Νικαράγουα: Ανακοίνωσε τη διάνοιξη διώρυγας με τις ευλογίες Κίνας-Ρωσίας – Θα συνδέει Ατλαντικό- Ειρηνικό Ωκεανό

To αντίπαλο δέος στη διώρυγα του Παναμά δημιουργείται με τις ευλογίες Κίνας και Ρωσίας. Τη διάνοιξη διώρυγας στη Νικαράγουα που θα συνδέει τους δυο ωκεανούς τον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας σε συνεργασία με κινεζική εταιρεία και θα περνάει από τη λίμνη Κοσίμπολκα.

Η διώρυγα του Παναμά, η οποία είναι τεράστιας στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ, συνδέει τον Ειρηνικό με τον Ατλαντικό Ωκεανό και είναι ελεγχόμενη από τις ΗΠΑ για πάνω από 100 χρόνια. Η κατασκευή της διώρυγας διεξήχθη υπό την εποπτεία του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας, από το 1904 έως 1913.O Παναμάς στην ουσία αποτελεί πραγματικό αμερικανικό «προτεκτοράτο».

Η Κίνα έχει ήδη λάβει την άδεια της πολιτικής ηγεσίας της Νικαράγουας με την παραχώρηση για 100 χρόνια του απαραίτητου εδάφους, για την κατασκευή του ανταγωνιστικου καναλιού ως προς την διώρυγα του Παναμά. Το έργο θα περιλαμβάνει στην φάση της κατασκευής του και ρωσικές εταιρείες.

Για να αποφευχθεί η προσπάθεια «διεμβολισμού» του όλου έργου από τις ΗΠΑ, για την κατασκευή του καναλιού, αναφέρει ο ρωσικός τύπος, η Ρωσία υπέγραψε με την Νικαράγουα διμερή συμφωνία (μέχρι ένα ορισμένο χρονικό όριο).

Η Νικαράγουα επιτρέπει την διέλευση ρωσικών πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών, ώστε αυτά να δύναται να επισκεφθούν τη χώρα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014. Καθώς επίσης και να περιπολούν στα χωρικά ύδατα της Νικαράγουας, στην Καραϊβική Θάλασσα και στον Ειρηνικό Ωκεανό μέχρι τις 30 Ιουνίου 2015.

Υπενθυμίζουμε ότι η Νικαράγουα ήταν μια εκ των χωρών που αναγνώρισε την επανένωση της Κριμαίας με την Ρωσική Ομοσπονδία, ως εκ τούτου αποτελεί στρατηγικο σύμμαχο της Ρωσίας την κυριολεξία στην “αυλή” των ΗΠΑ.

«Το κανάλι στο έδαφος της Νικαράγουα από τα ανατολικά προς τα δυτικά, κατ’ εκτίμηση έχει συνολικό μήκος 278 χιλιόμετρα συμπεριλαμβανομένων και των 105 χιλιομέτρων στη λίμνη Κοσίμπολκα», δήλωσε ο μηχανικός Ντονγκ Γιουνγκ Σονγκ κατά τη διάρκεια μιας σύσκεψης με κυβερνητικούς και πανεπιστημιακούς αξιωματούχους στη Μανάγκουα.

Το κανάλι θα ξεκινά στις εκβολές του ποταμού Μπρίτο, στην ακτή του Ειρηνικού, θα περνά από τη λίμνη Κοσίμπολκα και από τους παραποτάμους της και θα οδηγεί στην Καραϊβική Θάλασσα, σε μια κατασκευή που επιλέχτηκε καθώς θεωρείται η πιο φιλική προς το περιβάλλον.

Το 2013, η κυβέρνηση της Νικαράγουας έδωσε στην κινεζική εταιρεία με έδρα το Χονγκ Κονγκ την HKND την παραχώρηση για την κατασκευή και λειτουργία του νέου καναλιού που θεωρείται εναλλακτική λύση για τη διώρυγα του Παναμά.

Το έργο, που υπολογίζεται σε πάνω από 40 δισεκατομμύρια δολάρια και έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2014.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *