Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν με την επιβολή του νέου φόρου στα ακίνητα

Την επιβολή ενός φόρου ανά ακίνητο και ενός συμπληρωματικού φόρου, όπως είναι σήμερα ο ΦΑΠ, αλλά με αύξηση του ατομικού αφορολογήτου για φυσικά πρόσωπα στα 300.000 από 200.000 ευρώ προβλέπει το νέο σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Αυτό σημαίνει ότι το 2014 όσοι έχουν ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 ευρώ, θα….
πληρώσουν όλοι μαζί 660 εκατ. Ευρώ με τον συμπληρωματικό ΦΑΠ να είναι αυτός που γέρνει τη ζυγαριά των επιβαρύνσεων στους μεγαλοϊδιοκτήτες, δημιουργώντας τα περιθώρια για ηπιότερη φορολογική μεταχείριση «μη εχόντων» και των αγροτών.

Από την άλλη, το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε πως στο νομοσχέδιο για την φορολόγηση των ακινήτων θα περιληφθεί διάταξη για την μείωση του φόρου μεταβίβασης από τον Ιανουάριο του 2014. Η επιβάρυνση στις μεταβιβάσεις ακινήτων θα πέσει από το 10% που φθάνει σήμερα με κλιμακωτούς συντελεστές, στο 3%.

Πάντως, το 75-80% των φορολογουμένων θα πληρώσουν λιγότερα για φόρο ακινήτων, είτε βρίσκονται σε αστικές είτε σε μη αστικές περιοχές, ισχυρίστηκε χθες το Υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του, τονίζοντας μάλιστα ότι μόνο το 5%, περί τις 290 χιλιάδες φυσικά πρόσωπα, των φορολογουμένων θα πληρώσουν παραπάνω από φέτος. Ισχυρίστηκε επίσης ότι δεν θα υπάρχει «διπλή φορολόγηση». Απλώς όσοι έχουν συνολική ατομική περιουσία πάνω από 300 χιλιάδες ευρώ (εξαιρούνται τα αγροτεμάχια) θα φορολογηθούν αναλογικά περισσότερο για λόγους.

Στο αρχικό σενάριο οι κατοικίες και τα κτίρια γενικότερα επιβαρύνονταν με 2,2 δισ. ευρώ, στο νέο με 2,1 δισ. ευρώ. Στα οικόπεδα οι φόροι από 789 εκατ. ευρώ μειώνονται σε 315 εκατ., στα αγροτεμάχια από τα 140 εκατ. ευρώ στα 139 εκατ., αλλά παράλληλα διαγράφεται και η επιβάρυνση κατά 160 εκατ. ευρώ που προέκυπτε για τα αγροτικά κτίσματα. Επιπρόσθετα όμως, προβλέπονται έσοδα 660 εκατ. ευρώ από τον νέο ΦΑΠ. Δηλαδή, απλώς οι τεχνοκράτες του υπουργείου έκαναν μια τρίπλα που δεν αλλάζει και πολύ τα πράγματα, δεδομένου ότι ο φόρος θα υπολογίζεται στις αντικειμενικές τιμές του 2007, που είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα.

Το υπουργείο με το νέο σύστημα πρσδοκά να εισπράξει 2,65 δισ. ευρώ από 2,9 δισ. στο αρχικό σενάριο, αλλά έτσι ο φόρος είναι ευκολότερο να ψηφιστεί. Στο υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο σχεδιάζεται να ενταχθεί και ρήτρα εισπραξιμότητας, που σημαίνει πως όσο επιτυγχάνονται οι στόχοι, τόσο θα μειώνεται η φορολογική επιβάρυνση των ακινήτων.

 http://rizopoulospost.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *