«Μπορούμε να μοιραστούμε το πετρέλαιο στο Αιγαίο»

Προτείνει συμφωνία καθορισμού Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και κοινή έρευνα και εκμετάλλευση. Μιλώντας στη Real news, υποστηρίζει ότι το ζήτημα του Αιγαίου δεν λύνεται για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης στις δύο χώρες και υπογραμμίζει ότι το πρώτο βήμα που πρέπει να……
γίνει είναι να καθοριστεί η ΑΟΖ μεταξύ των δύο γείτονων χωρών. Υπάρχουν σημάδια στο Αιγαίο ή τη Μεσόγειο που μαρτυρούν ότι υπάρχει πετρέλαιο;
Ναι. Για παράδειγμα, στο Αιγαίο η Ελλάδα έχει ήδη προβεί σε εξορύξεις στην περιοχή του Πρίνου, κοντά στην Καβάλα. Αυτή η περιοχή μάς δείχνει ότι υπάρχει υδροκαρβονική συσσώρευση, όπως και στη Μεσόγειο αντίστοιχα, όπου οι Ισραηλινοί ανακάλυψαν ένα πολύ μεγάλο κοίτασμα. Αυτά μας δείχνουν ότι υπάρχει πιθανότητα ύπαρξης κοιτασμάτων.

Ποιο είναι το εμπόδιο για τις έρευνες;
Από τη στιγμή που έχουμε συγκεκριμένα προβλήματα με την Ελλάδα, σε πολιτικό επίπεδο εξαιτίας των νησιών -εννοώ ότι το Αιγαίο δεν είναι μια κλασική ακτή ή μια κλασική θάλασσα, αφού και οι δύο πλευρές έχουν διεκδικήσεις και διαφορετικές απόψεις-, είναι αδύνατο να προχωρήσουμε σε κάποια εξέλιξη αν δεν λυθούν πρώτα αυτά τα ζητήματα.

Και η Τουρκία έχει διεξαγάγει έρευνες στο Αιγαίο, με τις λιγοστές ικανότητές της, και αυτή τη στιγμή υπάρχουν κάποια προγράμματα γύρω από τα χωρικά μας ύδατα. Η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO) ψάχνει τόσο στο Αιγαίο όσο και στη Μεσόγειο. Αλλά αυτά δεν μπορούν να συγκριθούν με τις έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα, όπου τα προβλήματα έχουν λυθεί. Στο Αιγαίο, πάντως, είναι ευκολότερο να λυθούν, όσο κι αν ακούγεται αντιφατικό, γιατί έχουμε μόνο δύο πλευρές: την Τουρκία και την Ελλάδα. Οχι όπως στη Μεσόγειο, όπου είναι περισσότερες.

Αφού προτείνετε συνεργασία, τι είναι αυτό που εσείς θεωρείτε εμπόδιο; Η υφαλοκρηπίδα, για παράδειγμα;
Οχι, το πιο σημαντικό πρόβλημα, πριν φτάσουμε στη λύση αυτού του ζητήματος, είναι ότι έχετε τόσο πολλά μικρά νησιά, ούτε καν νησιά σε πολλές περιπτώσεις, μικρά κομμάτια γης μέσα στο νερό. Αυτά περιπλέκουν το πρόβλημα. Η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι από αυτό το νησί ξεκινάνε η υφαλοκρηπίδα μας, τα δικαιώματά μας κ.λπ. Τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας είναι στα 6 μίλια κι όταν διαφάνηκε η διάθεσή της να τα αυξήσει στα 12, η αντίδραση της Τουρκίας ήταν casus belli. Προς το παρόν, παραμένουν τα 6 μίλια.

Επομένως, η πρότασή σας είναι να καθοριστεί η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και στη συνέχεια να συνεργαστούν οι δύο χώρες στην έρευνα;
Ναι, να καθοριστεί η ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Για παράδειγμα, η Petrobras, η Εxxon Mobil και η ΒΡ ψάχνουν για πετρέλαιο ή φυσικό αέριο στις ΑΟΖ των χωρών γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα, 50-50 με την ΤΡΑΟ. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και στο Αιγαίο. Eχεις ένα πηγάδι στη δική σου ΑΟΖ, έχω κι εγώ άλλο ένα στη δική μου, άρα 50-50. Πρόκειται για τον κοινό μας πλούτο. Γιατί να μην τον αναζητήσουμε; Τώρα, το αν μπορούν η Τουρκία και η Ελλάδα να το κάνουν μόνες τους είναι ένα άλλο ζήτημα. Για παράδειγμα, το 25% θα είναι δικό μου, το άλλο 25% δικό σου και το υπόλοιπο 50% να ανατεθεί σε μια διεθνή πετρελαϊκή εταιρεία. Μπορούμε να το μοιραστούμε.

Το γεγονός ότι η ΤΡΑΟ βγαίνει στο Αιγαίο ή στη Μεσόγειο με το «Πίρι Ρέις», π.χ., για έρευνες στα διεθνή ύδατα, ενώ δεν έχει καθοριστεί η ΑΟΖ, θεωρείτε ότι είναι σωστό;
Μα, το ίδιο κάνουν και οι Ελληνοκύπριοι και η ελληνική πλευρά. Αφού το κάνουν εκείνοι, αυτή είναι η απάντησή μας. Για παράδειγμα, όταν οι Ελληνοκύπριοι προσκάλεσαν κάποιες νορβηγικές εταιρείες να κάνουν σεισμικές έρευνες στη Μεσόγειο, την επόμενη μέρα το τουρκικό Ναυτικό έκανε την εμφάνισή του και το σταμάτησε. Το ίδιο θα έκανε και η ελληνική πλευρά.

Από τη στιγμή που η Τουρκία λέει ότι είναι λάθος, γιατί το κάνει και η ίδια;
Από αντίδραση. Μία αντίδραση μπορεί να φέρει μια δεύτερη αντίδραση από την άλλη πλευρά και μετά ξανά αντίδραση και, ξαφνικά, όπως στα Ιμια, μπορεί να φτάσεις σε ένα σημείο μη αναστρέψιμο. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Δεν μπορώ να πω ότι η ΤΡΑΟ δεν πρέπει να το κάνει. Θα το κάνει, όπως το κάνει και η άλλη πλευρά.

Η Ελλάδα, όμως, δεν βγάζει αντίστοιχα πλοία για τέτοιες έρευνες. Αρα, σε τι αντιδρά η τουρκική πλευρά;
Στους Ελληνοκύπριους, που κάνουν αντίστοιχες κινήσεις στη Μεσόγειο. Επομένως, αφού το κάνετε εσείς, μπορούμε να το κάνουμε κι εμείς.

Ναι, αλλά βγαίνουν στο Αιγαίο, όχι στη Μεσόγειο…
Δεν υπερασπίζομαι μια τέτοια κατάσταση, αλλά από τη στιγμή που έχουμε να κάνουμε με μια παράλογη αντίδραση, οδηγούμαστε σε μια αλυσιδωτή αντίδραση, την οποία πρέπει βέβαια να σταματήσουμε κάποια στιγμή.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗ
http://kapistri.blogspot.com/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

12 Comments

  1. Ανώνυμος

    3:17
    Είσαι ΑΠΑΙΧΤΟΣ, αχαχαχχαχαχαχα!
    Να δώσω και γω τα δικά μου για να φλομώσουν από αρχίδια.

    Reply
  2. Ανώνυμος

    ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΕΡΑΝΩ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΙ,ΠΡΟΣΚΥΝΑΜΕ, ΔΩΣΤΕ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΑ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΟΛΑ ! ΑΝΤΕ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΑΣ !!!

    Reply
  3. Ανώνυμος

    4,11 ΑΙ ΓΑΜΗΣΟΥ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΛΒΑΝΟ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΣΟΥ ΚΑΝΕΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΡΑΤΣΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΘΡΥΣΚΕΙΕΣ .
    ΚΑΙ ΘΑ ΣΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΕΝΑ ΟΘΩΜΑΝΙΚΟ !!!!!!!!!!!

    ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΛΑΚΑΣ

    Reply
  4. Ανώνυμος

    ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ ΣΟΥ ΤΟ ΜΟΥΝΙ ΕΒΡΑΙΟΠΙΑΣΜΑ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ

    ΑΚΟΥ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΟΓΓΟΛΟΥΣ.

    ΕΤΣΙ ΣΟΥ ΤΑ ΕΙΠΑΝΕ ΡΕ ΜΑΛΑΚΑ ? ΤΟ ΠΑΣ ΚΑΛΑ ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΟΥ ΤΑ ΕΙΠΑΝΕ.

    Α ΡΕ .

    ΟΤΑΝ ΜΠΕΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΕΦΑΛΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΤΕ ΤΑ ΛΕΜΕ

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *