Γιατί τρέχουν και δεν φθάνουν τώρα οι τραπεζίτες

Καυτός θα είναι ο Αύγουστος για τα επιτελεία των ελληνικών τραπεζών καθώς οι διοικήσεις βρίσκονται σε αγώνα δρόμου για την ουσιαστική αναμόρφωση της εικόνας και των λειτουργιών, με στόχο τον περιορισμό του ρίσκου και τη ….
βέλτιστη διαχείριση των κόκκινων δανείων. Οι τράπεζες αναγκάζονται τώρα να ασχοληθούν με τα του οίκου τους επαναξιολογώντας διαδικασίες και πρακτικές και ευθυγραμμιζόμενες με το νέο θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο.

Του Χρήστου Φράγκου

Οι διαδικασίες που καλούνται να ακολουθήσουν επιτακτικά οι ελληνικές τράπεζες αποτελούν το πρώτο –αλλά ουσιαστικό- βήμα της νέας αναδιάρθρωσής τους, ενώ οδηγούν σε εκ βάθρων αναδιάταξη προσωπικού και κεφαλαίων. Χρόνια προβλήματα έρχονται στην επιφάνεια ζητώντας λύση, ενώ οι «σκελετοί» που βρίσκονται καλά κρυμμένοι στις ντουλάπες των τραπεζιτών αποκαλύπτονται.

Όπερ σημαίνει ότι οι διοικήσεις εργασιών και πληροφορικής καλούνται –επιτέλους- να ακολουθήσουν ενιαίες και πιστοποιημένες διαδικασίες, μετά από αλλεπάλληλα έγγραφα της BIS, με στόχο να καταστούν λειτουργικοί οι μηχανισμοί εποπτείας και έγκαιρης προειδοποίησης.

Όλα αυτά αναγκάζουν τους τραπεζίτες να δώσουν στοιχεία και να αναζητήσουν νέα ανακαλύπτοντας καλά κρυμμένα προβλήματα που στοιχειώνουν τις τράπεζές τους.

Σε αυτό το πλαίσιο η Eurobank αλλάζει –μέχρι τον Δεκέμβριο- το σύστημα υποστήριξης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, καθώς υπολόγιζε λάθος (!) το ρίσκο καθώς το επιμέριζε επί ενός προσώπου (φυσικού ή νομικού) συγκεντρώνοντας σε αυτό το σύνολο των χορηγητικών δραστηριοτήτων, που πρακτικά οδηγούσε σε εμπλοκή ολόκληρους οργανισμούς αν μια θυγατρική αποκτούσε πρόβλημα ρευστότητας και καθυστερούσε τις πληρωμές δανείων.

Όπερ σημαίνει ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας και τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια (NPL’s) υπολογίζονταν λάθος και μάλλον πολύ υψηλότερα. Μετά από αιτήματα της Τράπεζας της Ελλάδος και του Τειρεσία και καθ υπόδειξη του Systemic Risk Board της BIS η διοίκηση της τράπεζας αποφάσισε να «ξηλώσει» το παλαιό σύστημα αντικαθιστώντας το με νέο.

Η Εθνική Τράπεζα –με καθυστέρηση ετών- ενοποιεί τόσο διοικητικά όσο και πληροφοριακά τα επιχειρηματικά δάνεια, τα οποία μέχρι τώρα λίμναζαν σε διαφορετικά συστήματα και υπό αντικρουόμενες πρακτικές.

Πειραιώς και Alpha Bank ολοκληρώνουν εντός των επομένων μηνών τα πληροφοριακά συστήματα διαχείρισης ρίσκου και πραγματικής απεικόνισης της κατάστασης των ιδρυμάτων σε επίπεδο διοίκησης. Με τον τρόπο αυτό η δανειακή και καταθετική πολιτική θα μπορούν να αναπροσαρμόζονται δυναμικά και άμεσα απαντώντας στις προκλήσεις των καιρών.

Στο χορό της εκ βάθρων αναδιάρθρωσης έχει εισέλθει από καιρό και η Attica Bank η οποία προχωρά με αργά βήματα στην αναβάθμιση του συνόλου των πληροφοριακών συστημάτων της, εισάγοντας νέα προγράμματα και τεχνολογίες και αποκτώντας τεχνογνωσία. Στόχος της διοίκησης είναι η αποτελεσματική διαχείριση των κόκκινων δανείων καθώς ο περιορισμός του ρίσκου στην καθημερινή δραστηριότητα της τράπεζας.

Όπως έχει και στο παρελθόν επισημάνει το sofokleousin.gr προβλήματα, αγκυλώσεις και απηρχαιωμένες νοοτροπίες εμποδίζουν την ταχεία μετάβαση των τραπεζών, αφήνοντας χώρο για την εκδήλωση νέων πιέσεων στο τραπεζικό σύστημα.

http://www.sofokleousin.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *