Τι αλλάζει για τους φετινούς υποψηφίους των Πανελλαδικών

Λιγότερες δυνατότητες θα έχουν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου, σύμφωνα με ενημερωτικές εγκυκλίους του υπουργείου Παιδείας…

Τι αλλάζει στη διαδικασία.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, οι φετινοί τελειόφοιτοι θα έχουν μία και μοναδική ευκαιρία να ξαναχρησιμοποιήσουν τη βαθμολογία τους για να εισαχθούν στα ΑΕΙ. Δικαίωμα να διεκδικήσουν το 10% των θέσεων στην ανώτατη εκπαίδευση με τη βαθμολογία που θα συγκεντρώσουν στις εξετάσεις του ερχόμενου Μαΐου-Ιουνίου θα έχουν μόνο την επόμενη χρονιά, στις πανελλαδικές του 2015. Από το 2016 και μετά όσοι εκ των φετινών τελειοφοίτων θελήσουν να είναι ξανά υποψήφιοι θα πρέπει να περάσουν εκ νέου τη διαδικασία των πανελλαδικών.

Επίσης, μία από τις δημοφιλέστερες ομάδες σχολών, οι Αστυνομικές, δεν θα συμπεριλαμβάνεται στο φετινό μηχανογραφικό δελτίο. Όπως αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο, στο μηχανογραφικό του 2014 δεν θα υπάρχει επιλογή προτίμησης από πολίτες των Σχολών Αστυφυλάκων και Αξιωματικών της ΕΛΑΣ. Η Σχολή Αξιωματικών θα θα υπάρχει ως επιλογή μόνο για υπηρετούντες αστυνομικούς που θα πάρουν μέρος στις πανελλαδικές. Ωστόσο, δεν αποκλείεται έπειτα από συνεννόηση με την τρόικα, να “ξεκλειδωθεί’ τελικά η επιλογή των Αστυνομικών Σχολών αλλά μόνο για όσους μπορούν να περιμένουν να εισαχθούν δύο χρόνια μετά, όπως έγινε με τους περσινούς επιτυχόντες, οι οποίοι θα εγγραφούν του χρόνου.

Μετά τις 25 Μαΐου οι εξετάσεις

Χάρη στις διπλές εκλογές του Μαΐου οι υποψήφιοι κερδίζουν περίπου ένα 15νθήμερο, καθώς έχει οριστικοποιηθεί ότι οι πανελλαδικές θα διεξαχθούν μετά τις ευρωεκλογές τις 25ης Μαΐου.

Οι μετεγγραφές αποτελούν πλέον μια οριστική δυνατότητα για τους νόμιμους δικαιούχους και όχι μια κατ’ εξαίρεση ρύθμιση ετήσιας διάρκειας.

Τι πρέπει να αναφέρεται στη δήλωση

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανακοινωθεί η ακριβής προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης του Φεβρουαρίου, την οποία πρέπει να συμπληρώσουν οι υποψήφιοι.

Σ’ αυτή οι υποψήφιοι πρέπει να αναφέρουν:

Το δεύτερο μάθημα Γενικής Παιδείας όπου θα εξετασθούν πανελλαδικά
Αν θα εξεταστούν πανελλαδικά και στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας
Αν θα εξεταστούν σε κάποιο από τα ειδικά μαθήματα (ξένες γλώσσες/ σχέδιο κλπ)
Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τις Στρατιωτικές Σχολές
Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τις σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού
Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τα τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ)

Πηγή: www.skai.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *