Τα λέει στον γάιδαρο να ακούει… ο Σαμαράς


Του Φώτη Παπούλια

Η κίνηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας αντικατοπτρίζει τη «στρατηγική αμηχανία της Ν.Δ.», εκτιμά η Κουμουνδούρου

«Πρόβλημα της Ν.Δ.» χαρακτηρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Δ. Αβραμόπουλου, για ενδεχόμενη συνεργασία της Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά τη χθεσινοβραδινή «διορθωτική» δήλωσή του, ότι… η ιδέα του «απέβλεπε στο απώτερο μέλλον».

Στελέχη του κόμματος εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή έχει τελικό αποδέκτη τον ίδιο τον πρωθυπουργό και τους βουλευτές του, αφού όπως επισημαίνουν «δεν είναι η πρώτη φορά που ο Δ. Αβραμόπουλος διαφοροποιείται από την ηγεσία», υπενθυμίζοντας και τη στάση που είχε κρατήσει στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την υπόθεση των υποβρυχίων.

Εμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη, όπως ο Δ. Παπαδημούλης, επιχειρώντας να αποκωδικοποιήσουν την κίνηση Αβραμόπουλου εκτιμούν ότι αυτή αντικατοπτρίζει τη «στρατηγική αμηχανία που υπάρχει στον χώρο της Ν.Δ.», ενώ δεν διαφεύγει από την προσοχή τους το γεγονός ότι σε ένα μεγάλο τμήμα της Ν.Δ. καθίσταται σαφές ότι αυτή βρίσκεται σε τροχιά αποδρομής, όσο και αν αυτό για «κάποιους» στο Μαξίμου είναι αρκετά δύσκολο να το αποδεχτούν.

«Πόλεμος φθοράς»

Επιχειρώντας μια ενδεχομένως πρόωρη ανάγνωση δεν παραβλέπουν το ενδεχόμενο η κίνηση Αβραμόπουλου να καθιστά τον υπουργό Εθνικής Αμυνας ως το πρόσωπο εκείνο το οποίο πλασάρεται στην αφετηρία τής μετά Σαμαρά εποχής, με στόχο την επαναφορά της Ν.Δ. στις αρχές της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, με άλλα λόγια την επιστροφή στις πολιτικές καταβολές της παράταξης, δηλαδή εκείνες της καραμανλικής Δεξιάς, μακριά από «εμφυλιακού τύπου αντιπαραθέσεις», στις οποίες αρέσκεται ο Αντ. Σαμαράς και το στενό του επιτελείο.

Ταυτόχρονα όμως εκτιμάται ότι η πρόταση αυτή εν δυνάμει δημιουργεί και πρόβλημα στις σχέσεις της Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ.

Αν, όπως ισχυρίζονται στην Κουμουνδούρου, το μήνυμα έχει αποδέκτη και το ΠΑΣΟΚ, τότε ο κίνδυνος να «υπερφαλαγγιστεί» ο Ευάγγ. Βενιζέλος καθιστά «τη ζωή της συγκυβέρνησης μάλλον σύντομη», και ταυτόχρονα επιτρέπει σε δυνάμεις που διαφωνούν με τις επιλογές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, να συνεχίσουν «τον πόλεμο φθοράς» στον οποίο επιδίδονται το τελευταίο διάστημα.

Επί της ουσίας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απορρίπτουν την πρόταση, την οποία θεωρούν ανέφικτη, αφού θα οδηγούσε σε «πολιτικές τερατογενέσεις», και δεν παραλείπουν να εγκαλούν τον πρωθυπουργό για την πρακτική που ακολουθεί, η οποία κινείται στα όρια της πολιτικής ανωμαλίας αφού «ο κ. Σαμαράς δεν έχει καλέσει ούτε μία φορά για ενημέρωση τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Από την άλλη πλευρά, με το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών να μη θεωρείται πλέον απίθανο, το αντίθετο μάλιστα, στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι πρέπει να «σπάσει το φράγμα του 30%», ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες μιας νέας δυναμικής που μπορεί «να οδηγήσει στην αυτοδυναμία». Οι προϋποθέσεις για να επιτευχθεί αυτό εστιάζονται στην επικαιροποίηση του προγράμματος, την ανασυγκρότηση του κόμματος και κυρίως στην ανάπτυξη των δεσμών με την κοινωνία.

«Πολιτική τύφλωση»

Στο ερώτημα όμως τι θα συμβεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρει να επιτύχει την αυτοδυναμία, η άποψη που φαίνεται να κυριαρχεί είναι απολύτως κατανοητή «αν μας δώσει την εντολή ο λαός δεν θα τη γυρίζουμε πίσω, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται προκειμένου να υπάρξει κοινοβουλευτική πλειοψηφία», επισήμανε ο Δ. Παπαδημούλης, ενώ ο Δ. Στρατούλης επιμένει για «πρωτοβουλίες προς τις δυνάμεις της Αριστεράς που έχουν μια αντιμνημονιακή πολιτική στάση».

Καθόλου τυχαίο ότι το γραφείο Τύπου σχολιάζοντας τη σύσκεψη Σαμαρά – Βενιζέλου χαρακτηρίζει την κυβέρνηση «κοινωνικά απομονωμένη που προσπαθεί να ολοκληρώσει τον νέο κύκλο μνημονιακών δεσμεύσεων», και επισημαίνεται «με το ξεπούλημα της ΔΕΗ και των αιγιαλών δεν διστάζει να δείξει την καθολική της πολιτική τύφλωση και τη γύμνια της απέναντι στους πολίτες που στις εκλογές του Μαΐου απαίτησαν αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής».

efsyn.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *