηρά κυρία» της Γερμανίας και της ΕΕ φέρει, στα 57 της, επαξίως τον …….
επίζηλο τίτλο της ισχυρότερης γυναίκας του κόσμου για το 2011 και για πέμπτη φορά την τελευταία δεκαετία. Ο τευτονικός της πραγματισμός ταιριάζει γάντι με τη σχεδόν παντελή απουσία μακιγιάζ, κοσμημάτων και τη λαμέ τουαλέτα-μονοφόρι που συνηθίζει στις δημόσιες εμφανίσεις της – κατάλοιπα, ίσως, των χρόνων που έζησε στην πρώην Ανατολική Γερμανία. Ηγέτιδα των Χριστιανοδημοκρατών και καγκελάριος από το 2005, πρωταγωνίστησε στις συνθήκες της Λισαβώνας και του Βερολίνου, ενώ χρημάτισε πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης και της G8. Προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση όταν πέρσι ανακοίνωσε την «αποτυχία της πολυπολιτισμικότητας». Εκανε και δύο γάμους αλλά όχι παιδιά. Οι έντονες αμφισβητήσεις που δέχεται τελευταία εντός κι εκτός Γερμανίας, ειδικά για την οικονομική της πολιτική και την ανακόλουθη στάση της απέναντι στο «ελληνικό πρόβλημα» δεν την κάμπτουν – το «τσαγανό» και οι σπουδές της στη… χημεία εγγυώνται την πολιτική της μακροημέρευση.

Χίλαρι Κλίντον

Λέγεται ότι, δίχως εκείνη στο πλευρό του, ο Μπιλ Κλίντον δύσκολα θα γινόταν πρόεδρος των ΗΠΑ. Είχε, επιπλέον, τη διορατικότητα να τον συγχωρήσει μεγαλόθυμα όταν έγινε διεθνώς ρεζίλι με το «λερωμένο» φουστάνι της Μόνικα Λεβίνσκι. Πετυχημένη υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σήμερα, η 64χρονη πρώην «Πρώτη Κυρία» από το Αρκάνσας δήλωσε πρόσφατα πως δεν φιλοδοξεί πλέον να αναρριχηθεί, κάποτε, στον προεδρικό θώκο που έχασε στην κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών το 2008. Δική της παλιότερη ιδέα ήταν η καθιέρωση ενός εθνικού συστήματος υγείας, που προβάλλει ως το μεγαλύτερο ως τώρα επίτευγμα της προεδρίας Ομπάμα. Θεωρείται πιο πολυταξιδεμένη από κάθε προκάτοχό της, εφόσον έχει επισκεφθεί ως τώρα 79 χώρες προασπίζοντας τα αμερικανικά συμφέροντα αλλά δείχνοντας ενδιαφέρον και για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδιαίτερα τα γυναικεία. Πάνω από 50 βιβλία και πανεπιστημιακές εργασίες έχουν γραφτεί γι΄αυτήν ως τώρα. Χίπισσα στα νιάτα της, γιαγιά μάλλον σε λίγο αφού καλοπάντρεψε πέρσι την κόρη της Τσέλσι, είναι η δημοφιλέστερη γυναίκα στις ΗΠΑ.

Ντίλμα Ρουσέφ

Αριστερή αγωνίστρια κι αντάρτισσα κατά της χούντας στα νιάτα της (έκανε, μάλιστα, φυλακή και βασανίστηκε μεταξύ 1970-72), πολιτικός καριέρας αργότερα, εντάχθηκε στο Εργατικό Κόμμα τού Λούλα το 2000. Χρημάτισε υπουργός Ενέργειας μεταξύ 2003-5 οπότε έγινε δημοφιλής με τη φιλοαγροτική καμπάνια «φως για όλους» – παρότι η προσπάθεια έμεινε ημιτελής – για να εκλεγεί, εντέλει, φέτος τον Ιανουάριο, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βραζιλίας με ποσοστό 56%. Η 64χρονη σήμερα Ντίλμα, Βουλγάρα κατά το ήμισι από τον πατέρα της, πρόλαβε να κάνει στο μεταξύ και δύο γάμους, αποκτώντας μια κόρη από τον πρώτο. Δεν είναι βέβαια η φανατική μαρξίστρια του παρελθόντος, έχει βάλει μπόλικο νεοφιλελευθερισμό στο κρασί της, ενώ δέχεται κριτικές για την όψιμη αντίθεσή της στις αμβλώσεις αλλά και τον γκέι γάμο (προτιμά το σύμφωνο συμβίωσης). Οι περιπέτειες υγείας που έχει από πρόπερσι (λέμφωμα) και που την υποχρέωσαν, λόγω της χημειοθεραπείας, να φορά επί μήνες περούκα, δεν φάνηκε να την πτοούν – αντιθέτως την έκαναν πιο συμπαθή.

Ιντρα Νούι

«Τρέχει» τη δεύτερη μεγαλύτερη πολυεθνική εταιρία παγκοσμίως. Από επιφανή οικογένεια τού Τσενάι, πρωτεύουσας του ομόσπονδου ινδικού κρατιδίου Ταμίλ Ναντού, η 56χρονη πρόεδρος της Pepsico σπούδασε φυσικές επιστήμες και μάνατζμεντ εκεί και στην Καλκούτα. Πρωτοεργάστηκε ως μάνατζερ στην ινδική Johnson & Johnson, ολοκληρώνοντας την επιχειρηματική της εκπαίδευση με ένα μάστερ στο Γέιλ (1978). Εγκατεστημένη στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ, πλέον, μαζί με τον σύζυγο και τις δύο κόρες τους, απασχολήθηκε σε στρατηγικά πόστα εταιριών όπως η Motorola. Το 1994 προσλαμβάνεται από την Pepsico, της οποίας θα αναλάβει την προεδρία το 2001. Στη διάρκεια της θητείας της, που της προσπόρισε καθολική αναγνώριση και πολλές διακρίσεις, τα κέρδη της εταιρίας αυξήθηκαν κατά 72% ετησίως, ενώ τα δικά της ετήσια έσοδα (μισθοί, bonus κ.λπ.) υπολογίζονταν σε 4.3 εκ. δολάρια το 2008.

Σέριλ Σάντμπεργκ

Πρώην αντιπρόεδρος πωλήσεων της Google, η 42χρονη σήμερα Σέριλ ανέλαβε το 2008 τα ηνία του Facebook ως No2 στην ιεραρχία μετά τον ιδρυτή του Μαρκ Ζούκενμπεργκ, όντας πλέον η ισχυρότερη γυναίκα στον κυβερνοχώρο. Γεννημένη στην Ουάσινγκτον, σπούδασε στο Χάρβαρντ όπου μάλιστα βραβεύτηκε για τις επιδόσεις της στα οικονομικά. Στη διάρκεια των σπουδών της εκπόνησε προγράμματα υγείας για την Ινδία για λογαριασμό της Παγκόσμιας Τράπεζας ως βοηθός του καθηγητή και μέντορά της Λάρι Σάμερς. Μεταξύ 1996-2001 εργάστηκε στο Εθνικό Θησαυροφυλάκιο των ΗΠΑ όπου βοήθησε αποτελεσματικά στον χειρισμό της ασιατικής οικονομικής κρίσης της εποχής. Η δουλειά της στο Facebook ήδη αποδίδει καρπούς – η περσινή χρονιά ήταν η καλύτερη οικονομικά για την επιχείρηση από την ίδρυσή της. Φέτος συμμετείχε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. Είναι παντρεμένη από το 2004 αλλά παραμένει άτεκνη – είναι ίσως δύσκολο να κάνεις τη μαμά όντας golden girl.

Μελίντα Γκέιτς

Σύζυγος του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, του «Mr. Microsoft» Μπιλ Γκέιτς, είναι συνιδρυτής και αντιπρόεδρος του φιλανθρωπικού Ιδρύματος Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς. Γεννήθηκε στο Ντάλας τού Τέξας το 1964. Μπήκε στις Ουρσουλίνες το 1982 και ακολούθως σπούδασε οικονομία και επιστήμη των υπολογιστών. Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 προσελήφθη στη Microsoft όπου συμμετείχε στη δημιουργία γνωστών εφαρμογών όπως οι Encarta και Expedia. Εκεί γνωρίστηκε με τον Μπιλ Γκέιτς, τον οποίο παντρεύτηκε το 1994. Δυο χρόνια αργότερα τού χάρισε το πρώτο από τα τρία παιδιά τους, εγκαταλείποντας, στο εξής, την καριέρα της για να αφοσιωθεί στην οικογένεια και το πράγματι εντυπωσιακό φιλανθρωπικό έργο του ζεύγους (μαθητικές υποτροφίες, προγράμματα πρόληψης και υγείας, στήριξη ανέργων, ενίσχυση αγροτών του αναπτυσσόμενου κόσμου, δωρεές σε βιβλιοθήκες και εκπαιδευτικά ιδρύματα κ.λπ.), έργο για το οποίο βραβεύτηκε επανειλημμένα αλλά και επικρίθηκε αρκετά ως «δήθεν».

Σόνια Γκάντι

Είναι πρόεδρος του κόμματος του Εθνικού Κογκρέσου και «σκιώδης» ηγέτιδα της μεγαλύτερης δημοκρατίας του κόσμου. Η ιταλικής καταγωγής χήρα του πρώην πρωθυπουργού της Ινδίας Ρατζίβ Γκάντι τον διαδέχθηκε στην προεδρία του κόμματος το 1998, επτά χρόνια μετά τη δολοφονία του και ύστερα από έντονες πιέσεις. Είχαν γνωριστεί το 1964 στο ελληνικό εστιατόριο όπου εκείνη εργαζόταν, όταν αμφότεροι σπούδαζαν στο Κέμπριτζ. Παντρεύτηκαν το 1968 και μετακόμισαν στο Δελχί, στο σπίτι της πεθεράς της Ιντιρας. Εκαναν δύο παιδιά, ήθελαν μια ήρεμη οικογενειακή ζωή και δεν είχαν πολιτικές φιλοδοξίες, η δολοφονία όμως της Ιντιρας Γκάντι (1984) τους υποχρέωσε να αποκτήσουν. Η 64χρονη, σήμερα, Σόνια πολιτογραφήθηκε Ινδή το 1983, όμως οι κατηγορίες των πολιτικών αντιπάλων της για την «ξένη που θέλει να μας κάνει κουμάντο» δεν έπαψαν μέχρι σήμερα. Ηταν επίσης, λέγεται, ένας βασικός λόγος που, παρά την εκλογική νίκη του συνασπισμού της αντιπολίτευσης στον οποίο ηγούνταν το 2004, εκείνη υπέδειξε ως πρωθυπουργό τον Μάνμοχαν Σινγκ. Συνδυάζει άριστα μεσογειακή φινέτσα κι ανατολίτικη καρτερικότητα.

Μισέλ Ομπάμα

Σύζυγος του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, η Αφροαμερικανίδα πρώτη κυρία των ΗΠΑ εντυπωσίασε εξαρχής με τον δυναμισμό, το επικοινωνιακό χάρισμα και τις κομψές στιλιστικές της επιλογές, χαρακτηριστικά που έκαναν κάποιους να την αποκαλέσουν «μαύρη Τζάκι Κένεντι». Το ζεύγος γνωρίστηκε στο Σικάγο όπου εκείνη, έχοντας μόλις αποφοιτήσει από τη Νομική του Χάρβαρντ, εργαζόταν σε δικηγορικό γραφείο. Ταίριαζαν, εκτός των άλλων, στις πολιτικές ευαισθησίες – αμφότεροι αγωνίζονταν υπέρ των μη προνομιούχων και κατά των διακρίσεων. Παντρεύτηκαν το 1994 κι έκαναν δύο κόρες. Εκείνη ήδη εργαζόταν τότε στο δημαρχείο του Σικάγο κι αργότερα στο Πανεπιστήμιο της πόλης, όταν όμως ο Μπάρακ αποφάσισε να κατέβει για πρόεδρος τα εγκατέλειψε όλα για να γίνει η «μούσα» του – και τα κατάφερε. Μπαίνοντας στον Λευκό Οίκο, η 60χρονη σήμερα Μισέλ άλλαξε όλη τη διακόσμηση που ήταν δυνατό να αλλαχθεί, ενώ κάθε της δημόσια εμφάνιση (όπως και το τι επώνυμο φορά σε αυτή) γίνονται, έκτοτε, αντικείμενο ευρέως σχολιασμού. Την κατηγόρησαν ως υπερβολικά κοκέτα – έγινε μέχρι εξώφυλλο στη Vogue. Δεν παραμελεί, ωστόσο, τις θεσμικές υποχρεώσεις της, που περιλαμβάνουν κοινωνικές καμπάνιες όπως η στήριξη στις εργαζόμενες γυναίκες και η υγιεινή διατροφή.

Κριστίν Λαγκάρντ

Ηταν μόλις 15 ετών όταν κέρδισε χάλκινο μετάλλιο στη συγχρονισμένη κολύμβηση στους κολυμβητικούς αγώνες της Γαλλίας κι από τότε οι διακρίσεις δεν σταμάτησαν: δικηγόρος στην πολυεθνική νομική φίρμα Baker & McKenzie στο Παρίσι με λαμπρή καριέρα (το 1999 ανέλαβε, μάλιστα, την προεδρία της), ειδικευμένη – κι όμως! – σε θέματα αντιμονοπωλιακού και εργατικού δικαίου, βραβευμένη με το Μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής το 2004, επιτυχημένη υπουργός Οικονομικών (2007-2011), πρόεδρος του Ecofin (2008), πρώτη γυναίκα γενική διευθύντρια του ΔΝΤ (5/7/11), με την ελληνική κρίση να αποτελεί έναν από τους μεγάλους της «πονοκεφάλους». Γόνος ακαδημαϊκών, με νομικές και πολιτικές σπουδές σε Γαλλία και ΗΠΑ (όπου, μάλιστα, εργάστηκε ένα διάστημα στο Καπιτώλιο), ακραιφνής νεοφιλελεύθερη και τεχνοκράτισσα, συνδυάζει αριστοκρατικό παρουσιαστικό, γαλατική ευγένεια και φυσικά το αντίστοιχο… πείσμα. Στα 65 της σήμερα είναι χωρισμένη, μητέρα δύο αγοριών και από το 2006 συζεί με τον νέο της σύντροφο, τον επιχειρηματία Ξαβιέ Τζιοκαντί. Δεν πίνει, δεν καπνίζει, αθλείται ακόμα και είναι φανατική χορτοφάγος.

Ιρέν Ρόζενφελντ

Οξυδερκής επιχειρηματίας με μεγάλες διοικητικές ικανότητες, δεν κατάφερε να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ, όπως ήταν το παιδικό της όνειρο, είναι ωστόσο από το 2006 πρόεδρος της Kraft Food, μιας από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες τροφίμων στον πλανήτη. Αμερικανοεβραία γεννημένη στο Μπρούκλιν το 1953, σπούδασε μάρκετινγκ, στατιστική και ψυχολογία στη Νέα Υόρκη προτού ξεκινήσει μια σπουδαία καριέρα στον κλάδο της διατροφής σε ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικό η οποία κρατά πάνω από 25 χρόνια (General Foods, Fritolay/Pepsico, Kraft, GMA). Τα κέρδη της μόνο για το 2009 υπολογίζονταν σε 26 εκ. δολάρια. Είναι παντρεμένη, έχει δύο κόρες κι όταν δεν κάνει μπίζνες αθλείται ή παίζει πιάνο. Είναι, επίσης, μέλος του περιώνυμου οικονομικού «κλαμπ του Σικάγο».

Lady Gaga

Η πιο προκλητική, εμπορική και πολυσυζητημένη ποπ σταρ των τελευταίων χρόνων – «τρελές» πωλήσεις, εξωφρενικές φωτογραφήσεις και δημόσιες εμφανίσεις, τολμηρές δηλώσεις… «Μούσα» των απανταχού γκέι που τους λατρεύει και τη λατρεύουν, δηλώνει αμφισεξουαλική και στηρίζει ανοιχτά τα LGBT δικαιώματα, σε σημείο οι «κακές γλώσσες» να έχουν θέσει, από τη… λύσσα τους, ερωτηματικά για το πραγματικό της φύλο! Είναι ιταλικής καταγωγής και το πραγματικό της όνομα είναι Στέφανι Τζοάν Αντζελίνα Τζερμανότα – το «Gaga» είναι αναφορά σε τραγούδι των Queen. Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1986, αποφοίτησε από ρωμαιοκαθολικό σχολείο καλογραιών και ακολούθως έκανε μουσικές σπουδές. Στα 20 της έγραφε κομμάτια για άλλους καλλιτέχνες – ανάμεσά τους η Britney Spears -, γρήγορα όμως συνειδητοποίησε ότι θα τα κατάφερνε πολύ καλύτερα όντας η ίδια πάνω στη σκηνή. Μήτε καλλονή είναι μήτε μεγάλη φωνή διαθέτει, έχει ωστόσο αυτό το «κάτι» που την ξεχωρίζει και που εκτίναξε στην κορυφή των διεθνών charts, κερδίζοντας 5 βραβεία Γκράμι και 8 τού MTV. Το 2009 τραγούδησε μπροστά στη βασίλισσα Ελισάβετ, ενώ η τελευταία της διεθνής περιοδεία «Fame Monster» της απέφερε κοντά 230 εκ. δολάρια. Το φετινό της άλμπουμ «Born this Way», ένας ύμνος στη διαφορετικότητα, θεωρείται το καλύτερό της. Στοχοποιήθηκε συχνά από συντηρητικές οργανώσεις, ενώ πρόσφατα απαγορεύτηκε στην Κίνα.

www.dailynews24.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *