Θα υπάρξουν έλεγχοι στις τιμές


Θα αναληφθούν όλες οι αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες, ενόψει και του «σφικτού μνημονίου με την Τρόικα» που έχει υπογράψει η Ελλάδα, ώστε να υπάρχουν και αποτελεσματικοί έλεγχοι στις τιμές, και νέες επενδύσεις, αλλά και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, διαβεβαίωσε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη, την Επιτροπή Θεσμών της Βουλής.

Κοινή ήταν η παραδοχή στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, ότι υπάρχουν μεγάλες στρεβλώσεις στην ελληνική αγορά ενώ οι ελεγκτικοί μηχανισμοί υπολειτουργούν, με αποτέλεσμα να….
.

επιβαρύνονται ακόμα περισσότερο οι Έλληνες καταναλωτές και η Ελλάδα να καταγράφεται μια από τις πιο ακριβές χώρες.

«Η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν είναι το πρόβλημα. Και ελέγχους διενεργεί και πρόστιμα επιβάλλει και παρακολουθεί τις εισπράξεις. Δεν έχουμε το ποθούμενο αποτέλεσμα καθώς οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες. Υπάρχουν εκατοντάδες εκκρεμείς υποθέσεις, αλλά στην Ελλάδα η δικαιοσύνη προχωρά με βραδύτητα. Από τις 350 υποθέσεις που έχει η Επιτροπή Ανταγωνισμού οι 29 είναι σε εξέλιξη. Μέχρι να φτάσουμε σε όλες θα περάσουν χρόνια», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Κυριτσάκης

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού πρότεινε να αυξηθεί το ανώτατο όριο προστίμων που είναι σήμερα οι 100.000 ευρώ ενώ επεσήμανε ότι «καθοριστικό σημείο που θα βοηθήσει στον έλεγχο των τιμών, είναι να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα επιείκειας που πάγωσε» και που όπως είπε «δεν είναι θέμα κατάδοσης αλλά υγιούς ανταγωνισμού».

Στο επίκεντρο της κριτικής των βουλευτών βρέθηκαν και οι καταγγελίες που έχουν γίνει από εκπροσώπους και φορείς πολιτών για μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού που στο παρελθόν είχαν διατελέσει στελέχη επιχειρήσεων οι οποίες σήμερα ελέγχονται και έχουν επιβληθεί πρόστιμα.

Η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, τόνισε μεταξύ άλλων ότι, δεν μπορεί να υπάρξει υγιής ανταγωνισμός όταν παρά τις επιβεβαιωμένες καταδικαστικές αποφάσεις σε πολυεθνικές εταιρίες η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν έχει ακόμα εισπράξει τα πρόστιμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι επισημάνσεις τόσο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΛΑΟΣ Μάκη Βορίδη, όσο και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Φώτη Κουβέλη, που επεσήμαναν, μεταξύ άλλων, την ανάγκη εντατικού ελέγχου εφαρμογής των ποινών συμμόρφωσης.

Σε σύντομη παρέμβασή της, η κ. Λούκα Κατσέλη τόνισε ότι ένα πρώτο μεγάλο βήμα για τον έλεγχο της αγοράς είναι η δημιουργία Παρατηρητηρίων τιμών υπό την εποπτεία του υπουργείου, ενώ επεσήμανε την ανάγκη να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα για να λειτουργήσουν περισσότερες επιχειρήσεις.

Ακόμα, προανήγγειλε σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων που θα κατατεθούν το αμέσως επόμενο διάστημα και θα αντιμετωπίσουν τις μεγάλες στρεβλώσεις που υπάρχουν στην αγορά και οι οποίες, όπως είπε, αποτρέπουν τις επενδύσεις στη χώρα μας.

Απαντώντας στις επικρίσεις των μελών της επιτροπής σχετικά με την μη είσπραξη των προστίμων, η υπουργός ανέφερε ότι με τις νέες ρυθμίσεις η παρακολούθηση εφαρμογής των αποφάσεων και η είσπραξή τους θα γίνεται από τις υπηρεσίες του υπουργείου εμπορίου ώστε, σε συνεργασία με τις εφορίες, να βεβαιώνονται ότι εισπράττονται έγκαιρα.

Σημείωσε ακόμα ότι από το 2009 έχουν βεβαιωθεί 73 εκατ. πρόστιμα ενώ εκκρεμούν αιτήσεις αναίρεσης 22 εκατ. ευρώ.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *