Νέα εστία αντιπαράθεσης Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ

Νέα εστία αντιπαράθεσης δημιουργήθηκε, μετά από δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τάσου Κουράκη σχετικά με τις σχέσεις κράτους – Εκκλησίας, και ειδικότερα για το ζήτημα της μισθοδοσίας των κληρικών σε συνέδριο που είχε πραγματοποιηθεί στις….
24 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη.
Το ζήτημα ανακίνησε η Νέα Δημοκρατία, που επιτέθηκε με σφοδρότητα στο ΣΥΡΙΖΑ, μετά από αναφορά του βουλευτή σε ενδεχόμενο αλλαγής στη μισθοδοσία του κλήρου, ενδεχομένως και μέσω ενός φόρου στους πιστούς, ο οποίος θα αποδίδεται στην Εκκλησία. Η ΝΔ μεταξύ άλλων έκανε λόγο για «χαοτικές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ που χτύπησαν ξανά», υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, πως «στην πιο δύσκολη συγκυρία για τον ελληνικό λαό, ζητά την επιβολή νέου ειδικού φόρου». Απαντώντας ο κ. Κουράκης κατηγόρησε τη ΝΔ για διαστρέβλωση του περιεχόμενου της πρότασης και για υποκρισία.

Πιο αναλυτικά, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στο συνέδριο έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για την ανάγκη διαχωρισμού της εκκλησίας από το κράτος, επισημαίνοντας πως «όταν ζητούμε τον διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας, δεν νοείται μισθοδοσία ιερέων οποιασδήποτε θρησκείας ή δόγματος από την Πολιτεία». Πρόσθεσε πως «εάν αυτό είναι δύσκολο να γίνει, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε μια εναλλακτική πρόταση … να επιβληθεί ειδικός φόρος σε όσους πολίτες δηλώνουν κατά την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης ότι είναι χριστιανοί ορθόδοξοι και ο οποίος θα αποδίδεται στην εκκλησία».

Ο κ. Κουράκης διευκρίνισε πως σε αυτή την περίπτωση οι πολίτες θα πρέπει να είναι απολύτως ενημερωμένοι ότι η δήλωσή τους ότι είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι συνεπάγεται την επιβολή αυτού του φόρου, ενώ σημείωσε πως αυτή τη λύση δεν την ανακάλυψε ο ΣΥΡΙΖΑ. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε σε παραδείγματα ευρωπαϊκών χωρών, που, όπως είπε, δεν μισθοδοτούν τους κληρικούς: «Πιο συγκεκριμένα, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ιρλανδία) δεν τους μισθοδοτούν διόλου, έχουν όμως επιβάλει τον λεγόμενο “εκκλησιαστικό φόρο” που τον καταβάλλουν οι δεδηλωμένοι πιστοί και τον αποδίδει το κράτος στις αντίστοιχες Εκκλησίες».

Σημείωσε ακόμη πως σε κάθε περίπτωση η όποια λύση για τη μισθοδοσία του κλήρου θα είναι προϊόν εξαντλητικού διαλόγου με τη διοίκηση της εκκλησίας και με το σύνολο της κοινωνίας.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΝΔ σημείωνε πως «οι δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τάσου Κουράκη για τη φορολόγηση όσων δηλώνουν Χριστιανοί Ορθόδοξοι, προκαλούν έκπληξη, προβληματισμό και δικαιολογημένο αναβρασμό, γιατί:

»Πρώτον ο ΣΥΡΙΖΑ, στην πιο δύσκολη συγκυρία για τον Ελληνικό λαό, ζητά την επιβολή νέου ειδικού φόρου, προφανώς για το σύνολο του πληθυσμού, μια που οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι στη χώρα μας ξεπερνούν το 90%. Περιμένουμε με ενδιαφέρον από τον ΣΥΡΙΖΑ να διευκρινίσει το ύψος του ειδικού φόρου και τον τρόπο καταβολής του.

»Δεύτερον, ζητά τη φορολόγηση των Ελλήνων ανάλογα με την πίστη τους, θέση που θυμίζει τα πιο σκληρά χρόνια των απολυταρχικών, σταλινικών καθεστώτων, όπου διώκονταν οι πιστοί, ή την Τουρκοκρατία, όπου και διώκονταν αλλά και φορολογούνταν κατ’ αποκλειστικότητα μόνον οι Χριστιανοί.

»Τρίτον, είναι προφανές ότι κινείται εκτός των ορίων του Συντάγματος, αφού διαχωρίζει τους Έλληνες ανάλογα με την πίστη τους.

»Τέταρτον, έστω με καθυστέρηση πολλών ετών, και με λάθος τρόπο, ανατρέπει την απόλυτη θέση του κόμματός του κατά της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες, αφού το θρήσκευμα θα είναι προσδιοριστικό χαρακτηριστικό για την φορολόγηση των πολιτών».

«Περιμένουμε άμεσα από τον κ. Τσίπρα να ξεκαθαρίσει το βασικότερο: Σε περίπτωση που οι χριστιανοί δεν πληρώσουν τον “ειδικό φόρο ΣΥΡΙΖΑ”, τι ποινή θα τους επιβάλει ο ίδιος; Επιτίμιο, αφορισμό ή κατάσχεση περιουσίας;» κατέληγε σε ειρωνικό τόνο το Γραφείο Τύπου της ΝΔ.
Απαντώντας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε κατά τη ΝΔ, σημειώνοντας πως «έχοντας εξαθλιώσει τον ελληνικό λαό με συνεχή και άδικη φορολογία και μείωση των εισοδημάτων, αναζητά τώρα συνενόχους στην πολιτική της αυτό και προς το σκοπό αυτό ανακάλυψε δήθεν πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ μέσω της επιπλέον φορολογίας των Ορθοδόξων Χριστιανών».

Αφότου παρέθεσε σχετικό απόσπασμα της ομιλίας του αναφορικά με το ενδεχόμενο αλλαγής στη μισθοδοσία του κλήρου τόνισε πως «είναι αστείο να δηλώνει η ΝΔ σε δελτίο Τύπου ότι η ανωτέρω θέση συνιστά επιπλέον φορολόγηση των Χριστιανών Ορθοδόξων και ότι τάχα αυτή η φορολόγηση συνιστά διωγμό των πιστών». Όπως αναφέρει, μιλά για χρήματα που ούτως ή άλλως συνεισφέρουν οι πολίτες μέσω της φορολογίας, απλώς αλλάζει ο τρόπος είσπραξής τους, αναλόγως των θρησκευτικών πεποιθήσεις των πολιτών.

Απορρίπτοντας τα περί αντίφασης της θέσης του του ΣΥΡΙΖΑ για τη μη αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες, και την αναφορά των θρησκευτικών πεποιθήσεων των πολιτών στη φορολογική τους δήλωση, ανέφερε πως τόσο στις ευρωπαϊκές χώρες όσο και στη χώρα μας υπάρχουν τρόποι για να διαφυλαχτεί αυτό το προσωπικό δεδομένο.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε πως, όπως ανέφερε και στη δευτερολογία του, σε κάθε περίπτωση «η όποια λύση για τη μισθοδοσία του κλήρου θα είναι προϊόν εξαντλητικού διαλόγου με την διοίκηση της εκκλησίας και με το σύνολο της κοινωνίας, ώστε όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τον διαχωρισμού κράτους και εκκλησίας να προχωρήσουν με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση και βεβαίως με τις αναγκαίες αλλαγές του συντάγματος». Επισήμανε επίσης πως και από τον γραμματέα του κόμματος και από τον ίδιο αναφέρθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται τη μισθοδοσία του κλήρου, ανεξάρτητα από τη λύση που θα προκριθεί.

Καταλήγοντας εξαπέλυσε πυρά κατά της ΝΔ: «Συνεπώς, οι κατά κανόνα φτωχές οικογένειες των ιερωμένων της Ελλάδας, που μαζί με τον υπόλοιπο λαό βιώνουν τη φτώχεια και την εξαθλίωση εξαιτίας των περικοπών της συγκυβέρνησης, δεν κινδυνεύουν από το ΣΥΡΙΖΑ αλλά από τις μνημονιακές πολιτικές που προωθεί και εφαρμόζει η Ν.Δ. με τους κομματικούς συνεταίρους της».
«Ο Στουρνάρας επικρίνει την μισθοδοσία των ιερέων από το κράτος κ αναφέρει λύσεις όπως ο Κουράκης,που ισχύουν σε ευρωπαϊκές χώρες. χώρες. Φθηνή προπαγάνδα!» σχολίασε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Στη νέα αντιπαράθεση παρενέβησαν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, βάλλοντας κατά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ: «Την ώρα που ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προσφέρεται να μοιράσει τη γη της Εκκλησίας σε ανέργους για να την καλλιεργήσουν, οι κατά τόπους ενορίες στηρίζουν τους απόρους με συσσίτια αγάπης και ο απλός ιερέας βρίσκεται στο πλευρό του δοκιμαζόμενου οικογενειάρχη, έρχεται ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κουράκης να προτείνει φορολόγηση της ελληνορθόδοξης πίστης μας».
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καταδίκασαν «αυτή την αλλόκοτη στάση που δηλοί ασέβεια και παντελή έλλειψη κατανόησης του άρρηκτου δεσμού Ελληνισμού και Ορθοδοξίας και στηρίζουμε την Εκκλησία μας τόσο ισχυρά, όσο και εκείνη στηρίζει σήμερα την Κοινωνία μας», ενώ σημείωσαν πως «αν και δεν πιστεύουμε στην φίμωση της ελεύθερης άποψης, κρίνουμε ότι ο κ. Κουράκης υπερέβη κατά πολύ τα εσκαμμένα»

naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *