Οι ΗΠΑ καλούν την Ευρώπη να αλλάξει «βιολί» για να βοηθήσει την παγκόσμια οικονομία

Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού κάλεσε, από την Αυστραλία, τις χώρες της ευρωζώνης να κάνουν περισσότερα για να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη που χάνει έδαφος, σε δηλώσεις που έκανε κατά τη λήξη της διήμερης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών των χωρών της Ομάδας των Είκοσι (G20).

Από τις συζητήσεις προέκυψε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να οδηγήσει την οικονομία της εκεί όπου θα έπρεπε να είναι», δήλωσε ο κ. Λιού στο τέλος της συνόδου του Κερνς, αναφερόμενος στην ανάπτυξη των χωρών της ευρωζώνης.

«Αυτό που είναι σαφές από την εμπειρία των ΗΠΑ, είναι ότι οι πρωτοβουλίες για να αυξηθεί η ζήτηση βραχυπρόθεσμα και οι μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις συνιστούν έναν σημαντικό συνδυασμό και δεν πρέπει να γίνεται επιλογή μεταξύ των δύο», πρόσθεσε ο αμερικανός υπουργός.

«Πρέπει αληθινά να κάνει κανείς τα δύο πράγματα ταυτόχρονα», υπογράμμισε.

«Η πρόκληση για την Ευρώπη έγκειται στο να συμφωνήσει στον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιήσει αυτά τα δύο μαζί. Η ανησυχία μου είναι πως, αν οι προσπάθειες για να αυξηθεί η ζήτηση αναβληθούν για υπερβολικά μεγάλη περίοδο, υπάρχει κίνδυνος οι αντίθετοι άνεμοι να είναι ισχυρότεροι», εξήγησε.

Παγκόσμια μέτρα κατά της φοροαποφυγής

Οι χώρες της Ομάδας των Είκοσι (G20) σχεδιάζουν ένα νομικό πλαίσιο για να βελτιωθεί η ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στις χώρες με στόχο να εξαλειφθεί η φοροαποφυγή, δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

Μιλώντας στο τέλος της συνάντησης της G20 στο Κερνς της Αυστραλίας, ο Σαπέν δήλωσε πως 47 χώρες συμφώνησαν ήδη ότι μέχρι το 2017 θα έχουν αρχίσει να ανταλλάσσουν πληροφορίες ενώ άλλα οκτώ μέλη της G20, καθώς και η Νέα Ζηλανδία, θα ενταχθούν στη συμφωνία το 2018.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως θα ασκηθεί αυξημένη πίεση στις 14 χώρες, των οποίων οι προδιαγραφές διαφάνειας δεν είναι οι κατάλληλες. Δεν κατονόμασε τις χώρες αυτές.

«Σχεδιάζουμε να καθορίσουμε προδιαγραφές που να μπορούν γρήγορα να ενσωματωθούν στο νομικό πλαίσιο καθεμιάς από τις χώρες», δήλωσε ο Σαπέν στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων. «Πρέπει αληθινά να κάνει κανείς τα δύο πράγματα ταυτόχρονα», υπογράμμισε.


Προειδοποίηση και από τον ΟΟΣΑ

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) είχε αναφέρει πως οι μεγάλες οικονομίες επιβραδύνονται, ιδιαίτερα η ευρωζώνη που πάσχει από μια αναιμική ανάπτυξη την οποία πρέπει να ενισχύσει πάση θυσία, διότι διαφορετικά κινδυνεύει να μείνει πίσω σε σχέση με τους ανταγωνιστές της.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *