Κι ο Σαμαράς στον… κόσμο του

Παρά τα αρνητικά σχόλια στα διεθνή ΜΜΕ για την ελληνική προεδρία της Ε.Ε., η κυβέρνηση βρήκε τουλάχιστον τρεις λόγους ώστε να βλέπει με αισιοδοξία τον ρόλο της για το επόμενο εξάμηνο

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

Αν και η υποδοχή της ελληνικής προεδρίας από τα….
ευρωπαϊκά μέσα μόνο θερμή δεν μπορεί να θεωρηθεί, η κυβέρνηση Σαμαρά δείχνει να μην ανησυχεί για τη συνέχεια, την εκπλήρωση των ευρωπαϊκών της υποχρεώσεων -που λίγο-πολύ είναι δρομολογημένες από τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών- και κυρίως για τη στάση των εταίρων στο ελληνικό πρόβλημα. Η συγκυρία, της προεδρίας και των ευρωεκλογών, δημιουργεί, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, καλύτερους όρους για την Ελλάδα στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.

Οι τρεις παραδοχές

Οι αισιόδοξες κυβερνητικές εκτιμήσεις στηρίζονται σε τρεις βασικές παραδοχές:

Η πρώτη έχει να κάνει με τις ευρωεκλογές, τον Μάιο του 2014, και τους συσχετισμούς μεταξύ των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων. Η σύμπλευση της Δεξιάς με τη Σοσιαλδημοκρατία στη Γερμανία και η σύγκλιση στις περισσότερες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά εκτιμάται ότι θα ορίσει εν πολλοίς και το πλαίσιο της ευρωπαϊκής αντιπαράθεσης το επόμενο εξάμηνο. Η δε Γαλλία, με τον πρόεδρο Ολάντ να κινείται αργά αλλά σταθερά στη γραμμή της Γερμανίας, κλείνει οριστικά το κεφάλαιο των προηγούμενων αναμετρήσεων της Χριστιανοδημοκρατίας με την Κεντροαριστερά. Το πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τους συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά, ευνοεί την ελληνική κυβέρνηση στη μάχη των επόμενων μηνών με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Μονομαχία με Τσίπρα

Η μάχη αυτή για τον πρωθυπουργό θα έχει και χαρακτηριστικά μονομαχίας με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα. Ο κ. Σαμαράς ως προεδρεύων της Ε.Ε. θα πρέπει να υποστηρίξει τη γραμμή της ενάρετης δημοσιονομικής πολιτικής που έχει επιβάλει η καγκελάριος Μέρκελ. Από την άλλη ο κ. Τσίπρας ως υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να σηκώσει πάνω του την εναλλακτική πρόταση για την Ευρώπη και την έξοδο από τη λιτότητα.

Σε αυτή την ιδιότυπη αντιπαράθεση, όπως εκτιμούν στο μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Σαμαράς θα έχει την υποστήριξη των συγγενικών κομμάτων της Ε.Ε. και όχι μόνο. Το σημαντικότερο στοίχημα για τον πρωθυπουργό και την ελληνική κυβέρνηση είναι η υποστήριξη της καγκελαρίου Μέρκελ και της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας. Η εντύπωση που δίνει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση είναι ότι έχει εξασφαλίσει τη συγκατάβαση της γερμανικής κυβέρνησης για χαλάρωση της επιτήρησης από την τρόικα, ώστε να βγει από την ατραπό των διπλών εκλογών του Μαΐου χωρίς συντριπτικά τραύματα. Το πολιτικό μορατόριουμ θα της δώσει το περιθώριο να μην κινείται καθημερινά στον αστερισμό των νέων μέτρων σε μια περίοδο που δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμη τα προηγούμενα.

Τη στροφή αυτή, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, πιστοποιούν οι πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, και του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, και τους επόμενους μήνες, με την ευκαιρία των συναντήσεων που θα έχει ο πρωθυπουργός στην Αθήνα και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που προγραμματίζει να επισκεφθεί, θα ενισχύσουν την πεποίθηση ότι η Ελλάδα οδεύει προς την έξοδο από την κρίση. Ακόμη και αν υπάρξει διαφωνία του ΔΝΤ ως προς την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014, που ακόμη εκκρεμεί, στο μέγαρο Μαξίμου θέλουν να πιστεύουν ότι η όποια διαφωνία θα γεφυρωθεί χωρίς να χρειαστούν νέα μέτρα, πολύ δε περισσότερο συμπληρωματικός προϋπολογισμός στο πρώτο τρίμηνο του χρόνου, παραμονές των ευρωεκλογών. Σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα δοκιμάζονταν μόνο οι αντοχές της κυβέρνησης, αλλά και η αξιοπιστία της ευρωπαϊκής δημοσιονομικής πολιτικής γενικότερα.

Η μετάθεση όλων των μεγάλων εκκρεμοτήτων που έχει η κυβέρνηση με την τρόικα για το καλοκαίρι, φαντάζει αυτή την ώρα η καλύτερη λύση για όλες τις πλευρές, πλην του ΔΝΤ. Ωστόσο, ακόμη και αν παγώσει η συμμετοχή του Ταμείου, οι υποχρεώσεις της Ελλάδας μπορούν να αντιμετωπιστούν μέχρι τον Μάιο με εκδόσεις έντοκων γραμματίων, ενώ στα τέλη της άνοιξης προγραμματίζεται η έκδοση ομολόγων με την εγγύηση των ανάδοχων χρηματοοικονομικών οίκων, με την προϋπόθεση ότι η ΕΚΤ θα συγκατανεύσει στην κίνηση αυτή, όπως είχε γίνει πρόσφατα με την Ιρλανδία.

«Η μετάθεση του δημοσιονομικού κενού δεν κοστίζει στους εταίρους» λένε κυβερνητικά στελέχη, ενώ αντιθέτως μια αντιπαράθεση συνολικά για τη βιωσιμότητα του χρέους και κατ’ επέκταση για την ορθότητα των μνημονίων που ακολουθεί τρία χρόνια η Ελλάδα, με ολέθρια αποτελέσματα για την οικονομία και την κοινωνία, θα μετέφερε το πρόβλημα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες εν όψει των ευρωεκλογών.

Και ένα ερώτημα

Το ερώτημα για την κυβέρνηση είναι αν αυτό το πολιτικό μορατόριουμ που επιδιώκει στην Ε.Ε. θα έχει αντανάκλαση στο εσωτερικό. Στην πραγματική οικονομία όλοι οι βασικοί δείκτες συνεχίζουν να κινούνται αρνητικά και όπου δεν επιδεινώνονται η μεταβολή είναι τόσο μικρή που δεν φτάνει για να αναθερμάνει ούτε την ελπίδα για έξοδο από την κρίση.

Στην κοινωνία η κυβέρνηση βλέπει πλέον και από τις δημοσκοπήσεις ότι εξαντλούνται γρήγορα και τα τελευταία ίχνη ανοχής, ενώ στο πολιτικό πεδίο αν προκύψει ζήτημα λήψης νέων μέτρων, ούτε στη Ν.Δ. ούτε στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι θα περάσουν από τη Βουλή.

Γι’ αυτό και ο επόμενος γύρος των συνομιλιών με την τρόικα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες, «θα είναι καθοριστικός για τη συνέχεια του προγράμματος», κυρίως όμως για την τύχη της ίδιας της κυβέρνησης.

http://www.ramnousia.com/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *