ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ….ΨΕΜΑΤΑ !!!

Το πρωταπριλιάτικο ψέμα, έχει τις ρίζες του στον 15ο αιώνα και που τελικά επικράτησε τις μέρες μας και έχει γίνει πλέον έθιμο. Το πρωταπριλιάτικο ψέμα ξεκίνησε αρχικά από την Γαλλία, στην οποία για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα η πρώτη του Απρίλη είχε καθιερωθεί ως πρωτοχρονιά. Έτσι ενώ όλη η άλλη Ευρώπη την πρωτοχρονιά την γιόρταζε την 1 Ιανουαρίου, οι Γάλλοι, ήταν οι μοναδικοί που ξεχώριζαν, και την γιόρταζαν την 1 Απρίλη. Όταν το 1564 ο βασιλιάς Κάρολος θ’ αποφάσιζε να το…
αλλάξει, καθιερώνοντας ως πρώτη του έτους την 1 Ιανουαρίου, συνάντησε έντονες αντιδράσεις από ορισμένους ένθερμους οπαδούς του εθίμου, οι οποίοι επέμεναν σε πείσμα όλων των άλλων να γιορτάζουν σαν πρωτοχρονιά την Πρωταπριλιά. Οι άλλοι που δέχτηκαν την αλλαγή πείραζαν τους «παραδοσιακούς» με κάλπικα πρωτοχρονιάτικα δώρα και πιπεράτα ψέματα.
Αλλη εκδοχή είναι η εξής: Οι Γάλλοι πάλι ονόμαζαν το πρωταπριλιάτικο ψέμα «ψάρι του Απρίλη» και η εξήγηση είναι, ότι οι Κέλτες λόγω του καλού καιρού άρχιζαν το ψάρεμα την πρώτη Απριλίου. Όμως συχνά η φτωχή ψαριά διέψευδέ τις ικανότητες τους, και οι ψαράδες γύριζαν στα σπίτια τους μ’ άδεια τα χέρια, αλλά με την φαντασία να οργιάζει και να διηγούνται πολλά ψεύτικα συμβάντα κατά τις ημέρες που ψάρευαν.
Για κάποιους πάλι, οι πρωταπριλιάτικες φάρσες οφείλουν την ύπαρξή τους στη γιορτή της «Kοροϊδίας και του Ξεγελάσματος» της ρωμαϊκής Θεάς «Bένους Aπρίλις», δηλαδή της Aπριλίου Aφροδίτης, που έδινε το έναυσμα για απελευθέρωση του πνεύματος ταυτόχρονα με την οργιώδη απελευθέρωση της φύσης…
Το ψέμα (της πρωταπριλιάς) στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα διαφοροποιήθηκε το έθιμο και πήρε την γνωστή ελληνική χροιά . Η βασική ιδέα βέβαια παρέμεινε ίδια. Λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το «θύμα» μας. Σε κάποιες περιοχές της πατρίδας μας, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά. Σε κάποιες άλλες πιστεύουν ότι ο «θύτης» θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του.Όσο για το «θύμα», πιστεύεται ότι, σε αντίθεση με τον «θύτη», θα έχει γρουσουζιά τον υπόλοιπο χρόνο και πιθανότατα αν είναι παντρεμένος θα χήρεψει γρήγορα. Στη Θράκη το βρόχινο νερό της Πρωταπριλιάς θεωρείται θεραπευτικό και γι’ αυτό το μαζεύουν σε μπουκάλι και πίνει απ’ αυτό ο άρρωστος.
Στην Κομοτηνή, την παλιά Γκιουμουλτζίνα, λέγανε πως την πρωταπριλιά το είχαν σε καλό να γελούν, «για να γίνουν τα κουκούλια τους»,όταν, βέβαια, είχαν σηροτροφία (εκτροφή μεταξοσκωλήκων). Στην Τζαντώ της Ανατολικής Θράκης, είχανε, λέει, σε καλό να γελάσουν τον άλλον, για να κάνουν τα δέντρα καρπό Μα κείνος που ξεγελιόταν το είχε σε κακό όλο το χρόνο θα ήτανε γελασμένος, κι αν ήταν παντρεμένος, θα χήρευέ. Στην Άνδρο, πάλι, λένε ψέματα την 1η του Μάρτη κι όχι την Πρωταπριλιά.

http://patrinaki.blogspot.com/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

9 Comments

  1. Ανώνυμος

    νιαου ειπε…..στην επομενη ταινια της τζουλιας αλεξανδρατου θα εχει συνπρωταγωνιστες τους…ΘΕΟΔΟΡΑ ΤΖΑΚΡΗ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΓΑΛΟΣ ..συμμετεχει.. ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΤΣΟΥΚΑΤΟΣ και η… ΕΞΑΔΕΡΦΗ ΤΟΥ σα..ΡΑΓΚΟΥΣΗ.ΝΤΑΛΑΡΑ.ΝΤΑΡΑΛΑ ..και δεν ξερω πως στο καλο την λενε

    Reply
  2. Ανώνυμος

    Καταγγέλλω το Μπλογκ VETO 300 για έλλειψη στοιχειώδους ηθικής, δημοκρατίας και δεοντολογίας. Είναι ο Δούρειος Ίππος του ΠΑΣΟΚ στον χώρο της πληροφόρησης.
    Το VETO 300 είναι ένα μπλογκ, που δεν κρύβει την συμπάθειά του για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και την αντιπάθειά του για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Σε κάθε περίπτωση, για του λόγου το αληθές, δημοσιεύει άρθρα των φιλοκυβερνητικών εφημερίδων ΝΕΑ, ΒΗΜΑ και της εφημερίδας του Αλαφούζου Καθημερινής. Μέχρι εδώ τίποτα μεμπτό, πρέπει όλοι να σεβόμαστε την διακίνηση των ιδεών όσο και αν δεν συμφωνούμε με αυτές, όσο και αν τις βρίσκουμε εχθρικές για τα συμφέροντα του λαού. Το πρόβλημα αρχίζει από την στιγμή, που ενώ το μπλογκ αυτό σου δίνει την δυνατότητα να αφήσεις σχόλιο, δεν το δημοσιεύει καθόλου εφ’ όσον δεν τους βολεύει. Έχω στείλει επανειλημμένα σεμνότατα, σοβαρότατα σχόλια (χωρίς ύβρεις και χαρακτηρισμούς) με τα οποία διαφωνώ σε κάποιες κραυγαλέες αντιλαϊκές και φιλοκυβερνητικές τοποθετήσεις του και τα οποία δεν δημοσιεύονται.
    Καταγγέλλω το μπλογκ σε όλους τους φίλους της μπλογκόσφαιρας!

    Reply
  3. Ανώνυμος

    Μετά από πολύ σκέψη αποφάσισε ο Πρωθυπουργός να βρει λεφτά,άνοιξε τα δημόσια ταμεία και είπε στον υπουργό Παπακωνσταντίνου 'δώστα όλα'.

    Reply
  4. Ανώνυμος

    Δήλωση μετανοίας από το ΠΑΣΟΚ,δε τα φάγαμε μαζί ελληνικέ λαέ,τα έφαγε ο Καντάφι!

    Reply
  5. Ανώνυμος

    1¨21 έχουν γράψει και αλήθειες σε αυτό το μπλόγκ…. γιατί το λες αυτό…. δεν θυμάσαι τα αξέχαστα:
    1) 25η Μαρτίου ο παπανδρέου θα ανακοινώσει οτι η Ελλάδα πτώχευσε και
    2) οτι πέρυσι τον Σεπτεύμβριο όλη η Ελλάδα θα έκανε μια τεράστια απεργία μέχρι τελους…..

    Αξέχαστα πράγματα και δηλωσεις των μπλόγκ που χλευάζουν τους Αθηναίους δημοσιγράφους γιατι μονο τα μπλόγκ μας λένε την αλήθεια, μόνο τα μπλόγκ είναι με τον λαο, μονο τα μπλόγκ είναι τα καλύτερα…. ουάου…. σε αγαπάω γλυκό μου μπλόγκ !!!!

    Reply
  6. Ανώνυμος

    Σημαντικό,ο Νταβούτογλου αποκάλυψε σε μια συνέντευξη που έδωσε στο CNN ότι οι παππούδες του ήταν Έλληνες από το Ικόνιο κρυπτοχριστιανοί!

    Reply
  7. Ανώνυμος

    To ALTER θα ξανα ανοίξει? ξέρει κανείς? μου λείπε η Αννίτα και ο Χαρδαβέλας, ο μονος έλληνας δημοσιογράφος που λεει την αλήθεια !!!!

    Reply
  8. Ανώνυμος

    Γράψτε ένα σημαντικό ψέμα αληθοφανές εσεις εκεί στο ξυπνήστε ρε!Κάτι σαν στην Ελλάδα ανακάλυψαν τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου κάτω από τη βουλή των ελλήνων ή οτι η Παπαρήγα προσχώρησε στο κόμμα του Καρατζαφέρη,ή ότι ο Παπανδρέου αποκάλυψε ότι θα πάει σε εκλογές το Μάιο,ή ότι βρήκαν τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στις Αιγές.

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *