Πως η υποχώρηση του ΔΝΤ φέρνει τρίτο δάνειο

Πιο κοντά στο τρίτο δάνειο και κατά συνέπεια τρίτο μνημόνιο θα φέρει την Ελλάδα μια…
– ενδεχόμενη – αναστολή της δανειοδότησης του ΔΝΤ για το 2015 όπως έχουν αφήσει σαφώς να εννοηθεί ο επικεφαλής του ταμείου για την Ευρώπη Πολ Τόμσεν

Μιλώντας χθες στο ΕΒΕΑ ο υπουργός οικονομικών κ. Γιάννης Βαρουφάκης έθεσε το θέμα της αποχώρησης του ΔΝΤ για το επόμενο πρόγραμμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας. Δεν είναι όμως καθόλου βέβαιο ότι το ταμείο θα συνεχίσει το δικό του δάνειο και στο τρέχον πρόγραμμα.

Ως γνωστό το καταστατικό του ταμείου δεν επιτρέπει την συνέχιση της χρηματοδότησης μια χώρας μέλους του αν αυτό δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει το χρέος της για τους επόμενους 12 μήνες και αν ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ δεν έχει προοπτική να προσεγγίσει το 120% του ΑΕΠ σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Ο κ. Τόμσεν έχει ήδη προειδοποιήσει για δύο πράγματα:

– Το πρώτο είναι ότι χωρίς συμφωνία άμεσα η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να αποπληρώσει την δόση συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ τον επόμενο μήνα.Με άλλα λόγια βρίσκεται άμεσα μπροστά στο ενδεχόμενο της στάση πληρωμών για το χρέος της

– Το δεύτερο είναι ότι η συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας εξαρτάται πρωτίστως από την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους που θα συντάξει το ταμείο όταν και όποτε ολοκληρωθεί η τρέχουσα διαπραγμάτευση.

Δεδομένο είναι ότι η μερική έστω δημοσιονομική χαλάρωση για ένα χρόνο σε συνδυασμό με ένα εξάμηνο απόλυτης στασιμότητας της οικονομίας -δημόσιας και ιδιωτικής – λόγω των εκλογών και της διαπραγμάτευσης έχει αλλάξει την τροχιά του χρέους η οποία είναι πλέον αυξητική.

Συνεπώς το ταμείο δεν μπορεί να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τη χώρα μας μέχρι να πάρουν μέτρα και η Ελλάδα ώστε να επαναφέρει την κατάσταση σε κάποιο έλεγχο αλλά και η ΕΕ υλοποιώντας την υπόσχεση της 27ης Νοεμβρίου του 2012 για μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τη δανειακή σύμβαση του 2012 το ΔΝΤ θα έπρεπε να είχε ήδη καταβάλει 7 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του προηγούμενου χρόνου. Από αυτά τα 3,5 δισ. είναι μέρος της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ και άλλα 3,5 δισ. ευρώ ως τελευταία δόση για τον Δεκέμβριο του 2014.

Το δάνειο από το ΔΝΤ έχει επιπλέον υπόλοιπο ύψους 8,5 δισ. καταβλητέο έως και τον Μάρτιο του 2016

Με δεδομένα τα «μπος-πίσω» της διαπραγμάτευσης που συνεχίζονται και σήμερα στις Βρυξέλλες κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πότε και πως θα ολοκληρωθεί.

Στην παρούσα φάση η ΕΕ και κυρίως η Γερμανία, δεν δείχνουν διάθεση να κάνουν καμία κίνηση προς την κατεύθυνση της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Χθες ο Γερμανός υπουργός οικονομικών κ. Σόιμπλε δεν απέκλεισε ακόμη και το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας για την Ελλάδα. Τούτο με δεδομένο ότι δεν διατίθεται να εγκρίνει την εκταμίευση ούτε ενός ευρώ από τα 3,7 δισ. ευρώ που είναι το ευρωπαϊκό κομμάτι της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ πριν δει εφαρμοσμένα μέτρα.

Ακόμη όμως και αν η Ελλάδα καταφέρει την συμφωνία και πάρει τα 3,7 δισ. ευρώ από τα οποία τα 1,8 δισ. ευρώ ως τελευταία δόση του δανείου από την ΕΕ και τα 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ ο λογαριασμός για το χρέος «δεν βγαίνει» για φέτος.

Τούτο με δεδομένο ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν και πότε θα έχουμε ελάφρυνση του χρέους και αν τα μέτρα που θα αποφασιστούν θα δίνουν προοπτική βιωσιμότητας του χρέους.

Την ίδια ώρα από την 1/6 μέχρι και τις 31/12 του 2015 η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει για υποχρεώσεις χρέους 16,1 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 13,1 δισ. ευρώ είναι εξοφλήσεις υποχρεώσεων και 3 δισ. ευρώ είναι τόκοι.

Τα χρήματα αυτά ή θα καλυφθούν με νέο δάνειο ή θα οδηγήσουν σε χρεοκοπία.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *