Τα εκατομύρρια στην Ελβετία..σιγά τα ωά σύντροφε

Στις 15 Απριλίου 2007, υπό την ιδιότητα μου ως Προέδρου του Συνδέσμου Επενδυτών ΠΑΣΕΧΑ, απέστειλα την επιστολή που έπεται του δημοσιεύματος με την οποία απεκάλυπτα σημαντικά στοιχεία για εταιρείες που πιθανόν να φυγάδευσαν σημαντικά αφορολόγητα ποσά σε φορολογικούς παράδεισους του εξωτερικού. Τα ποσά αυτά προήρχοντο κυρίως από την απάτη του Χρηματιστηρίου. Φυσικά δεν ανέμενα να γίνουν ενέργειες για να εξακριβωθούν τα στοιχεία αυτά, καθ’ ότι στην απάτη του χρηματιστηρίου εμπλέκοντο άμεσα η έμμεσα το κομματικό κατεστημένο και οι εταίροι και χρηματοδότες του τραπεζίτες και….
άλλοι μεγάλοι οικονομικοί παράγοντες.

Όπως αναφέρει το πιο κάτω δημοσίευμα ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας έχει ενημερώσει όλα τα κόμματα του για την πρόθεση του να διερευνήσει το θέμα.’’ Να το δω και να μην το πιστεύω σύντροφε Δημήτρη’’. Αν κρίνω όμως από την μέχρι τώρα στάση του στο θέμα της οικονομίας και όχι μόνον (που τζηλάς το αυκό με την μαναβέλλα) δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος. Άλλωστε τις πλείστες αγοραπωλησίες μετοχών κατά την απάτη του ΧΑΚ, οι πιο πάνω συντελεστές της, τις έκαναν στα ονόματα εταιρειών με nominee shareholders, σε ανύπαρκτα ονόματα με ψεύτικες ταυτότητες, σε ονόματα συγγενών κλπ.

Εν πάση περιπτώσει σύντροφε Χριστόφια, παρά την κριτική που σου ασκώ, αυτή την φορά θέλω να σε πιστώσω με καλή πρόθεση και να σου ευχηθώ από καρδιάς καλή επιτυχία στο θέμα αυτό. Όχι για τίποτα άλλο, αλλά για να έχουμε και κάτι να σε θυμόμαστε ευχάριστα όταν θα μας φύγεις τον Φεβρουάριο του 2013.

Επέτρεψε μου σύντροφε να σου απευθύνω μια συμβουλή στην κυπριακή διάλεκτο που λόγω καταγωγής την αντιλαμβάνεται καλύτερα. ‘’ Σιήττα νάκκο το γάρο σου, όπως έκαμνες τζε στο χωρκό σου το Δίκωμο, για να προκάμεις πριν φείς που την αγαπημένη σου τσαέρα ’’. Αφού κατάφερες με τόσο γινάτι και τόσες ανοησίες να καταστήσεις τον Νίκο Χ(ΑΚ)ρυσάνθου Αναστασιάδη φαβορί για τις επόμενες προεδρικές εκλογές, τουλάχιστον βγάλε στην φόρα όσα μπορείς για το θέμα των καταθέσεων της Ελβετίας γιατί αν ο Νίκαρος σου έρθει στην εξουσία το πρώτο πράγμα που θα κάνει, για ευνόητους λόγους, είναι το κουκούλωμα του. ‘’Παλιά του τέχνη κόσσιηνο’’.

Όμηρος Αλεξάνδρου
Εγκεκριμένος Λογιστής–Ελεγκτής

Κυπριακή Οικονομία – Κυνήγι καταθέσεων στην Ελβετία

Προσπάθειες για είσπραξη φόρων από καταθέσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων σε ελβετικές τράπεζες καταβάλλει η κυβέρνηση, σύμφωνα με ανεπίσημη ενημέρωση που δόθηκε μετά τη συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου.

Πρόκειται για χρήματα που έβγαλαν στο εξωτερικό Κύπριοι μετά τη φούσκα του χρηματιστηρίου και των ακινήτων, λέχθηκε.

Μάλιστα για αυτή την περίπτωση το κράτος έχει συμφωνία με την Ελβετία και λαμβάνει αποζημίωση από το Ελβετικό κράτος για τις φορολογίες που επιβάλλει.

Οι καταθέσεις αφορούν Κύπριους που έχουν φορολογική διεύθυνση την Κύπρο.

Ωστόσο η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι καταθέσεις Κύπριων σε ελβετικές τράπεζες ξεπερνούν κατά πολύ τα €100 εκ. Γι΄ αυτό θα καταβληθεί προσπάθεια να συναφθεί νέα συμφωνία με την Ελβετία.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, με τη νέα συμφωνία θα επιδιωχθεί οι Ελβετικές αρχές να εντοπίσουν τις καταθέσεις των Κυπρίων οι οποίοι διαμένουν στην Κύπρο και στο εξωτερικό και τα χρήματα τους βρίσκονται σε ελβετικές τράπεζες με στόχο τη φορολόγηση τους.

Ακολούθως με τη νέα συμφωνία η κυβέρνηση θα επιδιώξει να λαμβάνει μια ετήσια αποζημίωση από την κυβέρνηση της Ελβετίας.

Στην ουσία, όπως ανέφερε κυβερνητική πηγή, θα καταβληθεί προσπάθεια η συμφωνία της κυβέρνησης να είναι στο πρότυπο της συμφωνίας που συνήψε η Αγγλία με την Ελβετία.

«Ήδη υπάρχει μια τέτοια συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Ελβετίας που αφορά Κύπριους που έχουν καταθέσεις στην Ελβετία και έχουν φορολογική διεύθυνση την Κύπρο», είπε ο εκπρόσωπος, αναφέροντας ότι «μας ενδιαφέρει, όμως, να ξέρουμε, και να φορολογηθούν, ποια πιθανά κεφάλαια υπάρχουν στην Ελβετία. Είναι κάτι για το οποίο εργαζόμαστε και κάτι για το οποίο ο Πρόεδρος έχει ενημερώσει τα κόμματα στην προηγούμενη συνάντηση που έχει γίνει».

Πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει αν υπάρχουν στα χέρια της διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λανγκάρντ, λίστες με Κύπριους που φοροδιαφεύγουν, ανέφερε ότι δεν γνωρίζει, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε σειρά μέτρων για να παταχθεί το φαινόμενο.>>

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *