Ψυχρός πόλεμος Αθήνας-Βρυξελλών

Βαριές κατηγορίες και μομφές κατά των επιλογών και της διαπραγαμτευτικής στρατηγικής της ελληνικής κυβέρνησης απευθύνουν αξιωματούχοι της….

Κομισιόν, του Euroworking Group και του ΔΝΤ, απαντώντας στα όσα δια στόματος Στουρνάρα και Βενιζέλου αλλά και μέσω κύκλων του Μαξίμου διαρρέει η Αθήνα στα media. όπως αναφέρουν πληροφορίες από τις Βρυξέλλες η Αθήνα ακολουθεί αυτοκαταστροφική πολιτική και είναι η μόνη που ευθύνεται γαι τον φαύλο κύκλο έλλειψης ρευστότητας στην οικονομία.

Το σπιράλ των εξελίξεων απειλεί να οδηγήσει την Ελλάδα ξανά στο μαρτύριο της σταγόνας, ενώ οι επιπλοκές στις διαπραγματεύσεις στέλνουν αρνητικά μηνύματα προς τους εν δυνάμει επενδυτές και τις αγορές.

Η διαφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα εστιάζεται στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού το οποίο δεν είναι μικρότερο των 2,5 δισ., επίπεδο που αποδέχεται και ο Γιάννης Στουρνάρας αλλά εν συνεχεία κατεβάζει στα 800 εκ. υποστηρίζοντας ότι τα έσοδα θα διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα και με αυξητική τάση, ενώ ζητά επιτακτικά και τ ην καθυστέρηση μείωσης εργοδοτικών εισφορών. Η τρόικα αντιτείνει τη διατήρηση των φόρων υπερ τρίτων, σημείο στο οποίο αντιδρά η κυβέρνηση και επιμένει στην κατάργησή τους.

Το ΔΝΤ θέτει σταθερά την παράμετρο της βιωσιμότητας του χρέους, η οποία υπό τις παρούσες συνθήκες δεν εξυπηρετείται, ενώ η Κομισιόν επιμένει στη δυνατότητα εξυπηρέτησής του με χαμηλό κόστος.

Ο ψυχρός πόλεμος και οι παράπλευρες απώλειες

Η πολιτική της σύγκρουσης με την τρόικα για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης δεν παράγει αποτελέσματα και δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνει, αναφέρουν αξιωματούχοι της Κομισιόν. Οι οργισμένες απαντήσεις παραγώντων της Κομισιόν του EWG και της ΕΚΤ στις ερωτήσεις δημοσιογράφων είναι πανομοιότυπες με αυτές που έδιναν υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΝΤ, όταν ενημερώνοντας για τις διαρροές Στουρνάρα πριν μερικούς μήνες.

Πολιτικός αξιωματούχος των Βρυξελλών ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι πολιτικές και διαρπαγματευτικ΄ςε επιλογές της Αθήνας οδηγούν την ΕΕ σε σύμπλευση με το ΔΝΤ σε ζητήματα που αρχικά διαφωνούσαν, καθώς διαπιστώνεται έλλειψη πολιτικής βούλησης για την προώθηση μεταρρυθμίσεων.

Οι επιπλοκές στις διαπραγματεύσεις εκτροχιάζουν τα πλάνα ρευστότητας της οικονομίας και την αναπτυξιακή πολιτική, καθώς η κυβέρνηση εστιάζει μόνο στην εκταμίευση των δόσεων για την πληρωμή των υποχρεώσεων, ενώ αν διαχειριζόταν καλύτερα την κατάσταση θα είχε στη διάθεσή της αρκετά δισεκατομμύρια για να ασκήσει πολιτική, να μεταβάλλει την εικόνα της στις αγορές και να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη.

Αυτά είναι μερικές μόνο από τις παρατηρήσεις που κάνουν αξιωματούχοι όλων των κλιμακίων και των αποχρώσεων στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της συζήτησης που έχουν πυροδοτήσει οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

Άλλες πηγές σπεύδουν να υπογραμμίσουν ότι η πολιτική διαρροών που εφαρμόζει καιρό τώρα ο Γιάννης Στουρνάρας και η προσπάθεια στοχοποίησης της τρόικας από την κυβέρνηση και τα φίλα-προσκείμενα media είναι χαρακτηριστικά της αντιμετώπιησης της Αθήνας σε σοβαρά ζητήματα.

Στην κεντρική πολιτική σκηνή η σιωπή των Ευρωπαίων ηγετών απέναντι στα αιτήματα και τις αιτιάσεις του Αντώνη Σαμαρά είναι χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί. Όπως έλεγαν σε πηγαδάκι χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες η Αθήνα κινδυνεύει να χάσει το κεφάλαιο πολιτικής αξιοπιστίας που έχει χτίσει.

Δεν είναι τυχαίο ότι πλέον όλα τα ρεπορτάζ και οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες και τα κέντρα λήψης αποφφάσεων συγκλίνουν τόσο στο ύφος, όσο και στο περιεχόμενο.

Όπως αναφέρει ο έγκριτος δημοσιογράφος και ρεπόρτερ Γιάννης Αγγέλης στο capital.gr επικαλούμενος πηγές στο EWG “η κυβέρνηση με την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου μπορεί “να εμφανίζεται στο εσωτερικό ότι ΄αντιστέκεται” στην τρόικα΄, αλλά στην πραγματικότητα αυτό που επιτυγχάνει είναι να ΄στερεί από την οικονομική δραστηριότητα εξωτερικούς πόρους΄ (σ.σ. Την εκταμίευση των δόσεων), τους οποίους υποκαθιστά με εσωτερικό δανεισμό, δηλαδή έντοκα γραμμάτια και κυρίως μη εξόφληση υποχρεώσεων του δημοσίου προς τους ιδιώτες…”.

sofokleousin.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *