Καταργείται το άβατο στο Άγιο Όρος;


Υπεγράφησαν 16 συμφωνίες των Χριστιανικών «Εκκλησιών» και 16 άλλες, μετά των άλλων θρησκειών, σύμφωνα με δημοσίευμα του “Ορθόδοξου Τύπου”.

Το άβατο του Αγίου Όρους κινδυνεύει σοβαρά έπειτα από αιώνες! Αιτία, η απόφαση που έλαβε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, στην τελευταία συνεδρίασή του στο Πουσάν της Νοτίου Κορέας, με την οποία στην ουσία δείχνει τον δρόμο για την κατάργησή του και φυσικά αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις από τους υπερασπιστές της παράδοσης.

Τη σχετική είδηση δημοσίευσε η εφημερίδα «Ορθόδοξος Τύπος», η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι αποφασίστηκαν επίσης «διοργανώσεις πορειών προς όλα τα θρησκευτικά κέντρα του πλανήτου, ιδιαιτέραν αναφοράν εις το Άγιον Όρος, εις την Πάτμον και την Ρόδον, ανακήρυξις ιερών βουνών, ελευθερία εις όλας τας χώρας των θρησκευτικών πεποιθήσεων και ανέγερσις ναών» κλπ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα, στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών υπεγράφησαν δεκαέξι συμφωνίες μεταξύ των Χριστιανικών Εκκλησιών και άλλες τόσες ανάμεσα στις εκκλησίες άλλων θρησκειών. Τρεις από τις συμφωνίες της πρώτης κατηγορίας αφορούν και το Άγιον Όρος και η όγδοη «χτυπάει» το άβατο!

Αναλυτικά:
7η Συμφωνία: Αλλαγή διαρρυθμίσεως εις Ιεράς Μονάς και διοργάνωση συνεδρίων εντός αυτών όπως ήδη γίνεται διά ποίηση (εκφώνηση ποιημάτων) και εορτάς Ισημερίας, κατάργηση πολλαπλών Ακολουθιών εις Ιεράς Μονάς.
8η Συμφωνία: Κατάργησις ΑΒΑΤΩΝ σε διάφορα μέρη του πλανήτη κόσμου των Χριστιανικών «Εκκλησιών» καθώς και διαφόρων θρησκειών.
16η Συμφωνία: Διεξαγωγή κοινών Ακολουθιών μεταξύ Χριστιανικών «Εκκλησιών» και κοινής Λατρευτικής Ακολουθίας, μεταξύ «Εκκλησιών» με μήνυμα διά την Νέαν Εποχήν.


Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών είναι οικουμενική χριστιανική οργάνωση με σκοπό την προώθηση της ενότητας στον χώρο. Αποτελεί κοινωνία 340 εκκλησιών, από τις οποίες οι 157 είναι μέλη του, ενώ παράλληλα αντιπροσωπεύει περισσότερους από 550 εκατομμύρια Χριστιανούς, σε πάνω από εκατό χώρες.
Δημιουργήθηκε στις 23 Αυγούστου 1948 και στα ιδρυτικά μέλη του συμπεριλαμβάνονταν το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, η Εκκλησία της Ελλάδος και η Εκκλησία της Κύπρου. Σήμερα στις τάξεις του βρίσκονται οι περισσότερες Ορθόδοξες Εκκλησίες καθώς και κάποιες Προτεσταντικές, όπως η Αγγλικανική Εκκλησία, πολλές Λουθηρανικές, Μεθοδικές και Μεταρρυθμισμένες και μερικές Βαπτιστικές και Πεντηκοστιανές. Επίσης, στο ΠΣΕ συγκαταλέγονται Παλαιοκαθολικές αλλά και ευρύ φάσμα ενωμένων και ανεξάρτητων Εκκλησιών.

Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία δεν αποτελεί μέλος ωστόσο συνεργάζεται στενά με το ΠΣΕ, στο οποίο αποστέλλει παρατηρητές και εκπροσώπους.
Από τη χώρα μας τέλος, εκτός από την Εκκλησία της Ελλάδος, στην οργάνωση συμμετέχει και η Ευαγγελική Εκκλησία.

Πηγή:εφημερίδα SPIRTO

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *