Κεντρικά, πλέον, όλες οι προμήθειες του Δημοσίου


Αλλάζουμε ή βουλιάζουμε και στις κρατικές προμήθειες καθώς τέλος στην πάγια (αλλά και ύποπτη) συνήθεια φορέων του Δημοσίου να αποστέλλουν με καθυστερήσεις τα αιτήματα εκτελέσεως των προμηθειών τους επιδώκει να θέσει η Γενική Γραμματεία Eμπορίου.

Στόχος του γενικού γραμματέα κ. Στέφανου Κομνηνού και των συνεργατών του είναι να υπάρξει έλεγχος στις αποκαλούμενες έκτακτες ανάγκες που περνούν αδιαφανώς μεγάλα κονδύλια.
Πρόκειται για ένα μείζον θέμα, το οποίο κοστίζει…..

αρκετά δισ. ευρώ ετησίως στον κρατικό προϋπολογισμό καθώς το 70% των δαπανών σε υπουργεία και άλλους τομείς του Κράτους πραγματοποιούνται με αυτόν τον πιεστικό τρόπο.

Ήδη ο γενικός γραμματέας εμπορίου προωθεί την αυστηροποίηση των κανόνων στις κρατικές προμήθειες μέσω της επιβολής ποινών για τη μη καταχώριση των αιτημάτων τους.

Παράλληλα συζητιέται η υιοθέτηση ακόμα και της διενέργειας προκαταρκτικών ελέγχων όλων των αιτημάτων των φορέων που εντάσσονται στο Ενιαίο Πρόγραμμα Προμηθειών μέσω της ηλεκτρονικής ανάρτησής τους σε ειδική δικτυακή πύλη, της επιβολής αιτιολογικής έκθεσης για το ύψος της δαπάνης καθώς και της σύνταξης στοιχείων απογραφής και τεκμηρίωσης ως προς την προμήθεια υλικών.

Έλεγχος προδιαγραφών

Ακόμη, για όλα τα αιτήματα των φορέων του Δημοσίου που εντάσσονται στο Ενιαίο Πρόγραμμα Προμηθειών θα προβλέπεται:

* έλεγχος των τεχνικών προδιαγραφών από επιτροπές εμπειρογνωμόνων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, καθώς και θεώρηση των προδιαγραφών από την Τεχνική Διεύθυνση της Γενικής Διεύθυνσης Κρατικών Προμηθειών.
* έλεγχος της προϋπολογισθείσης δαπάνης με βάση τις τεχνικές προδιαγραφές και πριν την ένταξή τους στο Ενιαίο Πρόγραμμα Προμηθειών (προέλεγχος) κατόπιν έρευνας αγοράς των τιμών και κόστους στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως κάθε χρόνο η Γενική Διεύθυνση Κρατικών Προμηθειών αποστέλλει στους φορείς του Δημοσίου εγκύκλιο με την οποία τους ζητά να της κοινοποιήσουν εγκαίρως τις ανάγκες τους . Παρά ταύτα, η συντριπτική πλειοψηφία των φορέων καθυστερεί να αποστείλει το αίτημα, οπότε και ζητούν για λόγους έκτακτης ανάγκης να δοθεί σε αυτούς η εξουσιοδότηση εκτέλεσης της προμήθειας.

Τα τελευταία χρόνια το ποσοστό των αιτημάτων των δημοσίων φορέων που εντάσσονται στο ΕΠΠ και εκτελούνται από τη ΓΓΕ ανέρχεται περίπου στο 30%, ενώ για το υπόλοιπο 70% δίδεται από τη ΓΓΕ εξουσιοδότηση στους φορείς, οι οποίοι και διενεργούν το διαγωνισμό.

Στις περιπτώσεις που οι φορείς πραγματοποιούν το διαγωνισμό μόνοι τους, η ΓΓΕ δεν ελέγχει ούτε τις τεχνικές προδιαγραφές του προς προμήθεια υλικού, ούτε και το ύψος της προϋπολογισθείσης δαπάνης.
Εκεί συντελούνται και τα μεγαλύτερα «εγκλήματα» εις βάρος του δημόσιου χρήματος. Ειδικότερα για τον τομέα της Υγείας, από τον Ιούνιο του 2008 ο κεντρικός σχεδιασμός και η εκτέλεση των προμηθειών των νοσοκομείων μεταφέρθηκε στην Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ), η οποία όμως μέχρι σήμερα δεν μπόρεσε να διενεργήσει από μόνη της κανένα διαγωνισμό, με αποτέλεσμα να εξουσιοδοτούνται τα νοσοκομεία να εκτελούν μόνα τους διαγωνισμούς.

Σε σχέση με τις νοσοκομειακές προμήθειες από κοστολογικές έρευνες έχει διαπιστωθεί ότι οι προμηθευτές των νοσοκομείων απολαμβάνουν υψηλότατα ποσοστά κέρδους συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο πρώτος διαγωνισμός

Την Δευτέρα, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας προκηρύσσει τον πρώτο διαγωνισμό με τη χρήση ηλεκτρονικού πλειστηριασμού που γίνεται στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον πρώτο πρόχειρο διαγωνισμό χαρτιού που εκτελείται για τις ανάγκες της Διεύθυνσης Διοικητικού της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και γίνεται σε εφαρμογή ενός πιλοτικού πλαισίου.

Η πρωτοβουλία αυτή είναι συνέχεια της προσπάθειας για επιτάχυνση του Κυβερνητικού έργου, αλλά και της δέσμευσής για πλήρη διαφάνεια των διαδικασιών διενέργειας των δημοσίων συμβάσεων. Αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις προς υλοποίηση για το Υπουργείο, με τελικό σκοπό την άμεση και αποτελεσματική εφαρμογή των οριζομένων και στο Π.Δ. 60/2007 για τη δυνατότητα διεξαγωγής ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

http://www.protothema.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *