“Μη συγκρίνετε το μισθό σας με άλλους γιατί θα νιώσετε δυστυχισμένοι”


Οι άνθρωποι έχουν γενικά τη συνήθεια, να κάνουν κάθε είδους συγκρίσεις με τους γύρω τους, αλλά αν πρόκειται για τους μισθούς τους και γενικότερα για τα εισοδήματά τους, καλά θα κάνουν να το αποφεύγουν, γιατί κινδυνεύουν να νιώσουν πολύ άσχημα, σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή έρευνα, που διαπίστωσε ότι τέτοιου είδους συγκρίσεις, ιδίως μεταξύ συγγενών και φίλων, αποτελούν σχεδόν βέβαιη “συνταγή” δυστυχίας, κυρίως όταν αυτός που επιδιώκει τη σύγκριση, είναι φτωχός.

Η έρευνα, που χρησιμοποίησε στοιχεία περίπου 19.000 ατόμων από 24 ευρωπαϊκές χώρες, έγινε από ερευνητές της Σχολής Οικονομικών του Παρισιού υπό τον καθηγητή Άντριου Κλαρκ και δημοσιεύτηκε στο έγκριτο βρετανικό …

… οικονομικό περιοδικό “The Economic Journal”, σύμφωνα με το BBC.

Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι όσοι τείνουν να συγκρίνουν τα εισοδήματά τους με αυτά άλλων γνωστών τους, τείνουν να είναι λιγότερο ευτυχισμένοι γενικότερα στη ζωή τους. Όσο μεγαλύτερη σημασία αποδίδουν οι άνθρωποι σε μια τέτοια σύγκριση, τόσο μικρότερο βαθμό ικανοποίησης δηλώνουν ότι έχουν και τόσο μικρότερη ποιότητα ζωής, ενώ εμφανίζουν και περισσότερες ενδείξεις κατάθλιψης.
Δεν εμφανίζονται διαφορές ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες, όσον αφορά την επίπτωση που έχει πάνω τους η σύγκριση των εισοδημάτων τους, καθώς και τα δύο φύλα εμφανίζονται εξίσου ψυχικά “ευάλωτα”. Πάντως, σύμφωνα με τους ερευνητές, η σύγκριση με τους συναδέλφους φαίνεται να είναι λιγότερο επώδυνη, καθώς η σύγκριση με φίλους φαίνεται να προκαλεί διπλάσια δυστυχία σε σχέση με τη σύγκριση με συναδέλφους.

Οι άνθρωποι στις πιο φτωχές ευρωπαϊκές χώρες τείνουν να συγκρίνουν τα εισοδήματά τους περισσότερο σε σχέση με τους κατοίκους των πιο πλούσιων χωρών, ενώ στο εσωτερικό όλων των χωρών οι λιγότερο προνομιούχοι είναι πιο πιθανό να κάνουν τέτοιες συγκρίσεις σε σχέση με τους πιο πλούσιους.

Από την άλλη, σύμφωνα με άλλους ερευνητές, δεν είναι βέβαιη η σχέση αιτίου-αποτελέσματος: είναι άραγε οι εκ φύσεως πιο απαισιόδοξοι άνθρωποι, που συστηματικά “βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο”, εκείνοι που ωθούνται να κάνουν περισσότερες συγκρίσεις λόγω της προϋπάρχουσας ψυχικής προδιάθεσής τους ή είναι τελικά αυτή καθεαυτή η δυσμενής σύγκριση που τους κάνει πιο δυστυχισμένους;
.protothema

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *