Υψηλά παραμένει η ευρυζωνικότητα


Το συνολικό μέγεθος των σταθερών ευρυζωνικών γραμμών ανέρχεται σε 1.916.6302, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 27,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους και κατά 9,3% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο. Η συντριπτική πλειοψηφία των ευρυζωνικών γραμμών είναι τεχνολογίας DSL, ήτοι 1.908.124. Ακόμη, υπάρχουν περίπου 8.506 ευρυζωνικές συνδέσεις λοιπών τεχνολογιών (π.χ. μισθωμένες γραμμές, γραμμές οπτικών ινών, κλπ).
Η δυναμική της ζήτησης παρουσιάζει κάμψη το Β’ εξάμηνο του 2009 σε σχέση με το προηγούμενο. Συγκεκριμένα, κάθε μήνα του τελευταίου εξαμήνου πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο περίπου 27.200 (έναντι 41.137 το Α’ εξάμηνο) νέες συνδέσεις.
Το μέγεθος αυτό αντιστοιχεί σε περισσότερες από …

… 1.236 (έναντι 1.870 το Α’ εξάμηνο) νέες συνδέσεις σε ημερήσια βάση για κάθε μια από τις 5 εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας. Συνεπώς, καταγράφεται μείωση, της τάξης του 34%, στο μέγεθος που εκφράζει τo μέσο πλήθος νέων συνδέσεων ανά μήνα. Μετά από ανάλυση στα επιμέρους τρίμηνα (Γ΄τρίμηνο:Ιούλιος-Σεπτέμβριος, Δ΄τρίμηνο: Οκτώβριος-Δεκέμβριος) που συνθέτουν το Β’ εξάμηνο του 2009 διαπιστώνεται ότι η σημαντική κάμψη της ζήτησης σημειώθηκε στο Γ’ τρίμηνο, ενώ στο Δ’ τρίμηνο η ζήτηση κυμαίνονταν περίπου στα ίδια επίπεδα με τα υπόλοιπα τρίμηνα του 2009.

Οι λόγοι για τη σημαντική μείωση της ζήτησης στο Γ΄τρίμηνο είναι ότι σε αυτό περιλαμβάνονται οι θερινοί μήνες όπου και σε αντίστοιχα διαστήματα στο παρελθόν παρατηρήθηκε μείωση και ενδεχομένως συνδυασμός παραγόντων όπως: η κρίσιμη οικονομική συγκυρία και η απουσία από την αγορά ευρυζωνικότητας κάποιας νέας προσφοράς κατάλληλης να προσελκύσει νέους συνδρομητές τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Σε ό,τι αφορά την αύξηση του βαθμού ευρυζωνικής διείσδυσης κατά το διάστημα από 1/7/2008 έως και 1/7/2009, στην Ελλάδα ήταν σχεδόν διπλάσια από το μέσο Ευρωπαϊκό όρο, κατατάσσοντάς την στην τέταρτη θέση της ΕΕ, επιβεβαιώνοντας τη μεγάλη δυναμική ανάπτυξης της ευρυζωνικότητας στο διάστημα αυτό.

Παρά το γεγονός ότι στο εξάμηνο αναφοράς ο ρυθμός αύξησης ευρυζωνικής διείσδυσης παρουσίασε στην Ελλάδα επιβράδυνση σε σχέση με τα προηγούμενα εξάμηνα, εξακολουθεί να κυμαίνεται πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ των προηγούμενων εξαμήνων. Η αύξηση 1,39% στον βαθμό ευρυζωνικής διείσδυσης που σημειώθηκε στο Β’ εξάμηνο 2009 είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη μέση Ευρωπαϊκή, για τα τελευταία εξάμηνα που έχουμε διαθέσιμα στοιχεία (αύξηση 1% για το Α’ 2009, αύξηση 1,2% για το Β’ 2008). Η απόσταση που χωρίζει την Ελλάδα από την ΕΕ εξακολουθεί να βαίνει μειούμενη, όμως πολύ σημαντικό αναμένεται να είναι το τρέχον εξάμηνο (Α΄ 2010), όπου εν μέσω κρίσιμης οικονομικής συγκυρίας θα διαπιστώσουμε εάν και κατά πόσο θα μειωθεί περαιτέρω ο ρυθμός αύξησης ευρυζωνικής διείσδυσης και αν θα εξακολουθήσει να κυμαίνεται πάνω από τον αντίστοιχο της ΕΕ.

Η πτωτική τάση των τιμών συνεχίστηκε και στο Β’ εξάμηνο του 2009. Το ενδιαφέρον των παρόχων αλλά και των καταναλωτών εστιάζεται στα συνδυαστικά πακέτα, όπου σημειώνεται μεγάλη αύξηση των συνδρομητών.

Ο αριθμός των συνδρομητών που χρησιμοποιούσαν συνδυαστικά πακέτα ήταν στο τέλος του 2009 1.089.202 (992.787 πακέτα double play, 96.415 πακέτα triple play), δηλαδή το 56,8% των ευρυζωνικών συνδέσεων στην Ελλάδα προέρχεται από τα πακέτα αυτά.

Οι συνδέσεις ΑΠΤΒ (LLU), παρά τη μείωση στη ζήτησή τους που σημειώθηκε στο εξάμηνο αναφοράς, εξακολουθούν να καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μερίδιο στις νέες συνδέσεις, καθώς αντιστοιχούν στο 41,5% του συνόλου των ευρυζωνικών συνδέσεων, ήτοι 794.678. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, προστίθενται στο τελευταίο τρίμηνο του 2009 κατά μέσο όρο περίπου 1.140 νέες γραμμές ΑΠΤΒ σε ημερήσια βάση για κάθε μια από τις 5 εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας.

Οι συνδέσεις ΑΡΥΣ (χονδρικής ή λιανικής) του ΟΤΕ αποτελούν περίπου το 58% της εγχώριας ευρυζωνικής αγοράς, ήτοι 1.113.446. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, προστίθενται στο τελευταίο τρίμηνο του 2009 κατά μέσο όρο περίπου 712 νέες γραμμές ΑΡΥΣ σε ημερήσια βάση για κάθε μια από τις 5 εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας.

Τους τελευταίους 24 μήνες σε τριμηνιαία βάση συμπεραίνονται τα εξής:
– Οι συνδέσεις τύπου ΑΠΤΒ αυξάνονται σε τριμηνιαία βάση με μέσο ρυθμό 36,2%
– Οι συνδέσεις τύπου ΑΡΥΣ αυξάνονται σε τριμηνιαία βάση με μέσο ρυθμό 7,55%
– Η κάμψη της δυναμικής της ζήτησης στο Β’ εξάμηνο του 2009 (και ιδιαίτερα το Γ΄τρίμηνο του 2009), επηρέασε περισσότερο τις συνδέσεις ΑΠΤΒ, ενώ η ζήτηση για τις συνδέσεις ΑΡΥΣ παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη.

Για τους εναλλακτικούς παρόχους στην Ελλάδα, το ποσοστό των συνδέσεων ΑΠΤΒ πλήρους πρόσβασης που λειτουργούν σε σχέση με τους υπόλοιπους τύπους συνδέσεων (μεριζόμενης πρόσβασης, ΑΡΥΣ bitstream, κλπ) ξεπερνά τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Δίκτυα Τρίτης Γενιάς
Ο αριθμός των ενεργών συνδρομητών, δηλαδή αυτών που κατά το τελευταίο τρίμηνο χρησιμοποίησαν υπηρεσίες δεδομένων 3G (πρόσβαση σε περιεχόμενο Web/Internet, πρόσβαση σε περιεχόμενο Online Gaming κ.λ.π.), έφθασε το Δεκέμβριο του 2009 τους 1.374.783 (βαθμός διείσδυσης 12,21%), εκ των οποίων οι 225.325 (βαθμός διείσδυσης 2%)3 έκαναν χρήση καρτών για πρόσβαση στο Internet από φορητούς υπολογιστές, μέσω δικτύων 3G. Σε σχέση με τα αντίστοιχα νούμερα του α΄εξαμήνου του 2009 σημειώθηκε αύξηση περίπου 13% του αριθμού των συνολικών ενεργών συνδρομητών και περίπου 25% του αριθμού των συνδρομητών που έκαναν χρήση καρτών κινητού internet.

Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική, αλλά και την πληθυσμιακή κάλυψη των δικτύων κινητής τηλεφωνίας 3ης γενιάς, στο τέλος του 2009 στη χώρα μας για τα δίκτυα 3G είχαμε έως 68% γεωγραφική και έως 92% πληθυσμιακή, ενώ για τα δίκτυα 3G+ είχαμε έως 68,5% γεωγραφική και έως 92,5% πληθυσμιακή. Οι εγχώριες επιδόσεις σε αυτές τις κατηγορίες κυμαίνονταν πάνω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο στο τέλος του 2008

Εκτίμηση Βραχυχρόνιας Εξέλιξης
– Στο πρώτο σενάριο, η διείσδυση θα κυμαίνεται στην περιοχή του 17,70%. Πρόκειται για την περίπτωση όπου ο ρυθμός αύξησης της ζήτησης θα υποχωρήσει κατά περίπου 55%.
– Στο δεύτερο σενάριο, η διείσδυση θα κυμαίνεται στην περιοχή του 17,90% με υποχώρηση του ρυθμού αύξησης κατά περίπου 41%.
– Στο τρίτο σενάριο η διείσδυση θα κυμαίνεται στο επίπεδο του 18,20% με υποχώρηση του ρυθμού αύξησης κατά περίπου 21%
– Στο τέταρτο σενάριο η διείσδυση θα κυμαίνεται στο επίπεδο του 18,40% με αμετάβλητο το ρυθμό αύξησης.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *