Καθ΄υπαγόρευση της τρόικας το πολυνομοσχέδιο!!!

Ακόμη και την ευθύνη της σύνταξης των νόμων που θα διαμορφώνουν το νέο καθεστώς στο εργασιακό πεδίο, καθώς φαίνεται ανέλαβε η τρόικα, όπως προκύπτει από το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου, στο οποίο έχουν συμπεριληφθεί στο σύνολό τους οι απαιτήσεις που προέβαλε η τρόικα σχετικά με την επιβολή νέων συνθηκών στο πεδίο των συμβάσεων και των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.
Η επιστολή που έστειλε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) η τρόικα στο υπουργείο Εργασίας την περασμένη Κυριακή 2/10, λίγο πριν από τη…..
συνάντησή της με τον Γ. Κουτρουμάνη, ουσιαστικά περιγράφει τις παρεμβάσεις που επιθυμεί να γίνουν στο εργασιακό τοπίο. Και αυτή, τελικά, ενσωματώθηκε στο πολυ-νομοσχέδιο για τις νέες περικοπές στις συντάξεις, την αύξηση της άμεσης φορολογίας και την εργασιακή εφεδρεία σαν ένα… τέταρτο μέρος αναφορικά με τις συλλογικές συμβάσεις και τη δραστική περικοπή των μισθών και στον ιδιωτικό τομέα.

Στο συγκεκριμένο mail αναφέρεται ότι πρέπει:

– Να «παγώσουν» για 3 έτη οι κλαδικές συμβάσεις (να μην κηρύσσονται υποχρεωτικές από το υπουργείο Εργασίας και να μην επεκτείνονται, ώστε να καλύψουν και τα μη μέλη). Τελικά στο επίμαχο νομοσχέδιο η κυβέρνηση προβλέπει «πάγωμα» (μη επέκταση) των κλαδικών συμβάσεων για 2 έτη.

– Να διευκολυνθούν οι επιχειρησιακές συμβάσεις, αναφέροντας ως καλή πρακτική τη σχετική πρόβλεψη για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, όπου το ελαστικό 8ωρο μπορούν να το συμφωνούν όχι τα οικεία σωματεία (όπου δεν υφίστανται, μικρές επιχειρήσεις κ.ά.), αλλά οι Ενώσεις Προσώπων με τη συμμετοχή των 2/3 αυτών. Συμπεριελήφθη αυτούσιο στο νομοσχέδιο.

– Να ενθαρρυνθούν οι κεντρικοί διαπραγματευτές σε επαναδιαπραγμάτευση των βασικών μισθών, καθώς η τριετής σύμβαση 2010-12 (μεταξύ ΓΣΕΕ και Εργοδοτών, που προβλέπει εισαγωγικό μισθό 751 ευρώ μεικτά) «είναι πάνω από τις δυνατότητες της οικονομίας…». Ετσι, με τη μη επέκταση των κλαδικών συμβάσεων, οι εργοδότες θα έχουν συμφέρον να μην εντάσσονται στις ενώσεις τους (σ.σ. αφού έτσι θα πληρώνουν τον κλαδικό μισθό, ενώ σαν μέλη-διαπραγματευτές θα καταβάλλουν την υψηλότερη κλαδική σύμβαση) και η ΓΣΕΕ δεν θα βρίσκει, εις το μέλλον, διαπραγματευτές για τον κατώτατο μισθό ασφαλείας.

Στο e-mail της τρόικας υπάρχουν και ολόκληρες περικοπές από τη μελέτη των Στ. Ζωγραφάκη και Π. Σπαθή (καθηγητές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο), με τίτλο «Οικονομική κρίση και αγορά εργασίας», όπου σημειώνεται και το εξής χαρακτηριστικό: «Στην περίπτωση που οι ονομαστικοί μισθοί δεν παραμένουν σταθεροί, αλλά μπορούν εξωγενώς να καθορίζονται και σε χαμηλότερα επίπεδα, οι θέσεις απασχόλησης που χάνονται περιορίζονται σημαντικά. Φαίνεται ότι η διαχείριση της δημοσιονομικής προσαρμογής διευκολύνεται, αν υποθέσουμε ότι η αύξηση της ανεργίας μπορεί να έχει μεγαλύτερο πολιτικό κόστος από τη μείωση των μισθών…».

Τέλος, στην επιστολή της τρόικας αναφέρεται ότι «εάν δεν συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι… να παρακαμφθούν με θεσμικές εκφράσεις κατώτερου επιπέδου…» (διατύπωση που δεν έχει σαφές περιεχόμενο, πέραν του στόχου για την αδρανοποίηση της ΓΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και της Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, που αντέδρασαν στην προοπτική παράκαμψης της σύμβασης για τον βασικό μισθό).

Να σημειωθεί ότι τη μη επέκταση των κλαδικών συμβάσεων και την ανατροπή της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης (ο εργαζόμενος καλύπτεται από την καλύτερη σύμβαση μεταξύ της επιχειρησιακής και της κλαδικής) είχαν ζητήσει και τον περασμένο Μάιο από την τότε υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη οι επιτηρητές. Τελικά, το αίτημα αποσύρθηκε, προσωρινά όπως φαίνεται, με την απαίτηση της τρόικας να μην κοινοποιηθεί το γεγονός στον Τύπο…

Σύμφωνα με την κ. Κατσέλη, κάτι τέτοιο συνεπάγεται μείωση των αποδοχών έως και 30%. Και δηλώνει αποφασισμένη να μην ψηφίσει τη σχετική διάταξη στη Βουλή.

http://www.dailynews24.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *