Καλό το κλίμα που διαμορφώθηκε στην τριμερή. Εντατικοποιούνται οι συζητήσεις

Ολοκηρώθηκε πριν από λίγα λεπτά η τριμερής συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρασνουά Ολάντ στις Βρυξέλλες. Αν και οι ηγέτες αποχώρησαν χωρίς να κάνουν…
δηλώσεις κοινή συνισταμένη είναι η εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων, χωρίς όμως να διασαφινιστεί αν τελικά γίνεται δεκτό το ελληνικό αίτημα για παράταση του ισχύοντος προγράμματος.

Η αιφνιδιαστική επαναπροσέγγιση που σημειώθηκε νωρίτερα στις Βρυξέλλες μεταξύ του Αλέξη Τσιπρα και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναζωπυρώνει τις ελπίδες για την επίτευξη μιας συμφωνίας. Για σήμερα έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση των δύο αντρών, όπου θα συζητηθεί η διαδικασία εμπέδωσης του αποτελέσματος της τριμερούς. Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν επί νέου κειμένου – σχεδίου συμφωνίας, ιδίως στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, με την κυβέρνηση να δείχνει νπως αποδέχεται το στόχο του 1% που έχουν θέσει οι δανειστές.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να εντατικοποιηθούν.

Συνεχίζουμε για να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας, ήταν το σύντομο σχόλιο κυβερνητικών πηγών, μετά την δίωρη τριμερή συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ – Ολάντ στις Βρυξέλλες, που ξεκίνησε στις 11 το βράδυ και ολοκληρώθηκε στη 1 το πρωί, έπειτα από πολλές παλινωδίες, αργά το απόγευμα.

«Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να εντατικοποιηθεί η διαδικασία γεφύρωσης των διαφόρων που απομένουν με στόχο την έγκαιρη επίτευξη συμφωνίας που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο χρέος», αναφέρεται χαρακτηριστικά από κύκλους του Μαξίμου.

Προηγήθηκαν πληροφορίες -οι οποίες διαψεύστηκαν από το Βερολίνο- ότι η Ανγκελα Μέρκελ θα προτείνει στον πρωθυπουργό κλιμακωτή συμφωνία, με την Αθήνα να πρέπει να ξεκινήσει μία μείζονα μεταρρύθμιση εάν θέλει να αρχίσει η παροχή βοήθειας.
Η Ελλάδα, από την πλευρά της, έγινε γνωστό ότι ζητά επέκταση του προγράμματος κατά εννέα μήνες, δηλαδή έως τον Μάρτιο του 2016, οπότε ολοκληρώνεται και το πρόγραμμα του ΔΝΤ.

Οι βασικοί άξονες είναι να αγοράσει o Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ και λήγουν το καλοκαίρι.

Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση προτείνει να χρησιμοποιηθούν τα περίπου 11 δισ. που βρίσκονταν μέχρι πρόσφατα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τώρα έχουν περάσει στον ESM και να αυξηθεί το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων από την ΕΚΤ.

Τούτων δοθέντων, η ελληνική πλευρά δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα -για τα οποία παραμένει διαφωνία-, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα τίποτα.

Προηγήθηκαν δηλώσεις από ευρωπαίους αξιωματούχους οι οποίοι άφησαν να διαφανεί στον ορίζοντα μία συμφωνία με την Ελλάδα.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι απομένουν μόνο λίγα ζητήματα προς επίλυση, αλλά χρειάζεται χρόνος για τεχνική εργασία από τους Θεσμούς πριν από το Eurogroup της 18ης Ιουνίου.
Πηγή: sofokleousin.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *