Ερωτήσεις και απαντήσεις για το σωματίδιο Χιγκς

Ερωτήσεις και απαντήσεις για το σωματίδιο ΧιγκςΑνακαλύφθηκε πραγματικά το σωματίδιο Χιγκς; 

Τα συμπεράσματα είναι προκαταρκτικά. Το σωματίδιο που με μεγάλη βεβαιότητα βρήκαν οι επιστήμονες, μπορεί να είναι το Χιγκς, αλλά …
μπορεί να είναι και κάποιο άλλο άγνωστο μέχρι σήμερα σωματίδιο. Είτε έτσι, είτε αλλιώς, η ανακάλυψη – εφόσον επιβεβαιωθεί – είναι σημαντική.

Είναι το Χιγκς το «υπέρτατο», το τελευταίο σωματίδιο που θα ανακαλυφθεί;

Η ύλη εμφανίζει δομή σε πολλά επίπεδα, με πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις των μορφών της. Η ιστορία της επιστήμης δείχνει ότι η ενδελεχής διερεύνηση ενός επιπέδου δομής και οργάνωσης της ύλης αποκαλύπτει ένα πιο βαθύ επίπεδο, που δίνει απαντήσεις στο πώς και το γιατί του παραπάνω επιπέδου (π.χ. τα ηλεκτρόνια – ένα είδος υποατομικών σωματιδίων – εξηγούν τις χημικές ιδιότητες των ατόμων).

Γιατί πολλοί ονομάζουν το Χιγκς «σωματίδιο του Θεού»;

Τα ΜΜΕ χρησιμοποιούν τον όρο όχι μόνο για να εντυπωσιάσουν, αλλά και για να προωθήσουν έμμεσα την ιδεαλιστική αντίληψη, να προκαλέσουν σύγχυση, δημιουργώντας την αίσθηση ότι η επιστήμη επιβεβαιώνει την ύπαρξη του Θεού, να «παντρέψουν» με το ζόρι, αν όχι να υποτάξουν στη συνείδηση των ανθρώπων την επιστήμη στη θεολογία.

Αν το Χιγκς δεν υπάρχει, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει η ύλη;

Η ύλη υπάρχει ανεξάρτητα από το μηχανισμό σε υποατομικό επίπεδο ο οποίος ευθύνεται για το φυσικό μέγεθος της μάζας, μιας ιδιότητας της ύλης, που κάθε υποατομικό σωματίδιο εκφράζει σε διαφορετικό βαθμό, ανάλογα με τη φύση του.

Αποκαλύπτει το Χιγκς «το μυστικό της δημιουργίας του Σύμπαντος»;

Όχι, επειδή η επιστήμη δεν έχει καμία απόδειξη – και ούτε μπορεί να έχει – ότι το σύμπαν δημιουργήθηκε και δεν προϋπήρχε, σε μια αέναη εξέλιξη και ενδεχομένως εναλλαγή μορφών. Η ύπαρξη του σύμπαντος μπορεί να έχει μόνο φιλοσοφική απάντηση, είτε αυτή που δίνει η επιστημονική κοσμοθεωρία του διαλεκτικού υλισμού, είτε αυτή που δίνουν οι παραλλαγές του ιδεαλισμού.

Η σύνδεση του σωματιδίου Χιγκς με τη θεολογία της Δημιουργίας, αποσκοπεί να ενισχύσει τον ιδεαλιστικό μανδύα, με τον οποίο η ιδεολογία της κυρίαρχης τάξης περιέβαλε απ’ την αρχή την αμφιλεγόμενη θεωρία της Μεγάλης Εκρηξης.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *