Πωλείται εκκλησία στα Παλιά Μουδανιά!

ΛΟΓΩ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ

Ανησυχία και έντονο προβληματισμό στο χώρο της Ορθόδοξης Εκκλησίας προκαλεί η είδηση που δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του το “Πρώτο Θέμα”, σύμφωνα με την οποία ο ιδιοκτήτης του ιερού ναού των Ταξιαρχών στα Μουδανιά της Τουρκίας προτίθεται να τη βγάλει στο σφυρί για…..
400.000 λίρες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εν λόγω ιερός ναός είχε αγοραστεί προ δεκαετίας από τον…… Κωνσταντινουπολίτη επιχειρηματία Μετέ Γιαλτσίν, προκειμένου να την αναστηλώσει, αλλά η Διεύθυνση Μνημείων δεν έδωσε τη σχετική άδεια, οπότε αυτός αποφάσισε να την πουλήσει.
Η σοβαρότητα του θέματος συναρτάται με τη μεγάλη ιστορική αξία του οικοδομήματος, δεδομένου ότι θεωρείται η τρίτη παλαιότερη ορθόδοξη εκκλησία στον κόσμο, βρίσκεται στο χωριό Κούμγιακα και χρονολογείται από τον 8ο αιώνα, επί αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Πορφυρογέννητου (780 – 797).
Η πρωτοβουλία του κοινοτάρχη, να αγοράσει τον ιερό ναό και να τον αξιοποιήσει τουριστικά, απέβη άκαρπη, λόγω μη εξεύρεσης του ποσού (παζαρεύει τη μείωσή του), ενώ το αίτημά του προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, να ενισχυθεί οικονομικά η αναστήλωσή του οικοδομήματος, δεν έτυχε θετικής ανταπόκρισης.

gnomihalkidikis.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

2 Comments

  1. Ανώνυμος

    ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ?!
    ΑΝ ΜΠΟΡΕΙ-ΑΣ ΔΩΣΟΥΝ ΟΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΑΔΕΣ
    ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΡΑΠΑΜΠΛΟΥΤΟΙ
    ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥΧΟΙ
    ΚΑΙ ΤΟ ΣΩΣΑΜΕ.
    ΠΟΛΥ ΑΠΛΟ.
    ΘΕΛΗΣΗ ΥΠΑΡΧΕΙ?!

    Reply
  2. Ανώνυμος

    "Λόγω αδιαφορίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου" Από τη μια το βρίζετε μέρα-νύχτα και από την άλλη του χρεώνετε και αδιαφορία, μη γνωρίζοντας ποια είναι η θέση του στην Τουρκία. Θέλετε να λέγεστε και Έλληνες…

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *