Διαμάχη για τον εκλογικό νόμο

Σε πεδίο μάχης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνησης εξελίσσεται το θέμα της ενδεχόμενης αλλαγής του εκλογικού νόμου με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, με τις κατηγορίες περί «ηττοπάθειας» να εκτοξεύονται ένθεν κακείθεν.

Στην Κουμουνδούρου
εκτιμούν ότι η ανακίνηση του θέματος από τον Ευάγγ. Βενιζέλο, αμέσως μετά την εμφάνιση του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, αποτελεί απτή απόδειξη του «πανικού» στον οποίο βρίσκεται η κυβέρνηση, την οποία μάλιστα κατηγορούν ότι χρησιμοποιεί τον εκλογικό νόμο «ως άσο στο μανίκι που μπορούμε να τον πετάμε και να τον χρησιμοποιούμε κατά το δοκούν».
Χθες, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης, σηκώνοντας το γάντι, δήλωσε θετικός στην αλλαγή του εκλογικού νόμου και κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, υπό την προϋπόθεση της άμεσης προσφυγής στις κάλπες. «Αν είναι να συνδεθεί το θέμα των εκλογών με την αλλαγή του εκλογικού νόμου, να το επιχειρήσουν… Αμ’ έπος αμ’ έργον», είπε ο κ. Σκουρλέτης, καλώντας την κυβέρνηση «να παραιτηθεί τώρα και να προκηρύξει εκλογές».

Διευκρίνισε δε ότι πάγια θέση της Κουμουνδούρου είναι η συνταγματική καθιέρωση της απλής αναλογικής. Νωρίτερα και ο Δ. Βίτσας είχε ταχθεί υπέρ της συνταγματικά κατοχυρωμένης απλής αναλογικής ως πάγιο εκλογικό σύστημα, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «πρέπει να πάμε σε εκλογές, με αυτόν τον εκλογικό νόμο» προκειμένου οι κυβερνώντες «να πληρώσουν τον εκλογικό νόμο που έφτιαξαν αυτοί και τους βολεύει χρόνια».

Ως «δείγμα ηττοπάθειας, αλλά και απόδειξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα επικίνδυνο κόμμα που επιδιώκει την ακυβερνησία μέσω αλλεπάλληλων εκλογών» χαρακτήρισε τις δηλώσεις Σκουρλέτη η εκπρόσωπος της ΝΔ Αννα Ασημακοπούλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, ο Αντ. Σαμαράς φέρεται να αποκλείει αλλαγή του εκλογικού νόμου, προκειμένου να μη δημιουργηθεί εικόνα ηττοπάθειας. Κύκλοι, ωστόσο, του περιβάλλοντός του σημείωναν ότι ακόμη και να αλλάξει τώρα ο νόμος (χωρίς συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ), αυτός θα εφαρμοστεί στη μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση. Εκτιμούσαν δε πως η επόμενη από τη μεθεπόμενη μπορεί να απέχουν μόλις δύο με τρεις μήνες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτος δεν θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση και θα οδηγηθούμε σε επαναληπτικές εκλογές.

Ηλίας Μπενέκος

imerisia.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *