Καβάλα: Ναυτικό Μουσείο χωρίς στέγη

Eίναι γνωστό ότι η Καβάλα έχει έντονη ναυτική “προσωπικότητα”, με τη θάλασσα ν’ αποτελεί το βασικό μοχλό ανάπτυξης και ευημερίας εδώ και αιώνες, μετατρέποντάς τη σε σταυροδρόμι επικοινωνίας και διαφόρων δραστηριοτήτων.
Η δημιουργία ενός Ναυτικού Μουσείου αποτελούσε μονόδρομο και σίγουρα αναγκαία υπόθεση για να εκτεθούν μια σειρά από αντικείμενα, που σχετίζονται με το υγρό στοιχείο. Έτσι, η ιδέα αυτή πήρε “σάρκα και οστά” και….
ιδρύθηκε το Ναυτικό Μουσείο Καβάλας, με σκοπό τη συλλογή και προβολή στοιχείων της μακράς θαλάσσιας παράδοσης και ιστορίας της περιοχής.

Από τους βασικούς εμπνευστές της ιδέας και σημαντικούς αρωγούς στην ευόδωση του όλου εγχειρήματος υπήρξε ο Ναυτικός Όμιλος Καβάλας, ως καλός γνώστης όχι μόνο του υγρού στοιχείου, της θάλασσας και των ανθρώπων της, αλλά και της αθλητικής χροιάς των θαλάσσιων- και όχι μόνο- δραστηριοτήτων.

Ωστόσο, η έλλειψη μόνιμης στέγης είναι ένα από τα ζητήματα, που πρέπει να επιλυθούν το συντομότερο δυνατό, καθώς, σήμερα, υπάρχουν εκθέματα, που βρίσκονται αναξιοποίητα σε σκοτεινές και υγρές αποθήκες πολυκατοικιών, χάνοντας κάθε χρόνο μέρος από την ανεκτίμητη αξία τους και εμποδίζοντας τις νέες γενιές ν’ ανακαλύψουν στοιχεία μιας άλλης εποχής.

Κείμενο: Κ.Παρασίδης

ΑΠΕ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

2 Comments

  1. Ανώνυμος

    Τους αναρχικους τους αφηνει ο δημαρχος εδω και 5 χρονια να καταλαμβανουν παρανομα το κτηριο στην βυρωνος για το ναυτικο μουσειο δεν υπαρχει κτηριο?

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *