Τελευταία Νέα

Στέρηση ΑΦΜ σε όσους δεν αποδίδουν τον ΦΠΑ

Θανάσης Ι. Κουκάκης 


Στην απενεργοποίηση του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) επιχειρήσεων που δεν έχουν υποβάλει περιοδική δήλωση ΦΠΑ θα προχωρά το υπουργείο Οικονομικών. Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη φορολογική συμμόρφωση η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων αναμένεται…

να ενεργοποιήσει επί το αυστηρότερο διατάξεις που προβλέπει ήδη η νομοθεσία, και μάλιστα από το 2010 (Ν. 3853/2010), οι οποίες όμως μέχρι σήμερα παραμένουν στα χαρτιά. Με βάση τις διατάξεις αυτές και τις τροποποιήσεις που προβλέπεται να υπάρξουν οι εφορίες θα προχωρούν στην «κατάργηση» του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου επιχειρήσεων που για δύο συνεχόμενα τρίμηνα δεν έχουν αποδώσει στο Δημόσιο τον ΦΠΑ που έχουν ήδη προεισπράξει.

Η τρόικα έχει ζητήσει από την κυβέρνηση παρεμβάσεις για να αυξηθούν τα έσοδα από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας και κυρίως για να αυξηθεί η φορολογική συμμόρφωση επιχειρήσεων και επιτηδευματιών. Σημειώνεται ότι από τους περίπου 105.000 υπόχρεους σε δήλωση ΦΠΑ, περίπου οι 26.000 δεν υποβάλλουν τριμηνιαία περιοδική δήλωση ΦΠΑ, δηλαδή το 25% είναι ασυνεπές ως προς τις υποχρεώσεις του.

Η διαδικασία. Προς την κατεύθυνση αυτή ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης σκοπεύει να κάνει πιο αυστηρή τη ρύθμιση του Ν. 3853/2010 που προβλέπει ότι όταν επιτηδευματίας, φυσικό ή μη φυσικό πρόσωπο, δεν έχει υποβάλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ για δύο συνεχόμενα έτη ο ΑΦΜ του απενεργοποιείται. Με βάση τις αλλαγές που προωθούνται θα προβλέπεται η ακύρωση του ΑΦΜ σε περιπτώσεις νομικών προσώπων και επιτηδευματιών που δεν έχουν υποβάλει περιοδική δήλωση ΦΠΑ για δύο συνεχόμενα τρίμηνα. 

Οι φορολογούμενοι αυτοί θα λαμβάνουν επιστολή από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με την οποία θα καλούνται να προσέλθουν στην εφορία εντός μηνός και να ρυθμίσουν τις εκκρεμότητές τους, καταβάλλοντας τους φόρους που τους αναλογούν. Εφόσον δεν ανταποκρίνονται με τη λήξη της προθεσμίας ο ΑΦΜ τους θα απενεργοποιείται.

Πάντως η αδρανοποίηση των ΑΦΜ δεν θα εμποδίζει τη βεβαίωση νέων οφειλών, την είσπραξη όλων των οφειλών, αλλά και τη λήψη μέτρων διασφάλισης και είσπραξης οφειλών εκ μέρους του Δημοσίου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΤΑ ΝΕΑ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *