Στον τροπικό της…νότια Κρήτης

Οι φοίνικες, οι μπανάνες, οι λωτοί και διάφορα άλλα τροπικά φρουτόδεντρα, που ανά τους αιώνες καλλιεργούνται
στην παραλιακή ζώνη της Ιεράπετρας και της Βιάννου, από τον… παραδοσιακό τουριστικό Μύρτο, έως τα Τέρτσα, την Ψαρή Φοράδα και την Άρβη, έδωσαν το έναυσμα σε μια παρέα πρώην βιοκαλλιεργητών να αλλάξουν αντικείμενο και τρόπους καλλιέργειας, δοκιμάζοντας να περάσουν στη φυσική γεωργία, επιχειρώντας να μάθουν όσο περισσότερους γίνεται να παράγουν τροπικά φρούτα, με τη διακίνηση των οποίων εξασφαλίζουν ένα καλό εισόδημα.

Το πετυχαίνουν αυτό τροφοδοτώντας επιλεγμένες υπερπολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά και ένα μικρό στην αρχή αριθμό ντόπιων και ξένων καταναλωτών που αγοράζουν τροπικά φρούτα, από το υπαίθριο αυτοσχέδιο μανάβικο που έχει στήσει η παρέα των φυσικών παραγωγών στην ανατολική είσοδο του οικισμού Τέρτσα, δίπλα στην παραλία.

«Ξεκινήσαμε το 2005 να κάνουμε τις πρώτες δοκιμές, με πειραματικές φυτεύσεις διαφόρων ειδών παπάγιας, πάσιον, πεπίνο, γκουάβας και φυσαλίδας. Οκτώ χρόνια μετά, έχοντας πάρει σπόρους παραδοσιακών ποικιλιών από διάφορα μέρη του κόσμου και σε συνεργασία με την οργάνωση Πελίτι και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις, έχουμε φτάσει να καλλιεργούμε 15 στρέμματα, παράγοντας διάφορα ποιοτικά τροπικά φρούτα. Έχοντας πια αποκτήσει την υποδομή και την τεχνογνωσία, αναπαράγουμε όλα αυτά τα είδη και μπορούμε να δώσουμε υγιή φυτά σε οποιονδήποτε επιθυμεί να ξεκινήσει να καλλιεργεί τροπικά φρουτόδεντρα, αν φυσικά διαθέτει ο ίδιος και ο χώρος του τις προϋποθέσεις», μας είπε ο 42χρονος Μανόλης Γιανναδάκης, από την ομάδα των φυσικών παραγωγών.

Πηγή : Nέα Κρήτη

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *