ΠΑ-ΤΑ-ΓΟΣ! Ο Αλαφούζος κατηγορεί τον Μαρινάκη ότι αρμέγει τον Ολυμπιακό!

Για πρώτη φορά στα χρονικά ένας πρόεδρος του Παναθηναϊκού και εν προκειμένω ο Γιάννης Αλαφούζος, μιλάει τόσο έξω από τα δόντια και εξαπολύει τέτοιας σφοδρότητας επίθεση στον Βαγγέλη Μαρινάκη, στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο sdna.gr. Από τα πυρά του δεν ξέφυγε κανείς: ΕΠΟ, Μποροβήλος, ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς, πρόεδροι άλλων ομάδων.

Και βέβαια ο επικεφαλής της «πράσινης» ΠΑΕ μιλάει για την ομάδα του, τον πρωταθλητισμό, τα οικονομικά ζόρια, την μετοχική κατάσταση, την υπόθεση Γιαννακόπουλου, τους ενδιαφερόμενους για την αγορά της ΠΑΕ. Όσο για τις αποκαλύψεις του; Ουκ ολίγες. Και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα συζητηθούν.

Δύο ώρες «καθαρής» συνέντευξης με τον πρόεδρο του Παναθηναϊκού, αποκλειστικά για τα μάτια των αναγνωστών του sdna.gr.

Δώσατε και δίνετε έναν αγώνα και εσείς προσωπικά και ο Παναθηναϊκός προς την κατεύθυνση της διαφάνειας. Τόσο ώστε να θεωρεί κάποιος ότι έχει βοηθήσει. Ισχύει αυτό;

«Η δικαιοσύνη κινείται μόνη της. Αν είχε κάποια εξάρτηση η ταχύτητα των εξελίξεων με εμάς, θα ήταν πολύ πιο γρήγορες. Έχουν κάνει άριστη δουλειά όσοι έχουν ασχοληθεί. Και έχουν και θάρρος διότι έχουμε δει απειλές και επιθέσεις κατά δικαστών και πολλών δημοσιογράφων. Με αυτή τη λογική η δική μας η επιμονή στις αποκαλύψεις, βοηθάει. Επίσης ο Παναθηναϊκός είχε να διαλέξει δύο δρόμους. Ο ένας ήταν να συναλλαγεί και να συνδιαλλαγεί με το σύστημα, κάτι που ήταν πάρα πολύ εύκολο. Δεν εννοώ ότι θα μας έδιναν ποτέ την πρωτοκαθεδρία αλλά θα μπορούσαμε, αν θέλουμε, να πάρουμε τα ψίχουλα μας. Αρνηθήκαμε να το κάνουμε, οπότε πήγαμε στο δεύτερο δρόμο να είμαστε απέναντι σε όλους».


Επειδή έχετε μιλήσει και σε μια Γ.Σ. της «Παναθηναϊκής Συμμαχίας» για το δρόμο της συνδιαλλαγής με το σύστημα, η ερώτηση είναι σαφής: υπήρξαν άνθρωποι από τα χαμηλά στρώματα του παρασκηνίου που προσπάθησαν να πουλήσουν εκδούλευση στον Παναθηναϊκό;

«Πρώτα απ’ όλα δεν ήταν από τα χαμηλά, αλλά από τα υψηλά στρώματα! Με μεγάλη χαρά θα μας έκαναν κάποιες διαιτητικές εξυπηρετήσεις σε ορισμένα παιχνίδια, εάν ήμασταν πιο συνεργάσιμοι».

Τι εξελίξεις προβλέπετε να έχει η υπόθεση Κορέα;

«Είναι ένδειξη υπανάπτυξης της χώρας το γεγονός ότι ακόμα κυκλοφορούν ελεύθεροι διάφοροι εγκληματίες οι οποίοι έχουν ανατινάξει μαγαζιά, δείρει κόσμο, απειλήσει ζωές, κάνουν παράνομα στοιχήματα, μιλούν σε τηλέφωνα και λένε απίθανα πράγματα μεταξύ τους. Δεν μπορώ να καταλάβω τι άλλο χρειάζεται για να τιμωρηθεί κάποιος σε αυτή τη χώρα. Είναι πρόκληση! Γενικά η χώρα δεν έχει αντισώματα και ανέχεται την παρανομία και τη διαφθορά. Είμαστε μια χώρα με πολλή υποκρισία και λίγη ουσία. Είναι λίγοι οι άνθρωποι, και αναφέρομαι στη δικαιοσύνη γιατί εκεί είναι η ελπίδα, οι οποίοι πολεμούν να κρατήσουν κάποιο επίπεδο για τη χώρα. Η χώρα πέρασε και περνάει μια τεράστια κρίση και φοβάμαι ότι δεν έχει τελειώσει ακόμα, αν και πάμε καλύτερα. Ελπίζω τα μαθήματα και τα παθήματα που υφιστάμεθα από τα λάθη του παρελθόντος, και η διαφθορά είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι στα παθήματα της εποχής μας, θα αλλάξουν σιγά –σιγά την κοινωνία. Θα καταλάβουμε ότι ο νόμος πρέπει να ισχύει για όλους και να εφαρμόζεται. Δεν είναι προαιρετική ή κατά συνθήκη η άσκηση του νόμου. Είναι απόλυτη. Ο νόμος λέει το άσπρο – άσπρο και το μαύρο – μαύρο. Δεν υπάρχει γκρι απόχρωση. Ή είσαι απατεώνας ή δεν είσαι. Ή στήνεις παιχνίδια ή δεν στήνεις. Ή έχεις δείρει κόσμο ή δεν έχεις δείρει. Ενδιάμεσο δεν υπάρχει».

«Δεν φορούν παντελόνια όσοι ενέχονται στην υπόθεση Κορέα»

Από όσα γνωρίζετε, έχουμε ακόμα πολλά στάδια μπροστά μας για να φτάσει σε κάποιο αποτέλεσμα η δικαστική έρευνα;

«Δεν έχω ιδιαίτερη πληροφόρηση. Υπάρχουν δικαστικά στάδια. Είναι και άλλες υποθέσεις, όπως αυτή της φορολογικής απάτης, η οποία είναι σε τεράστια έκταση. Είναι η έρευνα του κυρίου Λακαφώση σε εξέλιξη. Υπάρχει ένα πόρισμα της Οικονομικής Αστυνομίας. Δεν γνωρίζω τον υπεύθυνο αλλά πρέπει να ξέρετε ότι μόλις ολοκληρώθηκε το πόρισμα μετατέθηκε επειδή έκανε τη δουλειά του! Πρόκειται περί σκανδάλου! Δεν γίνεται να υφιστάμεθα τη φορολογική επιδρομή, χωρίς την οποία βέβαια δεν θα επιβίωνε η χώρα ασχέτως εάν θα μπορούσαν να γίνουν κάποιες άλλες κινήσεις, και μία κατηγορία απατεώνων είναι υπεράνω του νόμου. Να βγαίνεις από τα ρούχα σου! Δεν λέω ότι δεν έχουμε κάνει και εμείς τα λάθη μας στον Παναθηναϊκό και πιθανώς να τα ξανακάνουμε στο μέλλον, αλλά σε γενικές γραμμές μας διακρίνει ένα ήθος, μας αρέσει ο ανταγωνισμός και θέλουμε να κερδίζουμε με το σπαθί μας. Δεν μας αρέσει να κερδίζουμε αλλιώς. Δεν μπορώ να αντιληφθώ την έκταση της δειλίας και της υποκρισίας, τι είναι πιο δεύτερο από το να αγοράζεις τα πάντα. Και μάλιστα να παινεύεσαι και να καυχιέσαι επειδή δέρνεις, επειδή λαδώνεις, επειδή απειλείς. Το ποδόσφαιρο είναι αθλητισμός και ο αθλητισμός σχετίζεται με έντιμα αισθήματα και συναισθήματα όπως ο ανταγωνισμός, αλτρουισμός. Αρχές που εδώ έχουμε ξεχάσει».


Φοβάστε πέραν των προσωπικών απειλών και επιθέσεων που δέχεστε, μπορεί όσοι είναι στο παρακράτος του ποδοσφαίρου, όπως το περιγράφετε, να προσπαθήσουν να πλήξουν τον Παναθηναϊκό με κάθε τρόπο; Να ξεσκονίζουν κάθε οικονομική συναλλαγή ή ό,τι άλλο;

«Φυσικά και ψάχνουν να τον πλήξουν. Ό,τι υπάρχει το έχουν βρει και το έχουν βγάλει. Δεν λέω ότι δεν έχουμε προβλήματα, αλλά δεν μας αγγίζει τίποτα».

Μετά από όσα έχουν συμβεί με την υπόθεση Κορέα είναι φυσιολογικό να μην έχει παρέμβει ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας;

«Οι δικές μου πληροφορίες είναι ότι ένας μεγάλος αριθμός από τους 16 κατηγορουμένους για κακουργήματα από τον εισαγγελέα είναι μέλη της αθλητικής δικαιοσύνης. Και ενεργά και από αυτά που έχουν φύγει. Νομίζω ότι αυτό τα λέει όλα. Νομίζω ότι είναι πρόκληση. Υπάρχει σαφώς μια μεροληπτική, κατευθυνόμενη αντιμετώπιση του Παναθηναϊκού. Το θεωρώ γελοίο. Αν νομίζουν με αυτές τις πρακτικές θα μας φοβίσουν είναι πολύ γελασμένοι. Όπως επίσης είναι πάρα πολύ γελασμένοι ότι θα μπορέσουν να ελέγξουν την ενημέρωση που έχει σχέση με το ποδόσφαιρο. Δεν αναφέρομαι στον ΣΚΑΪ αλλά σε ανθρώπους που θέλουν και επιμένουν να κάνουν τη δουλειά τους. Έχουμε προχωρήσει πολύ ως χώρα και ολοκληρωτικά καθεστώτα δεν μπορούν πια να επιβληθούν στην Ελλάδα».

Για το γεγονός ότι δεν έχει παραιτηθεί κανείς από την ΕΠΟ τι έχετε να πείτε;…

«Άλλη πρόκληση. Δείχνει την έκθεση της ανηθικότητας και της δειλίας. Την έλλειψη ανδρισμού. Δεν θέλω να εκληφθεί ως σεξιστικός όρος. Τον εννοώ σαν αυτό που λέει ο λαός “δεν φοράει παντελόνια”. Ποιος φοράει παντελόνια από τους προέδρους των ομάδων που ενέχονται στην υπόθεση μέχρι την ΕΠΟ; Είναι οι πιο δειλοί, ασπόνδυλοι άνθρωποι που έχω ποτέ αντιμετωπίσει. Χαρακτηρίζω ιδιαίτερη δειλία να έχεις μπράβους, να εξαγοράζεις τα πάντα και να παινεύεσαι γι’ αυτό. Να κυκλοφορείς με στρατό και να δέρνεις δημοσιογράφους ή να κάνεις εξυπνάδες σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης».

Σας φοβίζει προσωπικά αυτός ο υπόκοσμος που περιγράφετε; Έχει αλλάξει τη ζωή σας;

«Όχι. Έχω κάνει πολλά λάθη. Μονίμως είμαι απέναντι σε κάποιους. Δεν είμαι πολύ καλός διπλωμάτης. Και δεν εννοώ τη διπλωματία ως κάτι ανήθικο».

«Δεν υπάρχει μπλοκ με Σαββίδη, Μελισσανίδη»

Υπάρχει περίπτωση ο Παναθηναϊκός να κινηθεί δικαστικά κατά της ΕΠΟ ή άλλων φορέων για διαφυγόντα κέρδη;

«Συνέχεια εξετάζουμε όλες τις νομικές δυνατότητες που μπορούμε να βρούμε για να ασκήσουμε τα δικαιώματά μας εναντίον οποιουδήποτε μας έχει θίξει. Και το ποδοσφαιρικό κατεστημένο μας έχει θίξει. Ετοιμάζεται τώρα μία αγωγή κατά του κ. Μποροβήλου γι’ αυτά τα συκοφαντικά που δήλωσε. Άλλη μία εκδήλωση της αρρώστιας είναι η εκλογή στη Σούπερ Λίγκα του κ. Μποροβήλου. Δεν παύει να έχει μία σοβαρότατη κατηγορία, η οποία κρέμεται πάνω από το κεφάλι του. Δεν μπορώ να αντιληφθώ πώς η Σούπερ Λίγκα εξέλεξε πρόεδρο έναν άνθρωπο που κατηγορείται για κακουργήματα. Εγώ τους είπα στη συνεδρίαση ότι θα έχετε πρόεδρο κάποιον που κατηγορείται. Τον εξέλεξαν».

Έχετε κάποια εξήγηση για τη «μοναξιά» του Παναθηναϊκού στη Λίγκα;

«Δεν είναι μοναξιά. Πάντοτε υπάρχουν εξαιρέσεις. Είναι μειοψηφία, αλλά και άλλοι θέλουν να είναι το παιχνίδι ίδιο για όλους. Σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι διεφθαρμένοι. Παίζουν στοιχήματα, αγοράζουν, πουλάνε. Το ξέρουμε όλοι. Υπάρχει και ένα κομμάτι το οποίο αντιστέκεται. Άλλες φορές μιλάει περισσότερο αυτό το κομμάτι, άλλες είναι υποχρεωμένο να πάει με το ρεύμα για να μην καταστραφεί. Ο Παναθηναϊκός είναι μία πολύ μεγάλη δύναμη, η οποία είναι σε θέση να σηκώνει το ανάστημά της απέναντι σε όσα γίνονται. Άλλα σωματεία δεν μπορούν. Λόγω της δύναμης του Παναθηναϊκού δεν αισθάνομαι απολύτως καμία μοναξιά».

Κάποιοι λένε ότι δεν ενδιαφέρει τον Παναθηναϊκό η ισονομία και το 50-50, αλλά να ελέγξει αυτός το παρασκήνιο. Τι απαντάτε;

«Αυτό είναι αστείο. Η διοίκησή μας δεν έχει δώσει ούτε δείγμα ούτε δικαίωμα να μας πουν ότι έχουμε προσπαθήσει να επηρεάσουμε καταστάσεις. Με εξαίρεση τον τελικό Κυπέλλου, όταν μας κάλεσαν οι διαιτητές να μιλήσουμε και πήγα με μεγάλη επιφύλαξη, εγώ δεν έχω μιλήσει ποτέ με κανέναν διαιτητή. Ούτε πρόκειται γιατί δεν έχω να πω κάτι μαζί τους. Είναι άλλη η δική τους δουλειά, άλλη η δική μου. Αν ήμουν στην Αγγλία και είχαμε άλλου τύπου διαιτησία θα μιλούσα μαζί τους. Δεν έχουμε πρόθεση ή επιδίωξη να κάνουμε το παραμικρό. Δεν είμαι και καλός σε αυτό το πράγμα, να κάνω αυτή τη σύνθετη συνδιαλλαγή που κάνουν άλλοι πρόεδροι».

Για το μπλοκ που λένε ότι δημιουργείται μεταξύ Παναθηναϊκού, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ τι έχετε να πείτε;

«Έχω κάποιες περιορισμένες επαφές. Δεν υπάρχει μπλοκ. Η δική μας νοοτροπία σε ένα βαθμό είναι διαφορετική από τις άλλες ομάδες. Ο κάθε πρόεδρος έχει μια διαφορετική προσωπικότητα. Τα αποτελέσματα και οι πράξεις μας θα μας κρίνουν».


«Εμείς έχουμε βάλει περισσότερα χρήματα από τον Μαρινάκη»

Για να κάνω τον συνήγορο του διαβόλου, λένε κάποιοι κυρίως από τον Ολυμπιακό ότι δεν είναι δυνατόν ο Αλαφούζος να μιλάει εναντίον κάποιων πρακτικών ή εναντίον του Μαρινάκη, όταν ο ίδιος δεν βάζει χρήματα για να έχει πρώτη την ομάδα του. Ποια είναι η θέση σας απέναντι σε αυτόν τον ισχυρισμό;

«Εμείς, οι άνθρωποι που έχουμε βοηθήσει τον Παναθηναϊκό τα τελευταία 2,5 χρόνια, έχουμε βάλει περισσότερα χρήματα από τον Μαρινάκη! Αν τραβήξουμε τη γραμμή για το σύνολο, ο Μαρινάκης έχει βγάλει λεφτά από τον Ολυμπιακό! Εμείς μόνο δίνουμε και έχουμε την πρόθεση να συνεχίσουμε να δίνουμε. Δεν θεωρούμε ότι ο Παναθηναϊκός είναι επιχείρηση. Δεν θα έπρεπε ούτε ο Ολυμπιακός να είναι επιχείρηση. Δεν είναι ιδιοκτησία του προέδρου ο κάθε ποδοσφαιριστής να τον πουλάει για 10-15 εκατ. ευρώ και να τον αντικαθιστά. Ο Παναθηναϊκός ανήκει στους οπαδούς του. Οι διοικήσεις των ομάδων πρέπει να αποτελούνται από ανθρώπους που συμπτωματικά τη δεδομένη στιγμή βρίσκονται, γιατί έχουν τη δυνατότητα και την εμπειρία να ασκήσουν διοίκηση. Για εμένα δεν είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις οι ομάδες.

Ας δούμε και το άλλο. Ο Παναθηναϊκός πόσους βαθμούς έχει χάσει φέτος από την κακή διαιτησία; Να το πω έτσι για να μην μπορούν να μου κάνουν αγωγή. Τρεις; Τέσσερις; Πέντε; Είχαμε προβλήματα σε κάποια ματς και κάναμε και λάθη. Αλλά χάθηκαν βαθμοί.

Θα ήθελα να μην είμαστε υποχρεωμένοι να ξοδεύουμε ό,τι χρήματα βάζουμε στα παλιά χρέη. Το οποίο θα συνεχιστεί εάν δεν κερδίσουμε το πρωτάθλημα. Ο μισθοφορικός δρόμος είναι δύσκολος. Είδατε τον Ολυμπιακό. Εμείς στον Παναθηναϊκό έχουμε μεγάλες φιλοδοξίες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε τις φιλοδοξίες και το επίπεδο που βρισκόμαστε. Δεν θέλουμε να φτιάξουμε μία ομάδα που να είναι απλά η καλύτερη στην Ελλάδα, αλλά μια που θα είναι ανταγωνιστική διεθνώς. Αυτό για να γίνει πρέπει να τη χτίσουμε από το μηδέν διότι δεν είμαστε σε θέση να ανταγωνιστούμε τις πλούσιες ευρωπαϊκές ομάδες. Όλες οι προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες έχουν μπάτζετ πολύ μεγαλύτερα από τα δικά μας. Όταν υπάρχουν 100 πλουσιότερες ομάδες από εμάς, πώς είναι δυνατόν να τους ανταγωνιστούμε στην αγορά παικτών; Όταν σε μία χώρα γίνεται επανάσταση, δεν δημιουργείται τακτικός στρατός για να αντιμετωπιστεί ο ισχυρός αντίπαλος, αλλά αντάρτικο. Αυτό κάνουμε και εμείς! Τι να κάναμε; Να αγοράζαμε παίκτες-ονόματα που είτε θα είχαν σαν μόνο κίνητρο να αναδειχθούν για να πάνε αλλού είτε απλά να περάσουν καλά στην Ελλάδα; Βλέπετε ότι χτίζουμε. Αισθάνομαι περήφανος που έχουμε αυτά τα παιδιά».

«Εμείς βάζουμε λεφτά στον Παναθηναϊκό, ο Μαρινάκης βγάζει λεφτά από τον Ολυμπιακό»

Το ποσοστό της «Συμμαχίας» έχει εκτοξευθεί. Σε λίγο θα φτάσει στο μέγιστο, το 90%. Ήταν στους στόχους σας εξ αρχής;

«Ναι, ήταν στόχος. Καλύτερα θα ήταν να είχαμε 51% ως “Συμμαχία” και να είχαμε άλλους 3-4 μετόχους να βάζουν πλάτη παρά να είμαστε μόνοι μας».

Μελλοντικά είναι στο μυαλό σας να αποκτήσετε ως Γιάννης Αλαφούζος μετοχές;

«Βαθιά μέσα μου δεν πιστεύω ότι το μοντέλο της ιδιοκτησίας μπορεί να λειτουργήσει στον Παναθηναϊκό. Πρέπει να υπάρχει μια φυσιολογική διαδοχή στη διοίκηση και στους μετόχους, ακριβώς για να μην έχουμε προβλήματα της συμβατικής ιδιοκτησίας. Ήταν ο Βαρδινογιάννης, έκανε ό,τι έκανε, προσέφερε, είχαν κουραστεί, αλλά μετά ήταν ανώμαλη η μεταβίβαση. Η ΠΕΚ ήταν πιο κοντά σε αυτό που πιστεύω. Μπορεί ευκαιριακά να έχω κάποιες μετοχές, αλλά ουσιαστικά η ομάδα πρέπει να ανήκει στους οπαδούς και η μία διοίκηση να δίνει τη σκυτάλη στην άλλη. Εάν έρθει κάποιος στην επόμενη Γ.Σ. και πει ότι “εγώ βάζω 30-40 εκατ. ευρώ”, θα ήταν έγκλημα για οποιαδήποτε διοίκηση να μην βοηθήσει. Δεν πιστεύω ότι ο Παναθηναϊκός μπορεί να αγοράζεται και να πουλιέται με κέρδος».


Αν εμφανίζονταν κάποιος να αναλάβει, θα ζητούσατε κάτι; Για παράδειγμα, να πάρετε πίσω όσα έχετε βάλει;

«Όχι, σε καμία περίπτωση. Θα του ζητούσα να αναλάβει τις υποχρεώσεις της ομάδας. Γι’ αυτό πιστεύω ότι εάν τα καταφέρουμε, ο Παναθηναϊκός θα αποκτήσει ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα. Διότι η ιδιοκτησία του Ολυμπιακού τον βλέπει σαν επιχείρηση. Αρμέγεται ο Ολυμπιακός από τον ιδιοκτήτη του. Είναι ένας στυγνός επιχειρηματίας, ο οποίος με πρόφαση ότι αγαπάει τον Ολυμπιακό, βγάζει δεκάδες εκατομμύρια από αυτόν! Εμείς βάζουμε λεφτά και δεν θα βγάλουμε τίποτα γιατί αυτό είναι το μοντέλο της “Συμμαχίας” και αυτό ισχύει και σήμερα. Άλλο αν δυστυχώς είναι λίγοι αυτοί που έχουν βάλει πολλά χρήματα και υπάρχει ανισορροπία. Όταν φτιάξουν οι καιροί, ελπίζω να είναι περισσότεροι άνθρωποι. Δεν μπορεί κανείς να φανταστεί πόσο με ενοχλεί να λένε ότι δεν βάζουμε χρήματα εμείς και βάζουν στον Ολυμπιακό. Μετά το μεταξύ μας παιχνίδι στο “Καραϊσκάκης” είχα πει ότι μόνο μπαμπέσικα μπορούν να μας κερδίσουν. Μπαμπέσικα εμφανίζουν και τα οικονομικά τους. Δήθεν βάζουν χρήματα, δήθεν επενδύουν. Στην πραγματικότητα, βγάζουν λεφτά! Αυτή η απίστευτη υποκρισία ότι βάζουν λεφτά, ενώ βγάζουν… Δεν το χωράει ο νους μου. Δεν λέω ότι είμαι ο ηθικότερος άνθρωπος, αλλά όλοι μας έχουμε κάποιες αρχές. Πώς μπορούμε να βαφτίζουμε το ψάρι κρέας και το άσπρο μαύρο; Αυτό κάνουν στον Ολυμπιακό. Μόνο εκεί γίνεται αυτό. Μπορεί να έχουμε τις διαφωνίες μας με τον κ. Μελισσανίδη, αλλά και αυτός ανέλαβε με το βάρος των ευθυνών μία κατάσταση και προχωράει. Ασχέτως εάν είμαστε από άλλους κόσμους με τον κ. Σαββίδη, έχει βάλει χρήματα και δεν έχει πάρει τίποτα. Ισχύει το ίδιο για τον Μαρινάκη; Για δείτε τι έχει κάνει. Ο λαϊκισμός και η ψευτιά κάποια στιγμή σκάνε και αποδεικνύεται ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός».

«Πίσω από τον Τσάκα; Μπορεί και ο γείτονάς μου!»

Αντιληφθήκατε πριν αναλάβετε ότι υπήρχε κάποιο σχέδιο να αφεθεί ο Παναθηναϊκός στη μοίρα του για να πέσει στη Γ’ Εθνική και μετά να τον αναλάμβανε κάποιος καθαρό από χρέη;

«Κάποιος θα τον αναλάμβανε. Ελπίζω δηλαδή! Η ζημιά που θα πάθαινε ο Παναθηναϊκός θα ήταν τεράστια. Εκεί βάδιζε πάντως αν δεν βρίσκονταν άμεσα κάποια χρήματα. Ήταν τόσο επείγουσες οι ανάγκες για οξυγόνο που θυμάστε στην αρχή ότι δεν προλάβαμε ούτε τη “Συμμαχία” να φτιάξουμε. Υπήρχαν επιχειρηματικές απόψεις ότι θα ήταν καλύτερα να πέσει ο Παναθηναϊκός στη Γ’ Εθνική, να ξεχρεώσει κτλ. Είναι ένας δρόμος, αλλά προσωπικά πιστεύω ότι ο δικός μας ήταν καλύτερος. Τα χρέη ήταν δικά μας, δεν έφταιξε άλλος. Και όταν έχεις χρέη, υποχρεούσαι να τα πληρώνεις. Δεν είναι υπό αίρεση αυτή η υποχρέωση, αλλά απόλυτη υποχρέωση. Εμείς συνεχίσαμε τη λειτουργία με χίλιες δυσκολίες».


Ήταν μια θολή περίοδος τότε για τον Παναθηναϊκό. Είχε εμφανιστεί ο κ. Βγενόπουλος έτοιμος να φέρει επιχειρηματίες να βάλουν χρήματα, μετά παραιτήθηκε το Δ.Σ., έγιναν διεργασίες. Πώς τα βλέπατε απέξω αυτά;

«Μίλαγα με τον Γόντικα που τον ήξερα από παλιά. Όπως και με τον κ. Βαρδινογιάννη μιλούσα ανά εξάμηνο περίπου και τον ρωτούσα από ενδιαφέρον για τον Παναθηναϊκό. Μέχρι που ενοχλήθηκε μία φορά και σταμάτησα να τον παίρνω τηλέφωνο. Ήξερα σε ένα βαθμό τι γίνονταν και είχα πει από τον Δεκέμβριο του 2011 στον Γόντικα ότι έχω μια ιδέα και ότι εάν όλα δεν προχωρούσαν, τότε πες μου το. Υπήρχαν τότε οι Τσάκες, αλλά είχε και 2-3 εταιρίες από το εξωτερικό. Δεν υπήρχε καμία σοβαρή πρόταση. Η διοίκηση ήταν σε πλήρη απόγνωση και μακάρι κάτι να είχε προχωρήσει. Ο Παναθηναϊκός θα πτώχευε και θα γλίτωνε τα χρέη. Μπορεί, όμως, να είναι μπαταχτσής ο Παναθηναϊκός;».

Τι αίσθηση σας άφησε η ιστορία με τους πρίγκιπες;

«Και τις πριγκίπισσες! Νομίζω ότι παιζόταν κάποιο παιχνίδι από κάποιους κύκλους. Δεν θα απέκλεια τουλάχιστον όσο ήμουν εγώ στη διοίκηση, ο μεγάλος μας αντίπαλος από πίσω. Ο γείτονάς μου! Διότι είχαν σαφή πρόθεση να διαλύσουν τον Παναθηναϊκό. Εάν ο Τσάκας ήθελε να βγάλει λεφτά από το πτώμα του Παναθηναϊκού μπορεί και να ισχύει. Ή εάν κάποιος επιχειρηματίας ήθελε να τελειώσει τον Παναθηναϊκό, επίσης μπορεί. Αλλά σίγουρα η υπόθεση ήταν βρώμικη. Ειπώθηκαν απίστευτα ψέματα. Μέχρι κάποια διαπρεπή μέλη της οικογένειας του Παναθηναϊκού νόμιζαν ότι είχαν δει και επιταγές! Ανεπίτρεπτα πράγματα».

Μέχρι να αναλάβετε, η αλήθεια είναι ότι δεν υπήρχε σοβαρή αντιμετώπιση της διοίκησης του Παναθηναϊκού σε αυτό το θέμα…

«Έγιναν πολλά λάθη. Ήταν θέμα απειρίας, αλλά και εσωτερικών προβλημάτων. Τσακώνονταν οι μέτοχοι μεταξύ τους. Δεν είχε αντιμετωπίσει ξανά ο Παναθηναϊκός κάτι τέτοιο. Έχοντας αντιμετωπίσει την πρώτη φάση του Τσάκα, υπήρχε μια γνώση τι έχουμε μπροστά μας. Έχουν έρθει 3-4 τύποι όσο είμαι εγώ στον Παναθηναϊκό για να εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Τους είπα να πάνε στην τράπεζα με την οποία συνεργαζόμαστε, θα τους κάνετε μια πρόταση, θα ελέγξουν την πρόταση σας και μετά θα συζητήσουμε».

Υπήρξε πάντως μία συνεργασία με τον κ. Βγενόπουλο στο θέμα των πριγκίπων…

«Και με τον κ. Πατέρα. Και είχα μιλήσει με τον κ. Βαρδινογιάννη και μου είχε πει διάφορα σχετικά. Ήταν και εκείνος στην ίδια λογική».


«Δεν συμβάδιζαν με την ΠΑΕ τα επιχειρηματικά σχέδια του Γιαννακόπουλου»

Είχε δημοσιοποιηθεί ένα όνομα που επί των ημερών σας εκδήλωσε ενδιαφέρον. Αναφέρομαι στον Φιλάρετο Καλτσίδη. Τι συνέβη τότε;

«Υπήρξε μία συζήτηση, μαζί του αλλά δεν προχώρησε τίποτα. Αυτός ο ομογενής είχε πάρα πολλά χρήματα, αλλά δεν επανήρθε ποτέ. Είναι πολύ εύκολο να λες “θα πάρω τον Παναθηναϊκό”, αλλά όταν σκέφτεσαι τι υποχρεώσεις θα έχεις και τι δημοσιότητα θα έχεις, κάνεις πίσω. Είναι λογικό. Και σε άλλες δουλειές μπορεί να συμβεί αυτό. Έχεις κάτι στο μυαλό σου, το συζητάς και άλλες φορές προχωράς, άλλες φορές η γεύση που παίρνεις σε κάνει να οπισθοχωρήσεις. Δεν είναι κακό να υπάρχει μια ιδέα. Όλα από μια ιδέα ξεκινούν. Απλά στις ιδέες συνήθως υλοποιούνται μία στις δέκα. Σπανίως πετυχαίνουν. Αυτό που έχω ζήσει εγώ με τον Παναθηναϊκό, τις 2-3 προσεγγίσεις, δεν είναι παράλογο. Υπήρξαν και προσεγγίσεις που δεν είδαμε καν γιατί ήταν γελοίες. Τις κόβαμε μόλις καταλαβαίναμε τι ήταν. Πάντοτε από Ελλάδα. Ήταν ένας τύπος απίθανος που έλεγε ότι θα βάλει… 10 δισ. ευρώ στον Παναθηναϊκό!».

Πριν από περίπου ένα χρόνο ξυπνήσαμε και μάθαμε ότι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ενδιαφέρεται να πάρει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της ΠΑΕ. Εσείς πώς το είχατε μάθει;

«Από τα σάιτ και τις εφημερίδες».

Στις επαφές που είχατε τότε μαζί του σας είχε δοθεί η εντύπωση ότι θα προχωρούσατε σε συμφωνία;

«Ισχύει το ίδιο που λέγαμε πριν. Έγινε μια συζήτηση και μάλιστα προχωρήσαμε ένα βήμα παραπάνω, αφού του έδωσα τα οικονομικά στοιχεία».

Αυτό συνέβη γιατί το ενδιαφέρον ήρθε από τον Γιαννακόπουλο;

«Ε, ναι. Γιατί η οικογένειά του είναι μία σοβαρή οικογένεια, έχουν προσφέρει στον Παναθηναϊκό και είχα υποχρέωση να τους αντιμετωπίσω με την απόλυτη σοβαρότητα, όπως και έκανα. Έδωσα όλα τα στοιχεία και τα επιχειρηματικά του σχέδια εκείνη την περίοδο προφανώς δεν συμβάδιζαν με την ΠΑΕ».

Δεν έχει γίνει κάτι με τα 2 εκατ. ευρώ που είχε δεσμευτεί δημόσια ότι θα δώσει στην ΠΑΕ ως βοήθεια;

«Όχι, απολύτως τίποτα. Δεν σημαίνει ότι έλεγε ψέματα όταν το είπε. Μπορεί να το πίστευε».

 – See more at: http://www.sdna.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *