Πακτωλός επενδύσεων από την Κίνα

Επενδύσεις στο εξωτερικό αξίας 1-3 τρισ. δολαρίων μελετά η Κίνα την επόμενη δεκαετία στρεφόμενη στην πραγματική οικονομία και εγκαταλείποντας σταδιακά την πολιτική αγοράς τίτλων σταθερού εισοδήματος. Η στροφή του Πεκίνου άρχισε ήδη με τη σύσταση του επενδυτικού ταμείου (fund) διαχείρισης κεφαλαίων 300 δισ. δολαρίων για τη βελτίωση των αποδόσεων των….
συναλλαγματικών αποθεμάτων του. Το 2010 οι άμεσες ξένες επενδύσεις της Κίνας υπερδιπλασιάστηκαν στα 62 δισ. δολάρια.
Η απόφαση του Πεκίνου είναι μια σαφής ένδειξη της φθίνουσας εμπιστοσύνης προς τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ, των οποίων οι αποδόσεις φθίνουν, και προς το δολάριο. Είναι σαφές ότι η Κίνα επιχειρεί επιθετική στροφή της επενδυτικής πολιτικής της.
Η συζήτηση για τη συγκρότηση του νέου μηχανισμού διαχείρισης των 3,2 τρισ. δολαρίων, των μεγαλύτερων συναλλαγματικών διαθεσίμων στην υφηλίου, είχε ξεκινήσει πριν από την εκδήλωση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, στην αυγή της κατάρρευσης της Lehman Brothers.
To Πεκίνο, με την ιδιότητα του μεγαλύτερου πιστωτή της υπερχρεωμένης αμερικανικής οικονομίας, σχεδιάζει μεθόδους διασφάλισής του, καθώς το 2012 η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας θα κατεβάσει ταχύτητα, έπειτα από μια ξέφρενη πορεία δέκα ετών. Τα καταρχήν 300 δισ. δολάρια των κινεζικών συναλλαγματικών διαθεσίμων θα κατευθυνθούν σε περισσότερο επιθετικές επενδύσεις ανά την υφήλιο.
Ο νέος επενδυτικός μηχανισμός θα είναι συνδεδεμένος με την Κρατική Διοίκηση Ξένου Συναλλάγματος (SAFE) της Κίνας. Πρόκειται για τη διεύθυνση της κεντρικής τράπεζας της χώρας που έχει επωμιστεί με την καθημερινή διαχείριση των μεγαλύτερων συναλλαγματικών αποθεμάτων του κόσμου. Το ταμείο που θα διαχειρίζεται τις επενδύσεις στις ΗΠΑ θα ονομαστεί Hua – Mei ή Κίνα – ΗΠΑ. Το άλλο ταμείο θα ονομαστεί Hua – Ou ή Κίνα – Ευρώπη. Ο τρόπος λειτουργίας των ταμείων θα είναι παρόμοιος με του ταμείου Hua An με έδρα το Χονγκ Κονγκ, το οποίο είναι επίσης γνωστό ως SAFE Investment Company, μέσω του οποίου το SAFE προχωρούσε σε αγορές μετοχών εταιριών του εξωτερικού.
Εκτός από την οργανωτική δομή του fund, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην πολιτική που προτίθεται να ασκήσει η κυβέρνηση του Πεκίνου. Οι γνωρίζοντες υποστηρίζουν πως η επενδυτική πολιτική του fund θα προσανατολιστεί στην αναζήτηση τοποθετήσεων στην πραγματική οικονομία της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Πικρή αποδείχθηκε η εμπειρία των επενδύσεων σε τίτλους σταθερής απόδοσης, οι οποίοι τελικά δεν διασφαλίζουν πλέον τις υποσχέσεις τους. Σημειώνεται ότι σημαντικό ποσοστό των 3,2 τρισ. δολαρίων κινεζικών διαθεσίμων έχουν τοποθετηθεί σε δολάρια και έχουν χάσει σχεδόν το ένα τρίτο της αξίας τους τα τελευταία δέκα χρόνια λόγω της «βουτιάς» των αποδόσεων.
Η Κίνα επιθυμεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στον θαυμαστό κόσμο της πραγματικής οικονομίας την επόμενη δεκαετία και το όχημά της σε αυτή τη φάση θα είναι το νέο fund. Ηδη, σταδιακά πραγματοποιεί στροφή πλεύσης, όπως υποδεικνύει ο απολογισμός του 2010. Συγκεκριμένα οι άμεσες ξένες επενδύσεις της Κίνας άγγιξαν τα 68 δισ. δολάρια το 2010. Το 2009 είχαν διπλασιασθεί στα 52 δισ. δολάρια έναντι των 23 δισ. δολαρίων το 2008. Οι πρώτες εκτιμήσεις του Vale Columbia Center του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας αναφέρουν ότι οι κυοφορούμενες αλλαγές συνδέονται με αποφάσεις του οικονομικού επιτελείου της Κίνας σύμφωνα με τις οποίες η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της υφηλίου θα διαθέσει σε άμεσες ξένες επενδύσεις 1-3 τρισ. δολάρια την τρέχουσα δεκαετία.
Η Ευρώπη αποτελεί έναν ξεχωριστό προορισμό για τα κινεζικά κεφάλαια στις τρέχουσες συνθήκες. Το Πεκίνο θα έχει την ευκαιρία να αγοράσει μετοχές ευρωπαϊκών εταιριών έχοντας ως κίνητρο κερδοφορίας την αξία του, η οποία εκτιμάται κατά 46% χαμηλότερη έναντι των αντίστοιχων αμερικανικών εταιριών.
Το νέο επενδυτικό fund θα έχει ενδεχομένως ως βάση τη Σαγκάη. Οι παρεμβάσεις του στις διεθνείς αγορές ξεκινούν τη στιγμή που οι ισχυρότερες οικονομίες της υφηλίου Γαλλική, γερμανική αλλά και αμερικανική, απειλούνται να απολέσουν την ανώτατη αξιολόγηση ΑΑΑ. Αναλυτές της Morgan Stanley επισημαίνουν ότι ήρθε η στιγμή να σχεδιαστεί εκ νέου ο διεθνής εταιρικός χάρτης. Για τις επερχόμενες ανατροπές από τον Απρίλιο του 2011, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, Ζου Ξιαοτσουάν, είχε προαναγγείλει τη θέσπιση νέων μηχανισμών για τη διαχείριση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της. «Μη βάζετε όλα τα αυγά σας σε ένα καλάθι», είχε προετοιμάσει το έδαφος ο Κινέζος κεντρικός τραπεζίτης. Και σύντομα περιέγραψε τους κινεζικούς στόχους: «Nα δημιουργήσουμε ορισμένους νέους μηχανισμούς ώστε να δοκιμάσουν νέες μορφές επενδύσεων σε νέους τομείς».

http://www.dailynews24.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *