Κατανόηση και συμπόνοια πιο ανεπτυγμένες σε φτωχούς κι «αμόρφωτους»


Οι άνθρωποι της ανώτερης κοινωνικο-οικονομικής τάξης είναι πιο μορφωμένοι, πιο πλούσιοι, έχουν καλύτερες δουλειές και ζουν μια πιο άνετη ζωή, όμως φαίνεται πως δεν υπερτερούν σε όλα. Μια νέα αμερικανο-καναδική επιστημονική έρευνα διαπίστωσε ότι οι φτωχότεροι και λιγότεροι μορφωμένοι είναι πιο ικανοί στο να συναισθάνονται τους άλλους και να «διαβάζουν» τα συναισθήματα τους σε σχέση με τους πλούσιους.

Οι ερευνητές, υπό τον ψυχολόγο Μάικλ Κράους του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Σαν Φρανσίσκο, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό “Psychological Science” (Ψυχολογική Επιστήμη), αποδίδουν την ανώτερη ενσυναίσθηση των ατόμων των κατώτερων εισοδηματικών τάξεων στο ότι εξ ανάγκης συχνά υποχρεώνονται να εξαρτώνται από άλλους ανθρώπους (συγγενείς, φίλους, δημόσιες υπηρεσίες κ.α.) για διάφορους λόγους, πράγμα που έχει σταδιακά «ακονίσει» την ικανότητά τους να «διαβάζουν» καλύτερα τον συναισθηματικό κόσμο των γύρω τους.
Οι ερευνητές έκαναν διάφορα πειράματα με 200 εθελοντές διαφόρων επιπέδου εισοδήματος και μόρφωσης, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, κλήθηκαν να αξιολογήσουν, κοιτώντας εικόνες ορισμένων προσώπων, ποια συναισθήματα εξέφραζαν οι εικονιζόμενοι.
Οι ψυχολόγοι μάλλον ξαφνιάστηκαν, όταν διαπίστωσαν ότι οι πιο μορφωμένοι τα πήγαν χειρότερα στην αντίληψη των συναισθημάτων των άλλων ανθρώπων.
Συγκεκριμένα, οι απόφοιτοι μέσης εκπαίδευσης ήταν, κατά μέσο όρο, κατά 7% πιο ακριβείς στην κατανόηση της συναισθηματικής κατάστασης των άλλων, σε σχέση με τους αποφοίτους ανώτερης εκπαίδευσης.
Σε ένα άλλο πείραμα, όπου οι εθελοντές κλήθηκαν να εκτιμήσουν τα συναισθήματα που εξέφραζε ένας ξένος σε μια εικονική συνέντευξη για την πρόσληψή του σε μια εργασία, πάλι τα άτομα ανώτερου κοινωνικο-οικονομικού στάτους, παρόλο που είχαν άμεση επαφή με ένα άλλο άνθρωπο, είχαν τελικά χειρότερη επίδοση στην «ανάγνωση» των συναισθημάτων του ξένου.
Σε ένα τρίτο πείραμα, όταν οι άνθρωποι οδηγήθηκαν να πιστέψουν ότι ανήκαν σε χαμηλότερη κοινωνικο-οικονομική τάξη από αυτή που στην πραγματικότητα ανήκαν, έγιναν καλύτεροι στο να «διαβάζουν» τα συναισθήματα των άλλων.
Οι ερευνητές συμπέραναν, τελικά, ότι τα μέλη της ανώτερης τάξης δεν είναι πολύ ικανά στην αναγνώριση των συναισθημάτων που νιώθουν άλλοι άνθρωποι.
Οι ψυχολόγοι υποθέτουν ότι οι πιο πλούσιοι και πιο μορφωμένοι υστερούν, επειδή συνήθως μπορούν να λύνουν τα καθημερινά προβλήματά τους χωρίς να χρειάζεται να έρχονται σε επαφή και να εξαρτώνται από άλλους, όπως αναγκαστικά πρέπει να κάνουν οι πιο φτωχοί.

«Αυτό δείχνει ότι δεν πρόκειται για κάτι βαθειά ριζωμένο στον άνθρωπο.
Είναι το ευρύτερο πολιτιστικό πλαίσιο, που οδηγεί σε αυτές τις διαφορές μεταξύ των ανθρώπων», δήλωσε ο Κράους και εξέφρασε την ελπίδα ότι η νέα έρευνα θα βοηθήσει, ώστε να καταρριφθούν διάφορα στερεότυπα για τις διαφορές ανάμεσα στις κοινωνικο-οικονομικές τάξεις και, κυρίως, η εντύπωση ότι οι λιγότεροι μορφωμένοι και πλούσιοι είναι «από τη φύση» τους και λιγότερο έξυπνοι.
Σε μια προηγούμενη έρευνα, ο Κράους είχε διαπιστώσει ότι οι πλουσιότεροι άνθρωποι είναι πιο αγενείς και απότομοι, απ’ ό,τι οι φτωχότεροι, στις συνομιλίες τους με ξένους.
Έχει ακόμα ανακαλύψει ότι οι φτωχοί είναι πιο γενναιόδωροι με τα χρήματά τους από ό,τι οι πλούσιοι.
Η μεγαλύτερη ικανότητα ενσυναίσθησης των άλλων είναι πολύ πιθανό ότι βρίσκεται στη ρίζα αυτής της γενναιοδωρίας των φτωχών, δήλωσε ο αμερικανός ερευνητής.

Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

5 Comments

  1. Ανώνυμος

    ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΞΕΤΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΟΣΟΙ ΑΣΧΟΛΕΙΣΤΕ ΜΕ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΜΠΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΟΥ ΧΑΡΒΑΡΝΤ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ.ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ"ΗΘΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΛΑΣΗΣ"ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΕΠΤΥΓΜΕΝΗ "ΔΥΝΑΜΗ"ΖΩΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΠΟΥ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΤΑ ΟΝΤΑ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΤΗΝ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΙΛΟΖΩΙΑ.ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΑΥΤΑ ΚΑΤΟΠΙΝ ΠΟΡΙΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΟΥ ΧΑΡΒΑΡΝΤ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ,ΑΣΚΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΕΠΙΡΡΟΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΕΤΥΧΑΙΝΟΥΝ ΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΥΚΟΛΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥΣ.ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙΣ ΣΤΗ ΖΩΗ;ΓΙΝΕ ΣΥΜΠΟΝΕΤΙΚΟΣ-ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΟΣ.ΕΓΓΥΗΣΗ..

    Reply
  2. Ανώνυμος

    και ομως αυτα τα ατομα αποτελουν προτυπα για καποιους δυστυχως πουλαει πολυ το ουλουστρασιον εξωφυλλο

    Reply
  3. Ανώνυμος

    ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΓΙΑΤΙ Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΙΟΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΠΟΥ ΟΠΩΣ ΑΛΛΟΤΕ,ΣΗΜΕΡΑ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟΣ ΚΑΤΑ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙΣ ΛΕΦΤΑ,ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΞΙΖΟΥΝ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΕΙΣ ΚΟΠΡΑΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΧΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΧΟΝΤΕΣ (ΠΟΡΣΕ ΜΕΡΣΕΝΤΕ ΦΕΡΑΡΙ ΒΙΛΛΕΣ)ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΑΡΘΕΤΩ ΛΙΓΑ ΑΛΛΑ ΧΟΝΤΡΑ-ΤΖΟΥΛΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΤΟΥ,ΜΑΚΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΣΚΑΤΟΠΟΥΛΟΣ,ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΚΟΠΡΟΙ,ΨΩΜΙΑΔΗΔΕΣ,ΚΟΣΚΟΤΑΔΕΣ,ΚΟΚΚΑΛΗΣ (ΠΡΩΗΝ ΣΤΑΖΙ),ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ ΠΟΥ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΗΣ

    Reply
  4. Ανώνυμος

    οντος το χρημα ειναι κινητηριος δυναμη διστυχως καποιοι χανουν την ανθρωπια τους δεν ειναι τυχαιο που λενε ο χορτατος δεν καταλαβαινει τον πεινασμενο

    Reply
  5. Ανώνυμος

    ΓΙΑΤΙ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΣΗΣ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΣΟΥ ΠΡΩΤΑ,ΠΑΡΤΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ,Η ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΦΤΩΧΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΛΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ,ΤΗΝ ΚΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗ ΜΑΤΑΙΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΑΠΛΗΣΤΙΑ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΩΤΕΡΟΙ,ΧΙΛΙΑ ΜΥΡΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΝΟΜΙΖΩ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *