“ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΡΙΣΗ-ΕΧΟΥΜΕ ΕΛΠΙΔΑ?”


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Για την ώρα βλέπουμε μια κοινωνία σε πλήρη ανημποριά, με το βλέμμα των ανθρώπων απλανές, να προσπαθεί να χωνέψει πώς είναι δυνατό να του συμβαίνουν αυτά.
Για την ώρα, βλέπουμε την αγωνία της κοινωνίας για το τι θα γίνει, πού πηγαίνει, πού θα βρίσκεται αύριο. Και μέσα σ’ όλο αυτό το σκηνικό του χάους, της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας όχι για το αύριο αλλά για το σήμερα, πορευόμαστε και εμείς οι έμποροι, είτε έχουμε μικρές, είτε έχουμε μεγάλες επιχειρήσεις και οι οποίοι δεν γνωρίζουμε από πού να πιαστούμε, τι κινήσεις να κάνουμε στη δουλειά μας, πώς να αντιμετωπίσουμε και να ξεπεράσουμε τις πρωτόγνωρες αυτές καταστάσεις. Νέες συνθήκες δημιουργούνται καθημερινά και ο πλέον αστάθμητος παράγοντας είναι το ίδιο το κράτος.

Οι αλλαγές επηρεάζουν και θα…
.

επηρεάζουν τη ζωή μας και γίνονται με ρυθμούς και ταχύτητες που δεν αφήνουν περιθώρια ενσωμάτωσής τους.

Υπάρχει ελπίδα?

Προσωπικά, θέλω να πιστεύω-πρέπει να πιστεύω- ότι υπάρχει.

Και το οφείλω αυτό και στον εαυτό μου και στην οικογένειά μου, αλλά και στους ανθρώπους που εκπροσωπώ. Γιατί, εμείς, οι επιχειρηματίες, το γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι χωρίς όραμα, χωρίς αισιοδοξία δεν μπορούμε να πορευτούμε.

Η προσπάθεια μεγάλη και δύσκολη, αλλά δεν έχουμε δικαίωμα, φίλες και φίλοι, να αποτύχουμε, δεν έχουμε δικαίωμα να μην αγωνιστούμε, δεν έχουμε δικαίωμα να μην ελπίζουμε και να μην αισιοδοξούμε.»

Τα παραπάνω επεσήμανε στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ.Κωστής Χαντζαρίδης, στην εκδήλωση, με θέμα «Υπάρχει κρίση. Εχουμε ελπίδα?», που διοργανώθηκε την Τετάρτη 26 Μαίου, από τη Σχολή Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, το Κέντρο Ανάπτυξης Ελληνικού Εμπορίου της Ε.Σ.Ε.Ε. και τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.

Ομιλητές της εκδήλωσης ο κ.Χρ.Γιανναράς, Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο κ.Κώστας Βεργόπουλος, Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο των Παρισίων, ο κ.Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου, Καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και Γεν.Γραμματέας Μακεδονίας-Θράκης και ο κ.Ανδρέας Ανδριανόπουλος, πρώην Υπουργός και Δ/ντής του Ινστιτούτου Διπλωματίας Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος. Συντονιστής της εκδήλωσης ο Δημοσιογράφος της ΕΡΤ 3 κ.Παντελής Σαββίδης.

Τις θέσεις για τα αίτια που μας οδήγησαν στην κρίση που βιώνουμε, αλλά και για την έξοδο από αυτήν, έδωσε από πλευράς του, ο καθένας από τους παραπάνω Ομιλητές, προσπαθώντας να δώσει απάντηση στο θέμα της εκδήλωσης «εάν υπάρχει ελπίδα».

«Η λογική λέει ότι εκείνοι που δημιούργησαν την κρίση δεν μπορούν να μας σώσουν από αυτήν. Η μεταβολή του κράτους σε κομματικό φέουδο προκάλεσε την κατάσταση που ζούμε σήμερα. Θα πρέπει να αποκατασταθεί η αξιοκρατία, ο έλεγχος και η ιεραρχία στο Δημόσιο Τομέα.» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κ.Χ.Γιανναράς.

«Για πάρα πολλές δεκαετίες ζούσαμε πέρα από τις δυνατότητές μας» δήλωσε ο πρώην Υπουργός και νυν Δ/ντής του Ινστιτούτου Διπλωματίας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να τα ρίχνουμε όλα στους κερδοσκόπους, όταν το Δημόσιο δε γνωρίζει πόσους μισθοδοτεί, όταν το 70% των δαπανών του κράτους πάει σε μισθούς και συντάξεις, όταν τα τελευταία τέσσερα χρόνια δημιουργήθηκαν 695 νέοι κρατικοί φορείς».

«Ένα «New Deal», όπως εκείνο που εφάρμοσε ο Ρούσβελτ το 1935, βασισμένο σε μέτρα οικονομικής ανάκαμψης και μεταρρυθμίσεων και σε μία προσπάθεια ανάκαμψης μέσω αύξησης του εθνικού εισοδήματος από ταχύρρυθμη ανάπτυξη και όχι μέτρα λιτότητας» θεωρεί ως μοναδική λύση για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Παρισίων κ. Κ.Βεργόπουλος.

«Αυτομαστιγωνόμαστε καθημερινά, ζητώντας να φέρουν πίσω τα “κλεμμένα”, όμως, εκείνο που πρέπει να μελετήσουμε, είναι εκείνα που νομίμως και μέσα από θεσμοθετημένες διαδικασίες εκλάπησαν» υποστήριξε ο καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Γ.Γ. Μακεδονίας-Θράκης κ.Γ.Χατζηκωνσταντίνου.

Κλείνοντας την εκδήλωση, ο αναπληρωτής καθηγητής της Σχολής Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ κ. Δημ.Μάρδας, τόνισε ότι το κράτος που δημιουργήσαμε είναι διοικητικά ανεπαρκές, μη παραγωγικό και βασισμένο σε λογικές ιδιοτέλειας που σήμερα καλούνται να πληρώσουν κυρίως εκείνοι που δεν είχαν συμμετοχή στον σχεδιασμό του σύγχρονου οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου που έχει να δείξει η χώρα. Γεγονός, που καθιστά απόλυτα επίκαιρο τον Γεώργιο Σουρή, ο οποίος έναν αιώνα περίπου πριν έλεγε χαρακτηριστικά:

Ποιος είδε κράτος λιγοστό
σ’ολη την γη μοναδικό,
εκατό να ξοδεύει και
πενήντα να μαζεύει …
……
Να’ χει κλητήρες για φρουρά
και να σε κλέβουν φανερά,
κι’ενώ αυτοί σε κλέβουνε
τους κλέφτες να γυρεύουνε

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Έλληνας πολίτης

http://helleniclegion.blogspot.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *