Επίσκεψη Δένδια στο Μπαγκλαντές για το μεταναστευτικό

O Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νικόλαος Δένδιας πραγματοποίησε την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013 επίσημη επίσκεψη στο Μπαγκλαντές, με κύριο αντικείμενο το
κοινού ενδιαφέροντος ζήτημα της μετανάστευσης.

Ο υπουργός συναντήθηκε με την Πρωθυπουργό του Μπαγκλαντές Sheikh Hasina, τον Υπουργό Εξωτερικών Dr. Dipi Moni, τον Υπουργό Εσωτερικών Mohiuddin Khar Alamgir, τον Υπουργό Αποδήμων Khandker Mosharraf Hossain και τον Υπουργό Οικονομικών Abul Maal Abdul, με τους οποίους συζητήθηκαν όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος μεταξύ των δύο χωρών και εκφράσθηκε η αμοιβαία βούληση για ενίσχυση της διακρατικής συνεργασίας.

Κατά τις διαδοχικές συναντήσεις με τους Υπουργούς Εξωτερικών, Εσωτερικών και Αποδήμων, επιβεβαιώθηκε το εγκάρδιο κλίμα το οποίο επικρατεί μεταξύ των δύο χωρών, συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και συμφωνήθηκε ότι είναι προς το συμφέρον τόσο της Ελλάδας όσο και του Μπαγκλαντές η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.

Κατά τις συναντήσεις συμφωνήθηκε να υπογραφεί συμφωνία αστυνομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών, ενώ από την Ελλάδα υποβλήθηκε η πρόταση να υπογραφεί συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ του Μπαγκλαντές αφενός και της Ελλάδας αφετέρου, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία το Μπαγκλαντές δεσμεύθηκε να εξετάσει.

Το Μπαγκλαντές δεσμεύθηκε επίσης να ενισχυθούν άμεσα οι υπηρεσίες του Προξενείου του στην Αθήνα, ώστε να επιλυθούν τα γραφειοκρατικά προβλήματα στο ζήτημα της επανεισδοχής παράνομων μεταναστών.

Ο κ. Δένδιας δήλωσε μετά την ολοκλήρωση των συγκεκριμένων συναντήσεων:

 «Όλες οι συνομιλίες μας στη Ντάκα έγιναν σε πάρα πολύ καλό κλίμα. Είχα την τύχη να διαπιστώσω ότι η βούληση για ενίσχυση της συνεργασίας μας είναι αμοιβαία. Διαπιστώθηκε ότι οι δύο χώρες αναγνωρίζουν τη θετική συνεισφορά των νομίμως διαμενόντων μεταναστών από το Μπαγκλαντές στην οικονομία της χώρας μας. Αλλά συμφωνήθηκε επίσης να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια το Μπαγκλαντές προκειμένου να περιοριστεί η ροή των παράνομων μεταναστών προς την Ελλάδα, καθώς αναγνωρίζεται ότι γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από οργανωμένα κυκλώματα σύγχρονων δουλεμπόρων».

Επισημαίνεται ότι το Μπαγκλαντές αποτελεί, μαζί με το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, μία από τις κύριες πηγές μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα και ότι η επίσκεψη του κ. Δένδια στη χώρα ήταν η πρώτη μέλους της ελληνικής κυβέρνησης από το 2000.

zougla.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *