Γραφειοκρατία για πενταροδεκάρες

Αδιαφορία των καταναλωτών για το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ

Επιφυλακτικοί παραμένουν οι δικαιούχοι του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου της ΔΕΗ, που πρόκειται να εφαρμοστεί από τις αρχές του νέου έτους παρέχοντας έκπτωση 10% έως 20% στους λογαριασμούς ρεύματος. Είκοσι μέρες πριν από….
τη λήξη της σχετικής προθεσμίας, μόλις 40.000 πολίτες κατέθεσαν αίτηση για την ένταξή τους στο πρόγραμμα της ΔΕΗ, ενώ υπολογίζεται ότι οι δικαιούχοι σε όλη τη χώρα φθάνουν στο 1,2 εκατ.
Η ΔΕΗ, σε μια προσπάθεια να προκαλέσει το ενδιαφέρον των δικαιούχων, επιτάχυνε τις διαδικασίες εφαρμογής του τιμολογίου, ενώ το υπουργείο Περιβάλλοντος με κανονιστική ρύθμιση μείωσε τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και κατά συνέπεια τις δαπάνες που έπρεπε να καταβάλει κάποιος για να ενταχθεί στο πρόγραμμα.

“Θα πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι ότι σε περίπτωση που η παροχή ρεύματος δεν είναι στο όνομά τους και χρειάζεται αλλαγή ονόματος δεν απαιτείται η υπεύθυνη δήλωση εγκαταστάτη, ακόμη κι αν έχουν περάσει 14 χρόνια από την προηγούμενη, ούτε χρειάζεται η καταβολή της προκαταβολής. Έδωσε σχετική οδηγία ο πρόεδρος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός”, αναφέρει στη “Μ” ο βοηθός περιφερειακός διευθυντής Κεντρικής Μακεδονίας της ΔΕΗ Δημήτρης Ντέμκας.

Οι λόγοι της μικρής συμμετοχής
Το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ θα τεθεί σε ισχύ από 1 Ιανουαρίου 2011 και αφορά μακροχρόνια άνεργους, γονείς με τρία παιδιά, άτομα με αναπηρία και άτομα με εισόδημα κάτω του αφορολόγητου. Η προθεσμία για την κατάθεση των αιτήσεων ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου και λήγει στις 15 Δεκεμβρίου 2010 αλλά ενδεχομένως να δοθεί παράταση για να προλάβουν να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι δικαιούχοι. Μέχρι σήμερα όμως ο αριθμός των αιτήσεων που κατατέθηκαν στη ΔΕΗ θεωρείται πολύ μικρός. Οι λόγοι της μη ανταπόκρισης των πολιτών απέναντι στο κοινωνικό μέτρο της κυβέρνησης θεωρείται ότι είναι:
1. Η σχετική υπουργική απόφαση που εκδόθηκε τον περασμένο Αύγουστο προέβλεπε ότι σε περίπτωση που η παροχή ρεύματος δεν ήταν στο όνομα του δικαιούχου, έπρεπε να γίνει αλλαγή ονόματος. Για να γίνει αλλαγή πρέπει ο καταναλωτής να δώσει προκαταβολή 20 ευρώ για το νέο συμβόλαιο και οι οικονομικά ασθενέστεροι δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Εκτός αυτού, σε περίπτωση που είχαν περάσει 14 χρόνια από την υπεύθυνη δήλωση ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη, έπρεπε να εκδοθεί νέα, που κοστίζει από 80 μέχρι και 200 ευρώ για πολύ παλιές εγκαταστάσεις.
2. Για να ενταχθεί κάποιος στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο πρέπει η κατανάλωση του σπιτιού του να μην υπερβαίνει τις 1.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο και να είναι μεγαλύτερη από 200 κιλοβατώρες. Για τις οικογένειες με τρία παιδιά το όριο είναι οι 1.200 κιλοβατώρες το τετράμηνο. Μικρός αριθμός οικογενειών όμως, ακόμη και της τάξης των οικονομικά ασθενέστερων, κάνει κατανάλωση κάτω από 1.000 κιλοβατώρες, καθώς η λειτουργία ενός ψυγείου, μιας κουζίνας, ενός πλυντηρίου και μιας τηλεόρασης ανεβάζει την κατανάλωση. Μια μέση οικογένεια υπολογίζεται ότι καταναλώνει περισσότερες από 1.200 κιλοβατώρες το τετράμηνο. Μόνο τα σπίτια με έναν ή δύο ενοίκους, χωρίς ηλεκτρικές συσκευές, έχουν χαμηλή κατανάλωση.
3. Ένας λόγος επίσης της μη ανταπόκρισης είναι το τελικά χαμηλό κέρδος που θα έχουν οι δικαιούχες οικογένειες. Συγκεκριμένα, η έκπτωση του 10% ισχύει μόνο για τις 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο, που στοιχίζουν περίπου 58 ευρώ, δηλαδή η μείωση είναι 5,8 ευρώ. Σε περίπτωση μάλιστα που ο δικαιούχος υπερβεί τις 1.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο, ακόμη και αν μπει στο πρόγραμμα δεν θα έχει έκπτωση.
“Οι πολύτεκνοι με ανήλικα παιδιά έχουν φθηνό τιμολόγιο, έκπτωση 50%, και επομένως δεν τους αφορά το πρόγραμμα. Ενδιαφέρει όσους έχουν μεγάλα παιδιά. Όμως για τους πολύτεκνους, όπως και για όλους τους πολίτες, είναι ελάχιστο το κέρδος και δεν συμφέρει να κάνεις όλη τη διαδικασία”, υποστηρίζει στη “Μ” ο κ. Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος, πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων Θεσσαλονίκης.

* Οι νέες ρυθμίσεις και διευκολύνσεις. Οι νέες κανονιστικές ρυθμίσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής απάλλαξαν τους δικαιούχους από τα έξοδα, καθώς σε περίπτωση που η παροχή ρεύματος δεν είναι στο όνομά τους και χρειάζεται αλλαγή ονόματος: α) δεν απαιτείται η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη, ακόμη κι αν πέρασαν 14 χρόνια από την προηγούμενη, β) δεν χρειάζεται η καταβολή της προκαταβολής κατά την υπογραφή του συμβολαίου. Η προκαταβολή, που δεν θα ξεπερνά τα 20 ευρώ, θα δοθεί σε έξι ισόποσες διμηνιαίες άτοκες δόσεις με ενσωμάτωσή της στους επόμενους λογαριασμούς. Σε περίπτωση που κάποιοι έκαναν αίτηση και έδωσαν προκαταβολή, θα γίνει συμψηφισμός στον πρώτο λογαριασμό. “Διαμαρτυρόμαστε οι Έλληνες ότι είμαστε σε οικονομική στενότητα και από την άλλη δεν εκμεταλλευόμαστε κάποια προνόμια. Πρέπει όλοι όσοι δικαιούνται να καταθέσουν αίτηση για να έχουν έκπτωση στους λογαριασμούς”, εκτιμά η κ. Ευαγγελία Κεκελέκη, γενική γραμματέας του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ).

Οι δικαιούχοι και τα δικαιολογητικά

Το πρώτο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ παρέχει έκπτωση της τάξης του 10% στις πρώτες 800 κιλοβατώρες τετραμήνου σε άτομα που έχουν συνολικό εισόδημα μικρότερο από το ατομικό αφορολόγητο όριο μισθωτών – συνταξιούχων και τετραμηνιαία κατανάλωση από 200 μέχρι 1.000 κιλοβατώρες. Σε τρίτεκνους με εισόδημα μικρότερο από το αφορολόγητο της κατηγορίας τους και τετραμηνιαία κατανάλωση από 200 έως 1.200 κιλοβατώρες.
Το δεύτερο κοινωνικό τιμολόγιο παρέχει έκπτωση της τάξης του 20% στις πρώτες 800 κιλοβατώρες σε άνεργους πάνω από ένα χρόνο και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο του αφορολόγητου, με τετραμηνιαία κατανάλωση από 200 έως 1.000 κιλοβατώρες. Επίσης σε άτομα με αναπηρία 67% και άνω ή άτομα που τα βαρύνουν προστατευόμενα μέλη με αναπηρία 67% και άνω, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο του αφορολόγητου και τετραμηνιαία κατανάλωση από 200 μέχρι 1.200 κιλοβατώρες.
Με τις νέες ρυθμίσεις, οι καταναλωτές που θέλουν να υποβάλουν αίτηση στη ΔΕΗ χρειάζεται απλώς να γνωρίζουν τα στοιχεία της παροχής τους (ή να έχουν έναν λογαριασμό), τα στοιχεία της ταυτότητάς τους και τον ΑΦΜ τους (και του συζύγου για έγγαμους). Αιτήσεις υποβάλλονται στα ΚΕΠ, τηλεφωνικά στο 210-9298000 ή στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ, στη διεύθυνση www.dei.gr. Στα καταστήματα της ΔΕΗ γίνεται μόνο διανομή ενημερωτικού εντύπου.

makthes

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

2 Comments

  1. Ανώνυμος

    Το άλλο το σκεφτήκατε ;;;; Δηλώνεις στο όνομα σου την παροχή της ΔΕΗ και μετά σου λένε ότι έχεις και ακίνητο το οποίο πρέπει να δηλώσεις στην φορολογική δήλωση. Παιδιά μην κάνετε τίποτα ψάχνονται για να σου βρουν ακίνητη περιουσία για να στην φορολογήσουν αργότερα ή οτιδήποτε άλλο !!

    Reply
  2. Ανώνυμος

    ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΑΤΕΣ ΤΟΥ ΚΩΛΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΤΕΥΝΑΣΜΕΝΟ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑΣ

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *