Αναποτελεσματικοί οι ειδικοί φόροι σε τρόφιμα και αναψυκτικά

Υπέρ της ορθότητας των αποφάσεων της κυβέρνησης της Δανίας συνηγορεί η νέα μελέτη του Διεθνούς Κέντρου Φορολογίας και Επενδύσεων (International Tax and Investment Center-ITIC)…
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, οι ειδικοί φόροι σε τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά κρίνονται αναποτελεσματικοί σε ό,τι αφορά αφενός στην αύξηση των κρατικών εσόδων, αφετέρου στην προαγωγή της δημόσιας υγείας με την ενδεχόμενη αλλαγή των διατροφικών συνηθειών του πληθυσμού εν προκειμένω…

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μελέτη του ITIC, η υιοθέτηση του συγκεκριμένου ειδικού φόρου όχι μόνο δεν θα ενισχύσει την εισροή πόρων στα δημόσια ταμεία, αλλά θα επιφέρει και τη μείωση των κρατικών εσόδων που προέρχονται από άλλες πηγές, όπως από το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων και από τη φορολόγηση της απασχόλησης.

Είτε στην περίπτωση απορρόφησης του φόρου από τις εταιρίες είτε στην περίπτωση ενσωμάτωσής του στην τιμή του προϊόντος με συνέπεια τη στροφή των καταναλωτών σε προϊόντα υποκατάστατα, τα έσοδα θα μειωθούν, γεγονός που ενδεχομένως θα επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις και στην απασχόληση στο συγκεκριμένο κλάδο και τους συγγενείς κλάδους.

Σε περιοχές, μάλιστα, που συνορεύουν με κράτος, στο οποίο δεν ισχύει αντίστοιχος ειδικός φόρος, η μελέτη του ITIC επισημαίνει αφενός τη στροφή των καταναλωτών στις εκτός συνόρων αγορές, αφετέρου αύξηση του λαθρεμπορίου και συνεπώς περαιτέρω μείωση των κρατικών εσόδων από τους διαφυγόντες φόρους.

Καταλήγοντας, η έρευνα αναδεικνύει ως σαφώς αποτελεσματικότερα μέσα για την επίτευξη των στόχων που άπτονται της πολιτικής υγείας, τα μέτρα που προτείνονται σε μελέτη αναφοράς του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για το συγκεκριμένο θέμα.

Σε αυτά περιλαμβάνονται η παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, καθώς και η κατάλληλη ενημέρωση των μαθητών στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας για τα οφέλη της υγιεινής διαβίωσης, τη σημασία της ορθής διατροφής και την υιοθέτηση ενός ενεργού τρόπου ζωής στον οποίο θα περιλαμβάνονται μορφές σωματικής άσκησης ανάλογα με την ηλικία και τα ατομικά ενδιαφέροντα.

Σημειώνεται ότι στη Δανία η κυβέρνηση συνασπισμού αποφάσισε την πλήρη απόσυρση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αναψυκτικά από 1ηΙανουαρίου 2014 σε συνέχεια της απόσυρσης και του αντίστοιχου θνησιγενούς φόρου στα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.

Η κατάργηση του ειδικού φόρου αποτέλεσε την άμεση αντίδραση της κυβέρνησης της Δανίας στη διαπίστωση ότι το μέτρο προκάλεσε έξαρση του διασυνοριακού εμπορίου και αύξηση της ανεργίας, επιτείνοντας, εν τέλει, την ύφεση της εγχώριας οικονομίας, χωρίς παράλληλα να αποφέρει τα αναμενόμενα οφέλη για τη δημόσια υγεία. Με την κατάργηση του φόρου αναμένεται η τόνωση της αγοράς εργασίας με περίπου 5.000 νέες θέσεις εργασίας.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *