Αλλάζει η πολιτική ατζέντα


Του Βασιλη Nεδου

Η αναγκαστική παραίτηση της υφυπουργού Πολιτισμού κ. Αντζελας Γκερέκου, εκτός από το προφανές του πράγματος, επανέφερε στο Μέγαρο Μαξίμου και μια στρατηγική συζήτηση η οποία ουσιαστικά έχει ξεκινήσει ήδη από τις 25 Μαρτίου: την ανάγκη για αλλαγή της πολιτικής ατζέντας. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, κ. Γ. Παπανδρέου, έχει δώσει αυτή την εβδομάδα το έναυσμα. Η προσέλκυση επενδύσεων, απ’ όπου είναι αυτό δυνατόν, και η έμφαση σε πρωτοβουλίες αναπτυξιακές, είναι μια από τις προτεραιότητες. Ο κ. Παπανδρέου έχει πληροφορήσει τους στενούς συνεργάτες του ότι εφόσον κρίνει πως υφίστανται πιθανότητες για επένδυση από κάποια ξένη χώρα, ακόμη και μεμονωμένο μεγάλο όμιλό της,…

… θα παρεμβαίνει ο ίδιος προκειμένου να παρακαμφθούν οι γραφειοκρατικές επιπλοκές.

Οσον αφορά το εσωτερικό μέτωπο, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν σαφώς επιλέξει να αναδείξουν τις αρνητικές πτυχές της πενταετίας των κυβερνήσεων του κ. Κ. Καραμανλή. Ηδη από την Τετάρτη, με πρώτο τον υπουργό Υποδομών κ. Δ. Ρέππα και κατόπιν τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Γ. Πεταλωτή, έγινε μια συντονισμένη επίθεση στον τρόπο κοστολόγησης των δημόσιων έργων από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ο κ. Πεταλωτής μάλιστα έκανε ένα βήμα παραπέρα, κάνοντας λόγο για «ατασθαλίες» σε εταιρείες και φορείς του Δημοσίου. Οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών προκάλεσαν την αντίδραση του πρώην υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά.

Στον εισαγγελέα
Εκτός από την πτυχή των δημοσίων έργων, την οποία η κυβέρνηση έθιξε ήδη, στον σχεδιασμό βρίσκεται η διερεύνηση κι άλλων υποθέσεων και –εφόσον προκύψουν ενδείξεις– άμεση προσφυγή στον εισαγγελέα. Μόλις την Παρασκευή ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούσης απέστειλε στον εισαγγελέα Εφετών έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, σύμφωνα με την οποία προκύπτουν ευρήματα που υποδηλώνουν παραβιάσεις του νόμου από 22 γιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με την Υπηρεσία Ασφάλισης Δημοσίου της Ανατολικής Αθήνας.

Την προηγούμενη εβδομάδα επίσης, ο υπουργός Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνος απέστειλε στον εισαγγελέα μια έκθεση ελέγχου του Σώματος Επιθεωρητών, που αφορούσε σε ατασθαλίες στην «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε.». Η επιλογή αυτή –όπως έχει διαφανεί και από τη σχετική τοποθέτηση του ίδιου του πρωθυπουργού στη Βουλή πριν από περίπου δύο εβδομάδες– είναι στρατηγική. Για τον λόγο αυτό άλλωστε έχει συσταθεί και ομάδα η οποία έχει αναλάβει τη συγκέντρωση και αξιολόγηση ανά υπουργείο, όλων των εκκρεμών υποθέσεων διαφθοράς. Στις επόμενες εβδομάδες, θεωρείται δεδομένο ότι τον δρόμο προς τη δημοσιότητα θα βρουν και άλλες παρόμοιες υποθέσεις. Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδεται σε αυτήν την επικοινωνιακή πτυχή, είναι ότι το Μέγαρο Μαξίμου ενθαρρύνει τους υπουργούς να δίδουν όσο γίνεται μεγαλύτερη δημοσιότητα σε αυτά τα θέματα ακόμη και διά της προσωπικής παρουσίας τους στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ.
Βαρύτητα επίσης δίδεται στην επιτάχυνση των ρυθμών όσον αφορά το νομοθετικό έργο. Αυξημένο φόρτο εργασίας θα έχουν τον αμέσως επόμενο μήνα και οι κοινοβουλευτικοί του ΠΑΣΟΚ. Θα κληθούν να συζητήσουν και να ψηφίσουν τουλάχιστον επτά νομοσχέδια από τέσσερα διαφορετικά υπουργεία.

Μεθαύριο, Τρίτη, ξεκινά η συζήτηση για τη διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη». Εκτός απροόπτου θα ακολουθήσουν οι αντίστοιχες διαδικασίες για τρία νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομίας. Προηγείται εκείνο που αφορά τη συντόμευση ίδρυσης επιχειρήσεων. Ο αναπτυξιακός νόμος είναι επίσης από τις προτεραιότητες, ενώ μέχρι το τέλος του Ιουνίου θα πρέπει να έχει ψηφιστεί και το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει λόγω ορισμένων δυσλειτουργιών που παρουσιάζει σε κάποιες διατάξεις του.

Εντός του μηνός αναμένεται να ολοκληρωθούν και οι διαδικασίες για το ασφαλιστικό, σύμφωνα μάλιστα με υπολογισμούς έμπειρων κοινοβουλευτικών τούτο δύσκολα θα συμβεί πριν από τις 15 Ιουνίου. Εκκρεμούν επίσης τα δύο νομοσχέδια του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με τις θεσμικές αλλαγές στο πόθεν έσχες και τον καθορισμό της ευθύνης υπουργών. Οπως εκτιμούν στελέχη του κόμματος, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για την ψήφιση των νομοσχεδίων αυτών, ενδεχομένως σημάνουν την επέκταση των εργασιών της Βουλής τουλάχιστον μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Επενδύσεις μέσω… Μαξίμου
Το Μέγαρο Μαξίμου θα αποτελεί στο εξής υποχρεωτική στάση κάθε υποψήφιου επενδυτή. Ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου από τον Λίβανο, που βρέθηκε την προηγούμενη Πέμπτη, γνωστοποίησε στους παρευρισκόμενους –και πιθανώς ενδιαφερόμενους για την ελληνική αγορά– ότι ο ίδιος προΐσταται ειδικής Ομάδας Δράσης για Αμεσες Ξένες Επενδύσεις (πρόκειται ουσιαστικά για τη διυπουργική στην οποία συμμετέχουν οι κ.κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Λούκα Κατσέλη).

Οι κινήσεις της Ομάδας αυτής, τουλάχιστον κατά τους τελευταίους τρεις μήνες, περιορίζονταν στις δραστηριότητες του υπουργού Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκη. Οι συμφωνίες με το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς επίσης και τα πολύ συχνά ταξίδια του υπουργού Επικρατείας στη Γαλλία προς διερεύνηση του κλίματος (ο κ. Παμπούκης έχει πολυεπίπεδες επαφές στο Παρίσι), αποτέλεσαν τον πυρήνα της λειτουργίας αυτής. Την περίοδο αυτή ο κ. Παμπούκης βρίσκεται στην τελική φάση της εκπόνησης μελέτης, η οποία αποτυπώνει τη σύγχρονη γεωστρατηγική πραγματικότητα, όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση. Στη μελέτη δίδεται ιδιαίτερο βάρος στους αναδυόμενους παγκόσμιους παίκτες και πώς αυτοί θα μπορούσαν να έλθουν σε επαφή και να επενδύσουν στην ελληνική οικονομία. Η ανάλυση του κ. Παμπούκη γίνεται με όρους οικονομικής διπλωματίας και –όπως φαίνεται– θα αποτελέσει ένα είδος οδικού χάρτη για τις επόμενες απόπειρες προσέλκυσης επενδύσεων εκ μέρους της κυβέρνησης.
kathimerini

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *