Το Σαββατοκύριακο… μην μπείτε για χειρουργείο!

Πρόκειται να κάνετε μια χειρουργική επέμβαση; Τότε επιλέξτε προσεκτικά την ημέρα, καθώς οι ερευνητές προειδοποιούν ότι όσο πλησιάζει το Σαββατοκύριακο, τόσο αυξάνουν οι πιθανότητες…

να πεθάνει ο ασθενής μετά από μία χειρουργική επέμβαση!

Βάσει των στοιχείων της βρετανικής έρευνας, έναν άνθρωπος που χειρουργείται την Παρασκευή έχει 44% μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνει από ό,τι όταν χειρουργείται τη Δευτέρα, ενώ ακόμα μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος, αν η επέμβαση πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο.

Οι επιστήμονες της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Imperial College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο δρα Πολ Αϊλίν ανέλυσαν πάνω από 4 εκατ. προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις μεταξύ των ετών 2008 – 2011, στη διάρκεια των οποίων 27.582 ασθενείς πέθαναν στις επόμενες 30 μέρες μετά το χειρουργείο. Όπως προέκυψε, οι ασθενείς που χειρουργήθηκαν τη Δευτέρα είχαν τη μικρότερη θνησιμότητα. Οι θάνατοι αυξάνονταν σταδιακά κάθε μέρα της εβδομάδας που περνούσε και κορυφώνονταν τις Παρασκευές. Το Σαββατοκύριακο ο θάνατος παρουσίαζε αύξηση 82% έναντι της Δευτέρας, αλλά στο διήμερο της αργίας σπάνια γίνονται προγραμματισμένα χειρουργεία, συνεπώς σε απόλυτο αριθμό ο αριθμός των θανάτων ήταν μικρός.

«Οι πρώτες 48 ώρες μετά από μια επέμβαση είναι συχνά η πιο κρίσιμη περίοδος για τους χειρουργημένους ασθενείς. Έτσι αν η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι χαμηλότερη μέσα στο Σαββατοκύριακο, όπως έχουν δείξει και παλαιότερες μελέτες, είναι αναμενόμενο να εμφανίζονται υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας στους ασθενείς που χειρουργούνται μέσα στο σαββατοκύριακο, αλλά και σε όσους κάνουν επέμβαση προς το τέλος της εβδομάδας, οπότε η μετεγχειρητική φροντίδα τους πέφτει μέσα στο σαββατοκύριακο, όταν πιθανώς υπάρχει μικρότερη διαθεσιμότητα προσωπικού, υλικών και διαγνωστικών υπηρεσιών», σχολίασε ο επικεφαλής της έρευνας.

Πηγή: http://tsekouratoi20133.blogspot.com/2013/05/blog-post_668.html#ixzz2Ugil4E9G

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *