Μητσοτάκης: Οι απολύσεις θα γίνουν – Ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να μειωθεί

Ως αναγκαίο κακό, θεωρεί την ύπαρξη του ΕΝΦΙΑ ο υπουργός Διοικητικής Μεταρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης. Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στο Νίκο Ευαγγελάτο παραδέχθηκε ότι ο ΕΝΦΙΑ είχε πολλά προβλήματα στην υλοποίησή του.

«Σε κάθε χώρα του κόσμου υπάρχει φόρος κατοχής ακίνητης περιουσίας. Το ερώτημα είναι με ποιόν τρόπο και σε ποιο ύψος. Είναι απαραίτητο να υπάρχει ένας φόρος ακίνητης περιουσίας. Δεν μπορεί να αντέξει η ελληνική οικονομία σε βάθος χρόνου να βεβαιώνονται 3 δις σε φόρους ακινήτων. Ο φόρος πρέπει να μειωθεί. Πρέπει όμως να βρεθούν ισοδύναμα. 


Θεωρώ ότι από το επόμενο χρόνο θα πρέπει να γίνει σημαντική αποκλιμάκωση με προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών».

Για τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας από την Θεσσαλονίκη όσον αφορά στο υπουργείο του, τον κατηγόρησε ότι δεν έχει πλήρη εικόνα για το τι συμβαίνει.

«Έχουμε προχωρήσει σε αξιολόγηση όλων των δομών. Έχουν εκδοθεί προεδρικά διατάγματα που συρρικνώνουν την διοίκηση. Υπάρχει σχέδιο για πρώτη φορά. Συρρικνώθηκαν οι δομές των υπουργείων κατά 30%».

Και συνέχισε: «Μου έκανε εντύπωση που ο κ. Τσίπρας δεν γνώριζε σε λεπτομέρεια τα ζητήματα των ελέγχων των μετατροπών των συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνου. Στηρίζει ή δεν στηρίζει αυτό τον έλεγχο; Υπήρχαν ουκ ολίγοι υπάλληλοι που μετέτρεψαν συμβάσεις χωρις να πληρούν τα κριτήρια του νόμου».

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι κλείνει το μάτι στους δημοσίους υπαλλήλους και ότι θέλει να μας γυρίσει σε έναν κόσμο που έχουμε αφήσει πίσω μας. «Οποιαδήποτε επιστοιφή στις πρακτικές περασμένων ετών θα οδηγήσει σε εκτροχιασμό των δημόσιων οικονομικών», είπε.

Για τις απολύσεις είπε ότι μέχρι το τέλος του 2014 θα έχουν φύγει 5.500 χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι και ότι από το 2015 δεν θα υπάρχει από την τρόικα άλλος ποσοτικός στόχος απολύσεων.

Τέλος, κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι τα μέτρα που εξήγγειλε δεν είναι κοστολογημένα. «Επιμένει να κοιτάει πίσω και να γυρίσει την χώρα σε μια περίοδο που λεφτά υπήρχαν, ενώ στην ουσία δεν υπήρχαν. Αν επιχειρήσει να εφαρμόσει αυτά που είπε η χώρα θα βρεθεί σε κενό αέρα. Θα έχει κοροϊδέψει το εκλογικό σώμα. Αυτά που είπε είναι ανεφάρμοστα.»

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *