Η μεταφυσική, ο Τζον Λοκ και η ελληνική αποστασία

Σχετικά με τα ερωτήματα της ‘μεταφυσικής’, ίσως χρειάζεται να προσφύγουμε στον ΄Αγγλο φιλόσοφο και ιατρό Τζον Λοκ ή John Locke (1632-1704). Καθόσον ο Τζον Λοκ επιμένει ότι η κάθε μεταφυσική αποκάλυψις πρέπει να κρίνεται από την λογική…

Αντίθετα, το ρεύμα του μεσαιωνικού σχολαστικισμού στόχευε στη συμφιλίωση της φιλοσοφίας της κλασικής Ελλάδος, όπως, π.χ., εκείνη των Δημοκρίτου και Αριστοτέλους, με την μεσαιωνική θεολογία των σκοτεινών της αιώνων. Ομιλούμε περί το του Ερέβους σκότος καταθληπτικόν.

Γενικότερα, ο σχολαστικισμός στόχευε στην ερμηνεία των φυσικών φαινομένων σε σύμπλευση με την απόλυτη υποταγή των ανθρώπων στον μεσαιωνικό θρησκευτισμό. Ακόμη και όσες και όσοι επιτρέπουν στον εαυτό τους να παρασύρεται από το ρεύμα του μεσαιωνικού σχολαστικισμού μπορούν ίσως να συνειδητοποιήσουν πόσα απορρίματα της μεταφυσικής ξεκαθαρίζει στο έργο του ο Τζον Λοκ, και μάλιστα διά παντός!

Κανένα Δεσποτικό Καθεστώς Εξουσίας και Κατοχής (ΔΚΕΚ) δεν μπορεί ποτέ να βρει κανένα απολύτως λογικό επιχείρημα για να καθυποτάξει εμάς, τους ανθρώπους, στην κεντρική του εξουσία και δύναμη. ΄Ετσι, το ΔΚΕΚ καταφεύγει πάντοτε στα άλογα ή παράλογα επιχειρήματα της μεταφυσικής.

Μια χρήσιμη αρχή για να κατανοεί κανείς από το τι ακριβώς αποστάτησε ο ελληνικός μας κόσμος είναι ο Ζωροαστρισμός.* ΄Ητοι η εις το διηνεκές δήθεν διαμάχη μεταξύ του κακού ΄Ανγκρα Μαϊνιού ή Αριμάν εναντίον του δήθεν καλού Αχούρα Μάζντα.

Ο ελληνικός μας λοιπόν κόσμος αποστάτησε από τα παράλογα, ανατολίτικα σενάρια κακού-καλού του Ζωροαστρισμού. Το έπραξε δε τούτο έχοντας ήδη συνειδητοποιήσει την ανωτερότητα των σεναρίων καλυτέρου-αρίστου στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων.

΄Ετσι ξεπέρασε ο ‘άρδην αποστατικός’ ελληνικός μας κόσμος την προτεινομένη εις το διηνεκές δήθεν διαμάχη μεταξύ του κακού και του καλού. Δημιούργησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου συναγωνίζονται οι καλύτεροι μόνον αθλητές κάθε ελληνικής πολιτείας, προκειμένου η ευγενής των άμιλλα να αναδείξει τους αρίστους εξ αυτών.

Ακόμη και σήμερα, στην καταναλωτική κοινωνία της νεο-μετα-μοντέρνας μας προσωρινότητος, καμμία χώρα δεν στέλνει στους Ολυμπιακούς Αγώνες τους κακούς της αθλητές· εκτός συναγωνισμού ο Αριμάν. Εάν καταφέρουμε να κατανοήσουμε το πνεύμα των ελληνικών Ολυμπιακών Αγώνων, τότε θα δούμε και την υπεροχή των σεναρίων καλυτέρου-αρίστου έναντι των σεναρίων κακού-καλού του Ζωροαστρισμού.

Μετά ίσως επιτέλους να γίνουν κατανοητά και τα όσα λέμε στην εκπομπή “Άκουσέ τα κι έτσι”:https://soundcloud.com/user135221605/vc4avhtu3kv1.

* Ζωροαστρισμός:http://el.wikipedia.org/wiki/Ζωροαστρισμός.

Γράφουν η Βάσια Ζαριφοπούλου και ο Νίκος Γεωργαντζάς

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *