Αλλαγές στο Ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων


Έξι ρυθμίσεις που θα αλλάξουν θεαματικά το Ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων, βρίσκονται σε δημόσια διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς, προκειμένου να γίνουν νόμος του κράτους έως το τέλος Μαΐου. Η εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών γυναικών από το 2013, η επιλογή της πρόωρης συνταξιοδότησης, η αποχώρηση με 15ετία και η εργασία συνταξιούχων αποτελούν το επίκεντρο των μεταρρυθμίσεων. Οι αλλαγές επηρεάζουν κυρίως όσους ασφαλιστήκαν από το …
.

…1983 και μετά.
Μειώσεις συντάξεων σε περίπτωση πρόωρης εξόδου από το δημόσιο και αυξήσεις ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση φέρνουν οι νέες ρυθμίσεις για το Ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων.
Σύμφωνα με πληροφορίες:
* Για κάθε έτος πρόωρης εξόδου από την εργασία η σύνταξη θα μειώνεται από το 2011 κατά 6% αντί για 4,5 που είναι σήμερα.
* Τα όρια ηλικίας θα αυξηθούν σταδιακά από τα 58 στα 60 για όσους ασφαλίστηκαν από την 1η Ιανουαρίου του 1983 έως τις 31 Δεκεμβρίου του 1992.
* Αυξήσεις ορίων ηλικίας από 5 έως 17 χρόνια θα έχουν και οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και τα Σώματα Ασφαλείας με την εξίσωση των ορίων ηλικίας.
Το σχετικό νομοσχέδιο θα δοθεί στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Οικονομικών μέσα στο μήνα και θα προβλέπει τριετή περίοδο χάρητος, χωρίς να θίγονται ώριμα και θεμελιωμένα δικαιώματα.
Στο νέο ασφαλιστικό νόμο θα προβλέπεται επίσης:
* Επιβολή διπλής ασφάλισης σε όσους δημοσίους υπαλλήλους έχουν δύο δουλειές αλλά εμφανίζονται μόνο σε ένα ταμείο.
* Μείωση της σύνταξης σε όσους συνεχίσουν να δουλεύουν μετά τη συνταξιοδότηση, αναστολή όταν ο συνταξιούχος βρίσκεται σε ηλικία κάτω των 55 ετών, και προσαύξηση της σύνταξης για το χρόνο που έχει διανυθεί μετά τη συνταξιοδότηση. Το εν λόγω μέτρο θα εφαρμοστεί από το 2011.
Για τους δημοσίους υπαλλήλους θα ισχύσει από το 2018, όπως και στον ιδιωτικό τομέα, η καθιέρωση βασικής σύνταξης και νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων με βάση την καλύτερη δεκαετία.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *