Απίστευτο! Στήνουν και τρίτο ηλιοθερμικό- τέρας στην ίδια περιοχή της Κρήτης

Το κοινό project της βρετανικής Nur (με εκπρόσωπο τον υιό Μπουτάρη) με την Μότορ Όιλ του Βαρδινογιάννη, που ήταν το πρώτο ηλιοθερμικό και το μόνο που εξασφάλισε άδεια περιβαλλοντική από την Περιφέρεια Κρήτης, επανέρχεται με νέα αίτησή του και… ζητά επέκταση της επένδυσης- πριν γινει!- στα 52 Μεγαβάτ

Πριν καταλαγιάσει η οργή των κατοίκων της ανατολικής Κρήτης για τα ηλιοθερμικά πάρκα- μαμούθ που στήνονται στην περιοχή μια νέα εξέλιξη έρχεται να σοκάρει όσους ασχολούνται με τις “ανανεώσιμες” μορφές ενέργειας. Σήμερα αποκαλύπτεται ότι το κοινό project της βρετανικής Nur (με εκπρόσωπο τον υιό Μπουτάρη) με την Μότορ Όιλ του Βαρδινογιάννη, που ήταν το πρώτο ηλιοθερμικό και το μόνο που εξασφάλισε άδεια περιβαλλοντική από την Περιφέρεια Κρήτης, επανέρχεται με νέα αίτησή του και ζητά επέκταση της επένδυσης- πριν γινει!- στα 52 Μεγαβάτ από τα 38 που είχε πάρει και διπλασιασμό της έκτασης που καταλαμβάνει!
Η αίτηση που έφτασε στην Περιφέρεια Κρήτης και στο υπουργείο έχει προκαλέσει…σοκ καθώς μόλις πρόσφατα υπήρξε αντίδραση για τις άδειες ηλιοθερμικών που είχε δώσει το υπουργείο. Ενώ στα Φουρνιά και στο Χώνο (στην ίδια περιοχή) η Περιφέρεια έχει αποφασίσει να καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας μαζί με τους τοπικούς φορείς, η επένδυση στην περιοχή του Αθερινόλακκο για την Nur- ΜΟΗ έρχεται να ταράξει αφού ήταν η μόνη που φαινόταν να προχωρά σε ομαλές συνθήκες και χωρίς προβλήματα!
“Έχουμε εκπλαγεί με τη νέα αίτηση. Είχαμε πει ναι σε αυτή την επένδυση πριν τρία χρόνια γιατί ήταν διαφορετικής τεχνολογίας με τον πύργο και όχι με αυτά τα απόβλητα των άλλων. Είχαμε θέσει αυστηρούς όρους και θα προχωρούσε η επένδυση έλεγαν γρήγορα. Τώρα λένε πως θέλουν τόσο μεγάλη επέκταση” είπε κορυφαίο στέλεχος της Περιφέρειας που δοκιμάζεται μάλιστα αυτή την πονηρή περίοδο.
Η εταιρεία επικαλείται λόγους βιωσιμότητας της επένδυσης και ένταξης σε προγράμματα για να επεκτείνει τη δραστηριότητα στα 52 Μεγαβάτ ισχύ και ταυτόχρονα αύξηση της έκτασης που καταλαμβάνει στα 2000 στρέμματα!
“Εμείς δεν μπορούμε εύκολα να πούμε ξανά ναι σε αυτή την επένδυση” απαντούν στην Περιφέρεια και ο κίνδυνος να εισπράξει αρνητική γνωμοδότηση η εταιρεία είναι πλέον υπαρκτός.
Το περίεργο είναι ότι η εταιρεία είχε υποσχεθεί ότι σε χρόνο ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα θα εγκατασταθεί το πρώτο ηλιοθερμικό πάρκο στην Κρήτη. Η εταιρεία «NUR-MOH A.E» πήρε τελικά την άδεια εγκατάστασης ηλιοθερμικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 38ΜW που θα εγκατασταθεί στη θέση “Πλαγιές Αθερινόλακκου” Λασιθίου αφού το Καλοκαίρι του 2012 υπέγραψε την άδειαο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ.Δεικτάκης που ορίζει και τους όρους βάσει των οποίων πρέπει να προχωρήσει η εταιρεία που οφείλει να σεβαστεί την περιβαλλοντική μελέτη. Είναι μια άδεια που γραφειοκρατικά στοίχισε στην εταιρεία μόλις ένα…χρόνο εάν σκεφτεί κανένας ότι τον Ιούλιο του 2011 άρχισε τις σχετικές αιτήσεις για τα δασικά, περιβαλλοντικά κλπ.
Η εταιρεία είναι κατά το ήμισυ συμφερόντων της οικογένειας Βαρδινογιάννη (με μετοχική σύνθεση της εταιρίας ως 50% «ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΫΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε» και 50% «NUR ENERGIE LIMITED») κι έχει έδρα στο Μαρούσι Αττικής.
Ο αρχικός ηλιοθερμικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 38,00ΜW, εκτιμώμενης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 71.152MWhe/ ετος από την αμεση κατακόρυφη ηλιακή ακτινοβολία και 4.729MWhe/ετος από τη λειτουργία των εφεδρικών ατμολέβητων, θα αποτελείτοαπό :
•21.000 ηλιοστάτες οι οποίοι συγκεντρώνουν τις ακτίνες του ηλιου και τις αντανακλούν πάνω στον συλλέκτη. Ο κάθε ηλιοστάτης θα αποτελείται από δυο επίπεδα κάτοπτρα με συνολική επιφάνεια 14m2 , τοποθετημένα σε να μικρό πυλώνα με δυνατότητα κίνησης σε δυο αξονες. Το κάθε κάτοπτρο έχει μήκος 3.25m και πλάτος 2.25m. Η συνολική επιφάνεια των ηλιοστατών θα είναι 294.000m2.
• Ενα πύργο στον οποίο θα τοποθετηθεί ο ηλιακός συλλέκτης, ύψους 120m. Ο συλλέκτης στην κορυφή έχει υψος 17m και πανω απο τον συλλεκτη θα εγκατασταθούν ατμοδοχείο και προστατευτικά μονωτικά κεραμικά φύλλα, τα οποία προσθέτουν αλλα 3m υψος. Το συνολικού υψος του πύργου θα φτάνει τα 140m.
Το εργο περιλαμβάνει επίσης:

•γραμμή μέσης τάσης (11kV) που θα αναχωρεί από την γεννήτρια του σταθμού που βρίσκεται στο κτιριο του ατμοστροβιλου και θα καταληγει στον Υ/Σ ανυψωσης τασης σε αποσταση 900m.
•νέα εσωτερικη οδοποιια μηκους 6,4χλμ. περιπου και πλατους 5,5μ. για την προσβαση στο πεδιο ηλιοστατων και διαμορφωση υφισταμενου χωματοδρομου που διασχιζει το γηπεδο εγκαταστασης του εργου
Θυμίζουμε τέλος ότι ο ο υπουργός κ.Μανιάτης υπέγραψε αρχές του χρόνου απόφαση για την έγκριση ΜΠΕ του έργου “Ηλιοθερμικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΗΛΘΣΠΗΕ), ισχύος 70 ΜΝ, Δίκτυο Διασύνδεσης και συνοδά έργα οδοποιίας και κάλυψης υδατικών αναγκών,, στη θέση «ΦΟΥΡΝΙΑ», Δ. Σητείας, Π.Ε. Λασιθίου, Κρήτης” “αγνοώντας” ότι ήδη για την περίπτωση του πάρκου στο Χώνος έχει ήδη προσφύγει η Περιφέρεια στο ΣΤΕ!

Πηγή : Creta live

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *