Οι «κυνηγοί χαλκού» «σήκωσαν» το Εργαστήριο Φυσικής!

Βομβαρδισμένο τοπίο θυμίζει το – άλλοτε υπερσύγχρονο – Εργαστήρι Φυσικών Επιστημών του Λυκείου Καράτουλ…
που έγινε στόχος διαρρηκτών, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου. Οι «κυνηγοί» χαλκού, «σήκωσαν» ότι μεταλλικό βρήκαν στο χώρο, ακόμα και την πόρτα και τα σώματα καλοριφέρ του παλαιού σχολείου.

Το υπερσύγχρονο Εργαστήρι Φυσικών Επιστημών του Λυκείου Καράτουλα – που στήθηκε με μεγάλη προσπάθεια και μεράκι από τους εκπαιδευτικούς, με Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και προϋπολογισμό 90.000 ευρώ – ελλείψει χώρων στο λυόμενο συγκρότημα που στεγάζεται το σχολείο, μαζί με το Γυμνάσιο, μετά τους σεισμούς του 2008, παρέμενε «κλειδωμένο» στο παλιό, υπό κατεδάφιση σχολείο. Τότε, όπως εξηγεί ο καθηγητής Φυσικής, Θοδωρής Παναγιωτόπουλος, είχε μεταφερθεί στο χώρο των λυόμενων, το 50% του υλικού του Εργαστηρίου, για τις ανάγκες των μαθημάτων. Οι εγκαταστάσεις (ηλεκτρολογικές και υδραυλικές), η βαριά επίπλωση και μέρος των οργάνων, παρέμεναν στην αίθουσα του 1ου ορόφου, κλειδωμένη και καλά ασφαλισμένη.

Μπήκαν από το παράθυρο

Ωστόσο, η καλά σφραγισμένη πόρτα, δεν αποτέλεσε εμπόδιο για τους διαρρήκτες, που βρήκαν τρόπο πρόσβασης από το παράθυρο. «Η αίθουσα ήταν ασφαλής και δεν μπορούσε να διαρρηχθεί. Σύμφωνα με την εκτίμησή μας, οι διαρρήκτες μπήκαν στο χώρο, από το εξωτερικό παράθυρο, χρησιμοποιώντας σκάλα. Έσπασαν το τζάμι, μπήκαν στο χώρο και από μέσα πια, τράβηξαν τους πύρους ασφαλείας και άνοιξαν την πόρτα, την οποία στην συνέχεια ξήλωσαν και πήραν μαζί τους, όπως και πολλά παράθυρα και όλα τα καλοριφέρ του σχολείου», εξηγεί ο διευθυντής του Λυκείου Καράτουλα, Νίκος Σεβόπουλος.

Οι διαρρήκτες, ξήλωσαν τους 8 νεροχύτες που βρίσκονταν στο χώρο για τον καθαρισμό των αντικειμένων μετά τις εργασίες και τα πειράματα, ξήλωσαν ότι ηλεκτρολογική εγκατάσταση μπορούσαν και άνοιξαν όλα τα κουτιά, βαλίτσες, κιβώτια και ντουλάπες, αφαιρώντας μόνο τα μεταλλικά αντικείμενα. Ωστόσο, η ζημιά είναι ολοκληρωτική. «Η καταστροφή είναι ολική γιατί, αυτά που έμειναν, χωρίς αυτά που έχουν πάρει, δεν μπορούν να λειτουργήσουν και να χρησιμεύσουν σε κάτι», εξηγεί ο κ.Παναγιωτόπουλος.

Τους είδαν κάτοικοι

Για το θέμα, ενημερώθηκε η διεύθυνση του σχολείου και από κατοίκους της περιοχής, που, το βράδυ του Σαββάτου, είδαν το φορτωμένο φορτηγό να απομακρύνεται από το χωριό, όχι διερχόμενο από το Καράτουλα και τη Μαγούλα, αλλά διαμέσω Χειμαδιού. Μάλιστα, συνέδεσαν το ύποπτο «φορτίο» με το σχολείο, λόγω αντικειμένου που έπεσε από το φορτηγό, κατά τη μεταφορά. Σύμφωνα με πληροφορίες δε, οι κάτοικοι, έδωσαν το αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος και στις Αστυνομικές Αρχές.

Ζητούμενο, η ανέγερση σχολείων

Η λεηλασία του παλιού σχολείου αλλά και του Εργαστηρίου, φέρνει για μια ακόμα φορά στο προσκήνιο το θέμα της ανέγερσης του νέου σχολείου για τους 170 μαθητές που εδώ και 6 χρόνια στεγάζονται στα λυόμενα. Πέραν τούτου, η περιουσία του σχολείο, λόγω έλλειψης χώρου, βρίσκεται «διάσπαρτη» σε διάφορα κτήρια, του δήμου ή της Εκκλησίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Βιβλιοθήκη του Σχολείου, που επίσης είχε στηθεί μέσω Ευρωπαϊκού Προγράμματος και βρίσκεται ουσιαστικά σε «κούτες» φυλαγμένες σε κτίριο της Εκκλησίας.

Να προχωρήσουν τις διαδικασίες

Ο διευθυντής του Λυκείου κ.Σεβόπουλος, είχε κάνει παραστάσεις και συναντήσεις με τους αρμόδιους αντιδημάρχους και της προηγούμενης και της παρούσας Δημοτικής Αρχής, προκειμένου, αφενός να προχωρήσουν τις διαδικασίες για την ανέγερση του σχολείου που δικαιούνται τα παιδιά αλλά και να τους εξασφαλίσουν δυο ακόμα λυόμενες αίθουσες για το στήσιμο του Εργαστηρίου και τη συγκέντρωση των περιουσιακών στοιχείων του σχολείου, ώστε να αξιοποιηθούν για την εκπαιδευτική διαδικασία και τους μαθητές που τόσα χρόνια βρίσκονται στα λυόμενα.

Νάνσυ Σπυροπούλου

Πηγη : patris news

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *