«Πενία τέχνας κατεργάζεται»

Αθήνα, Πλατεία Βικτωρίας, περί τις 12 το μεσημέρι. Ηλιόλουστη μέρα, σχεδόν ανοιξιάτικη. Δεκάδες άνθρωποι, όλων των ηλικιών, γυναίκες και άνδρες, άλλοι όρθιοι, άλλοι καθισμένοι στα παγκάκια, ή στα πεζούλια, συζητούν, αψιμαχούν, φλερτάρουν.Παιδιά παίζουν, τρέχουν, γελούν, όπως όλα τα παιδιά του κόσμου. Για να υπενθυμίζουν πως η ζωή, όταν είναι ανέμελη, είναι χαρά και δώρο. Ανάμεσά τους, νέοι …….
Αφγανοί, καθισμένοι ο ένας δίπλα στον άλλο, στο πεζούλι του σιντριβανιού της πλατείας, πουλούν αβγά σε χάρτινες καρτέλες. Βρασμένα. Αγοράζουν τα οκτώ για ένα ευρώ από την κεντρική αγορά. Τα βράζουν και τα πουλούν για ένα ευρώ τα τέσσερα. Κάτι βγαίνει. Λίγα βέβαια, αλλά από το τίποτα, καλά είναι κι αυτά. «Πενία τέχνας κατεργάζεται», έλεγαν οι πρόγονοί μας.

Γι αυτούς, τα αβγά, εκτός από μέσο βιοπορισμού, είναι και παιχνίδι. Τα τσουγκρίζουν, όπως κάνουμε εμείς το Πάσχα με το «Χριστός Ανέστη». Εδώ, όμως, χειμώνα στην καρδιά της πρωτεύουσας, ο κανόνας δεν επιβάλλεται από το έθιμο, αλλά από το παιχνίδι, που έχει κι ένα κέρδος. Όποιος σπάσει το αβγό του άλλου, το κερδίζει.

«Μερικοί είναι πολύ καλοί στο να διαλέγουν το πιο γερό αβγό και κερδίζουν συνέχεια», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο 35χρονος Αχμέντ Χαμεντί από το Αφγανιστάν, ο οποίος ζει στην Ελλάδα «με χαρτιά» – όπως τονίζει – τα τελευταία πέντε χρόνια. Οι πελάτες – παίκτες χτυπούν το αβγό ελαφρά στα μπροστινά τους δόντια και καταλαβαίνουν αν είναι γερό. Έτσι νομίζουν, τουλάχιστον. Διαλέγουν το … όπλο και ξεκινά ο αγώνας. Γέλια πολλά και πειράγματα. «Έτσι περνάμε την ώρα μας και παράλληλα διασκεδάζουμε. Γι αυτούς που τα πουλούν βγαίνει και ένα κέρδος βέβαια, αλλά όχι αρκετά για να ζήσουν τις οικογένειές τους», προσθέτει ο νεαρός Αφγανός.

Σύντομα, όμως, αλλάζει θέμα, σοβαρεύει, μελαγχολεί: «Δεν έχουμε τι άλλο να κάνουμε εδώ. Στην Ελλάδα δεν έχει τίποτα για εμάς πια. Μένουμε σε ένα δωμάτιο πέντε άνθρωποι. Δεν έχουμε δουλειά. Δεν έχουμε λεφτά. Καθόμαστε στην πλατεία μήπως έρθει κανείς και μας ζητήσει για μεροκάματο και παίζουμε με τα αβγά για να περάσει λίγο η ώρα. Τι άλλο να κάνουμε;». Στέκεται και απορεί. Σιωπή για λίγο και το ίδιο αυθόρμητα, αλλά με περισσότερο θάρρος, εξομολογείται: «Θέλουμε να φύγουμε. Εδώ δεν μπορούμε να ζήσουμε. Μόνο μπροστά θέλουμε να πάμε. Περιμένουμε βοήθεια από το γραφείο του ΟΗΕ για να πάρουμε “τα χαρτιά” και να φύγουμε για Ιταλία. Μας έχουν πει να περιμένουμε τρεις μήνες, αλλά μάλλον δεν θα γίνει τίποτα».

Το ένστικτο της επιβίωσης, η ανάγκη για μία καλύτερη ζωή και το θέλημα του Θεού, ή μάλλον το θέλημα κάποιου σύγχρονου δουλεμπόρου, τους έφερε στην Ελλάδα για να δουλέψουν, να κάνουν οικογένειες, να ζήσουν, όπως τους έταξαν. Αυτή την ελπίδα αγόρασαν όλοι, όταν πλήρωσαν αδρά για να φτάσουν τελικά στην πάλαι ποτέ χώρα της επαγγελίας με ένα σαπιοκάραβο, μέσω Τουρκίας. Κι εδώ δηλώνουν απογοητευμένοι από όλους και από όλα. Η μόνη ελπίδα πια είναι στον Κούρδο… Ο Αχμέντ αποκαλύπτει: «Περιμένουμε τον Κούρδο που μας έφερε από την Τουρκία. Μας είπε ότι μπορεί να μας πάει και μέχρι την Ιταλία, με το αζημίωτο βέβαια. Του τηλεφωνούμε, αλλά δεν απαντάει. Μέρες τον περιμένουμε. Έχει πει ότι θα έρθει».

Κι αν ο Κούρδος δεν έρθει; Κι αν δεν υπάρξει πρόνοια από πουθενά; «Θα γυρίσουμε πίσω στις πατρίδες μας, όπως μπορούμε», απαντά μασημένα, σα να μη το πιστεύει και ο ίδιος. Άλλωστε, ο ίδιος και οι συμπατριώτες του έφτασαν όπως όπως στην Ελλάδα, επειδή η ζωή στον τόπο τους είχε κλείσει. Ζητούσαν ένα νέο ξεκίνημα και η αρχή της νέας ζωής δεν μπορεί να γίνει, εκεί όπου έκλεισε η παλιά.

Athina984

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

14 Comments

  1. Ανώνυμος

    ΞΕΧΑΣΑΤΕ ΝΑ ΓΡΑΨΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΚΑΘΙΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΚΛΕΨΟΥΝ.
    ΞΕΧΑΣΑΤΕ ΝΑ ΓΡΑΨΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΧΑΛΙ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΟΥΡΗΤΗΡΙΟ-ΧΩΡΟΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ-ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ.
    ΞΕΧΑΣΑΤΕ ΝΑ ΓΡΑΨΕΤΕ ΟΤΙ Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΧΩΡΟΣ "ΨΑΡΕΜΜΑΤΟΣ" ΝΕΑΡΩΝ ΑΦΓΑΝΩΝ-ΠΑΚΙΣΤΑΝΩΝ ΑΠΟ ΒΡΩΜΕΡΟΥΣ Π@@@ΤΟΓΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΑΝΩΜΑΛΟΥΣ.
    ΞΕΧΑΣΑΤΕ ΝΑ ΓΡΑΨΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ,ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ,ΤΗΝ ΔΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΑΝΟΔΟ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ,ΤΗΝ ΖΗΜΙΑ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΓΥΡΩ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ.
    ΞΕΧΑΣΑΤΕ ΝΑ ΓΡΑΨΕΤΕ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ,ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΟΡΙΖΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΤΙΣ ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ ΜΑΣ,ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ,ΟΥΤΕ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ,ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ.
    ΑΑ!!!! ΚΑΙ ΤΟ ΔΑΚΡΥΒΡΕΚΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΚΡΥΒΕΙ ΟΧΙ ΕΝΑΝ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΔΡΑΚΟΥΣ.ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΕΔΩ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΙ!!!!!

    ΥΠΑΤΙΑ*

    Reply
  2. Ανώνυμος

    ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΕΣ
    ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΘΕΜΑ ΟΙ ΙΔΕΕΣ ….ΤΡΕΛΛΩΝ
    ΑΝ ΕΙΣΑΣΤΕ ΕΣΕΙΣ ΑΠΑΝΘΡΩΠΟΙ
    ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟ
    ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΕΙΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΘΡΩΠΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ
    ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΤΣΙ ??
    ΝΑ ΑΠΕΛΑΘΟΥΝ Η ΝΑ ΔΙΚΑΣΤΟΥΝ
    ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΝΙΒΑΛΟΙ.ΦΥΓΕΤΕ ΔΕ ΣΑΣ ΘΕΛΟΥΜΕ.

    Reply
  3. Ανώνυμος

    Χρυσαυγιτες:
    Εμας δε μας νοιαζει αν κυβερνανε προδοτες, αν μας πηδανε, αν ακριβαινιυν τα παντα, αν δεν μπορουμε να ζησουμε.
    Δεν μας νοιαζει να κυνηγησουμε τους πολιτικους που ΦΕΡΝΟΥΝ ΕΔΩ ΛΑΘΡΟ, εμεις κυνηγαμε μονο τους λαθρο πακι και αυγα και δεν μας ενδιαφερει τιποτε αλλο.
    ΖΩΜΤΟΒΟΛΑ.

    Reply
  4. Ανώνυμος

    ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΣΑΣ ΠΑΝΕ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ….
    ΕΧΟΥΝ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΣΧΟΛΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΝΑ ΣΑΣ ΒΑΛΟΥΝ ΑΥΓΑ ΒΡΑΣΤΑΣΤΟ ΚΩΛΟ ΒΟΔΙΑ.

    Reply
  5. Ανώνυμος

    ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΟ ΚΑΛΟ….ΑΠΟΡΩ ΠΟΙΟΣ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΑΕΙ ΕΔΩ…ΑΦΟΥ ΤΟΥΣ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΙΑ ΠΡΟΣΟΡΙΝΗ ΑΔΕΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΑΛΛΑ ΜΑΣ ΚΑΤΣΙΚΟΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕ ΞΕΚΟΥΜΠΙΖΟΝΤΑΙ.ΕΜ ΒΕΒΑΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΟΥΝΕ ΑΛΛΟΥ ΜΑΛΑΚΕΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΧΟΝΤΑΙ ΝΑ ΒΡΩΜΙΖΟΥΝ ΤΟ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΑΝΕΤΑ ΑΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ.ΤΣΑΚΙΔΙΑΑΑΑΑΑΑΑ

    Reply
  6. Ανώνυμος

    AN EINAI LEEIIII………….

    ΑΝ ΚΑΤΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΣΤΕΝΑ ΚΑΙ ΑΝΟΙΧΤΟΜΥΑΛΑ, ΘΑ ΔΕΙ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΚΑΙ ΣΑΜΑΡΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΚΥΡΙΩΣ…..

    Reply
  7. Ανώνυμος

    ΕΝΑ ΜΥΔΡΑΛΙΟ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΟΛΟΙ

    ΜΠΑΙΝΩ ΣΤΗΝ ΚΟΥ-ΚΛΟΥΞ-ΚΛΑΝ

    ΜΕΤΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΟ ΚΑΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΜΙΝΙΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΔΟΥΛΕΙΑ

    Reply
  8. Ανώνυμος

    3.21
    Τους περισσοτερους τους στελνουν λεφτα οι δικοι τους,αλλοι κανουν χιλιαδες χιλιομετρα περπατωντας.

    Οι ανθρωποι αυτοι δεν θελουν να μεινουν στην Ελλαδα θελουν να προχωρησουν στα ενδοτερα της Ευρωπης.Εδω ειναι σα φυλακη γι'αυτους

    Reply
  9. Ανώνυμος

    ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΠΑΡΕΙ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΟΡΟΣ ΑΜΑ ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΤΟ Λ Ο Γ Ι Κ Ο !

    Reply
  10. Ανώνυμος

    ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ /// ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥΣ/// ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΤΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΔΩ ΕΝΩ ΣΤΙΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ???/// ΜΠΟΡΕΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ???

    Reply
  11. Ανώνυμος

    NΤΡΟΠΗ ΣΤΟ ΞΥΠΝΗΣΤΕΡΕ! ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΑΣ ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΔΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΕΦΤΑΚΙΑ ΓΙΑ ΔΩΡΕΑ!

    ΑΝΤΕ ΡΕ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΟΡΟΣ ΚΩΛΟΜΠΛΟΓΚ ΚΕΚΑΛΛΥΜΕΝΟ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟ!

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *