Θλιβερή πρωτιά στο κάπνισμα


Πρωταθλητές Ευρώπης αναδεικνύονται οι Έλληνες στο κάπνισμα, αν και η σχέση τους με τη βλαβερή αυτή συνήθεια είναι αρκετά αντιφατική. Από τη μία, η Ελλάδα έχει σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη το υψηλότερο ποσοστό καπνιστών, το υψηλότερο ποσοστό καπνίσματος σε δημόσιους χώρους και το υψηλότερο ποσοστό παθητικών καπνιστών στο οικογενειακό περιβάλλον, αλλά την ίδια στιγμή, και παρά το γεγονός ότι οι Έλληνες εμφανίζουν το μεγαλύτερο βαθμό εξάρτησης, είναι πρώτοι πανευρωπαϊκά στο ποσοστό των καπνιστών που επιθυμούν να «κόψουν» το τσιγάρο. Πέρα από τα αντικρουόμενα αυτά μηνύματα, υπάρχουν και στοιχεία που δεν….
.

επιδέχονται αμφισβήτηση. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, κάθε χρόνο στην Ελλάδα χάνουν τη ζωή τους περίπου 20.000 Έλληνες από νόσους που σχετίζονται με το κάπνισμα, ενώ περίπου 600 πεθαίνουν από το παθητικό κάπνισμα.

Πολλοί θέλουν, λίγοι το κόβουν

Ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος, ωστόσο, είναι και η ίδια η επιθυμία του καπνιστή να διακόψει το τσιγάρο, αν και συνήθως αυτή δεν αρκεί. «Επτά στους δέκα Έλληνες καπνιστές δηλώνουν ότι επιθυμούν να κόψουν το κάπνισμα, όμως μόνο το 3% με 5% αυτών αναμένεται να τα καταφέρει, εξαιτίας της εντονότατης εξάρτησης από τη νικοτίνη» ανέφερε μιλώντας στο επιστημονικό συνέδριο η Παρασκευή Κατσαούνου, λέκτορας πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία υποστήριξε πως τα ιατρεία διακοπής καπνίσματος που λειτουργούν στα νοσοκομεία μπορούν να παράσχουν ουσιαστική, οργανωμένη, συστηματική και συνεχή στήριξη. Σημειώνεται πως οι ενδιαφερόμενοι μπορούν καλώντας στο 1535 να κλείσουν ραντεβού σε ιατρεία διακοπής καπνίσματος

http://newscity1.blogspot.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *