«Βόμβα» από Αμερικάνο δημοσιογράφο: «Το ισλάμ ευθύνεται και για την εξάπλωση του Έμπολα!»

Αμερικάνος αρθρογράφος υποστηρίζει ότι το ισλάμ, εκτός από την ραγδαία ανάπτυξη του θρησκευτικού φανατισμού, ευθύνεται και για την ταχεία διάδοση του θανατηφόρου ιού Έμπολα που σαρώνει την Αφρική και επεκτείνεται και στην Δύση.

Ο Paul Sperry σε κείμενο που δημοσιεύτηκε στην οικονομική ιστοσελίδα “National Business Times” γράφει: «Η Ουάσινγκτον και τα ΜΜΕ που ελέγχει δεν θα σας το πουν αυτό, υπό τον φόβο μήπως και φανούν μη- ανεκτικοί, αλλά το ισλαμικό τελετουργικό ταφής αποτελεί τον λόγο- κλειδί στο γιατί οι υπεύθυνοι σε θέματα υγείας δεν μπορούν να περιορίσουν την εξάπλωση της θανατηφόρας ασθένειας στη Δυτική Αφρική.

Πολλά από τα θύματα του Έμπολα εντοπίζονται σε τρία κράτη: Την Σιέρα Λεόνε, την Γουινέα και την γειτονική της Λιβερία. Περίπου το 73% των ανθρώπων στην Σιέρα Λεόνε και το 85% των αντίστοιχων στην Γουινέα είναι μουσουλμάνοι. Το ισλάμ αποτελεί και τη επίσημη θρησκεία για περισσότερο από το 13% των κατοίκων της Λιβερίας.
Όταν οι μουσουλμάνοι πεθαίνουν, οι συγγενείς των αποθανόντων δεν απευθύνονται σε γραφεία τελετών ή κρεματόρια. Ο θάνατος στο ισλάμ τυγχάνει διαφορετικής αντιμετώπισης.

Συγγενείς προσωπικώς πλένουν το σώμα του νεκρού από την κορυφή μέχρι τα νύχια. Συχνά πολλά μέλη της οικογένειας συμμετέχουν στο τελετουργικό καθαρισμού του νεκρού, μια διαδικασία γνωστή στο ισλάμ ως Ghusl.

Προτού τρίψουν το σώμα με σαπούνι και νερό, τα μέλη της οικογένειας πιέζουν την κοιλιακή χώρα του νεκρού, ώστε να αποβληθούν τα διάφορα σωματικά υγρά. Ένα μείγμα κάμφορας και νερού χρησιμοποιείται για την τελική πλύση και στο τέλος η οικογένεια στεγνώνει τα σώμα του νεκρού και το τυλίγει με λευκά λινά υφάσματα.

Η πλύση του σώματος των νεκρών θεωρείται συλλογικό καθήκον για τους μουσουλμάνους, ειδικά στα ισλαμικά κράτη. Η αποτυχία στην εκτέλεσή της θεωρείται ότι καθιστά τον αποθανόντα «ακάθαρτο» και διακινδυνεύει την είσοδό του στον Παράδεισο (εκτός κι αν πεθάνει πολεμώντας για την τζιχάντ, οπότε η πλύση του νεκρού σώματος δεν θεωρείται απαραίτητη).

Πριν τον ενταφιασμό του πτώματος οι μουσουλμάνοι παρευρίσκονται στην κηδεία, όπου χρησιμοποιούν κοινό κύπελλο για να πλύνουν το πρόσωπο, τα πόδια και τα χέρια τους, αυξάνοντας τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού. Παρόλο που αυτά τα έθιμα υπαγορεύονται από τον νόμο της Σαρίας, είναι άκρως επικίνδυνα και θα πρέπει να απαγορευτούν. Θρησκευτικοί ηγέτες σε ισλαμικά τεμένη πρέπει να πρωτοστατήσουν και να επιμορφώσουν τους χωρικούς μουσουλμάνους σχετικά με τους κινδύνους που ελοχεύουν από την επαφή με πτώματα.

Τα θύματα του Έμπολα μπορούν να είναι πιο μολυσματικά νεκρά παρά ζωντανά. Τα σώματά τους είναι καλυμμένα από εξανθήματα, αίμα και άλλα υγρά που περιέχουν τον μολυσματικό ιό.

«Οι κηδείες και οι πλύσεις των νεκρών στην Δυτική Αφρική έχουν συνδράμει σε μεγάλο βαθμό στην εξάπλωση της ασθένειας», υποστηρίζει εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενώ ο οργανισμός έχει εκδόσει και ενημερωτικά φυλλάδια για τα μέλη του Ερυθρού Σταυρού και άλλους εθελοντές στα αφρικανικά μουσουλμανικά κράτη, μέσω των οποίων τους καλεί «να προσέχουν τις εθιμοτυπικές και θρησκευτικές πρακτικές των οικογενειών των νεκρών». Παράλληλα, τους καλεί να ενημερώσουν κι αυτοί με την σειρά τους τις οικογένειες για τον κίνδυνο που μπορεί να επιφέρει η εξάσκησή τους στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας και του περίγυρού τους.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *