Ένταση στη Λωρίδα της Γάζας


Εισβολή του στρατού στη νότια Λωρίδα της Γάζας

Ένα τζαμί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη πυρπολήθηκε την Τρίτη πριν ξημερώσει, μια επίθεση που αποδίδει παλαιστίνιος αξιωματούχος στους εβραίους εποίκους.
“Έποικοι έβαλαν φωτιά στο τζαμί. Αυτόπτες μάρτυρες άκουσαν το θόρυβο του αυτοκινήτου τους γύρω στις 03.00 το πρωί και τους είδαν να φεύγουν από ένα παράθυρο βάζοντας φωτιά σε βιβλία. Το μεγαλύτερο μέρος του τεμένους καταστράφηκε”, δήλωσε ο Τζαμάλ Νταραγκάμα, ο δήμαρχος της αλ Λούμπαν αλ Σαρκίγια όπου βρίσκεται το τζαμί.

Η ισραηλινή στρατιωτική διοίκηση στη Δυτική Όχθη άρχισε τη διενέργεια έρευνας για να διαπιστωθεί αν η φωτιά οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια ή ήταν …

… τυχαίο γεγονός, μετέδωσε το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού.
Η περιοχή αλ Λούμπαν αλ Σαρκίγια βορείως της Ραμάλας είναι κοντά στους εβραϊκούς οικισμούς Ελι, Μααλέ Νεβόρα και Σίλο.

Στις 14 Απριλίου εβραίοι έποικοι είχαν προκαλέσει βανδαλισμούς σε τέμενος στην περιοχή Χουουάρα κοντά στη Ναμπλούς της βόρειας Δυτικής Όχθης. Είχαν σχεδιάσει σε έναν από τους τοίχους του τεμένους, το αστέρι του Δαυίδ, σύμβολο του Ιουδαϊσμού, έχοντας γράψει μέσα σε αυτό στα εβραϊκά το όνομα του προφήτη Μωάμεθ.
Το Δεκέμβριο του 2009 έποικοι είχαν προκαλέσει ζημιές σε τζαμί του παλαιστινιακού χωριού Γιασούφ στη βόρεια Δυτική Όχθη.

Εξτρεμιστές έποικοι ακολουθούν εδώ και μήνες μια τακτική συστηματικών αντιποίνων, πραγματοποιώντας επιθέσεις εναντίον παλαιστινιακών στόχων κάθε φορά που οι ισραηλινές αρχές λαμβάνουν μέτρα τα οποία οι έποικοι θεωρούν ότι πλήττουν τον εποικισμό.
Για να αντιμετωπίσουν τους εποίκους αυτούς, οι ισραηλινές αρχές ανέπτυξαν τον περασμένο μήνα μια ειδική μονάδα μεθοριακών φρουρών στη βόρεια Δυτική Όχθη ώστε να αποτρέπουν επιθέσεις εναντίον των Παλαιστινίων. Η απόφαση λήφθηκε μετά τις πρόσφατες συγκρούσεις ανάμεσα σε εξτρεμιστές εποίκους και στρατιώτες.

Στις 20 Απριλίου, ημέρα εορτασμού της 62ης επετείου της ίδρυσης του κράτους του Ισραήλ, μια ομάδα εποίκων εμποδίστηκε από τον στρατό, καθώς ήθελε να εισχωρήσει σε παλαιστινιακό χωριό κοντά στον εβραϊκό οικισμό Γιτζχάρ στη βόρεια Δυτική Όχθη. Οι έποικοι πέταξαν πέτρες εναντίον των στρατιωτών, εκ των οποίων ένας τραυματίστηκε ελαφρά. Επτά έποικοι συνελήφθηκαν από την ισραηλινή αστυνομία στον οικισμό Γιτζχάρ, που είναι προπύργιο των πιο ακραίων εποίκων.
Παράλληλα οκτώ ισραηλινά άρματα μάχης και ένας εκσκαφέας, με την υποστήριξη ελικοπτέρων, εισέβαλαν σήμερα το πρωί 400 μέτρα στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσαν παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες και αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας της Χαμάς.

Ο εκσκαφέας καθάρισε από μπάζα ένα ερειπωμένο τζαμί που είχε υποστεί μεγάλες ζημιές στη διάρκεια της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης “Συμπαγές Μολύβι” (Δεκέμβριο 2008 – Ιανουάριο 2009).
Οι ισλαμιστές της Χαμάς πήραν δια της βίας τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας τον Ιούνιο του 2007 εκδιώκοντας τις δυνάμεις της Φάταχ, πιστές στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.
skai

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *