Τζιχαντιστής κρατά ομήρους στο Σίδνεϋ

Τριάντα με σαράντα άτομα, αλλά κατ’ άλλους οκτώ με δέκα, κρατά ομήρους σε καφετέρια του Σίδνεϋ ένοπλος άνδρας, για τον οποίο οι αρχές εκφράζουν φόβο πως πρόκειται για οπαδό του Ισλαμικού Κράτους…

Μετά από έξι ώρες ομηρίας, τηλεοπτικά δίκτυα έδειξαν τρεις από τους ομήρους να τρέχουν έξω από την καφετέρια Lindt και να φυγαδεύονται πίσω από τους παραταγμένους άνδρες της ειδικής ομάδας SWAT.

Στη συνέχεια δύο ακόμη βγήκαν τρέχοντας, όπως δήλωσε αυτόπτης στο Reuters, ενώ η αυστραλιανή αστυνομία ανακοίνωσε πως διαπραγματευτές ήρθαν σε επαφή με τον ένοπλο, ο οποίος αρνήθηκε να κάνει εικασίες για τα πιθανά κίνητρά του.

Όπως δήλωσε η στυνομία του Σίδνεϋ, δεν είναι γνωστό πόσοι όμηροι παραμένουν ακόμη μέσα στο καφέ, αλλά δεν είναι και σε θέση να γνωρίζει αν υπάρχουν κι άλλοι ένοπλοι μέσα στο κατάστημα.

Όπως αναφέρει ο αρχηγός της αστυνομίας Άντριου Σκιπιόνε, η αστυνομία κινητοποιήθηκε για ένα περιστατικό που μπορεί να σχετίζεται με τρομοκρατική δράση.

Η συγκεκριμένη καφετέρια που εκτυλίσεται η ομηρία βρίσκεται απέναντι από τηλεοπτικό σταθμό και νωρίτερα στιγμιότυπο έδειξε ορισμένους από τους ομήρους να στέκονται με τα χέρια ακουμπισμένα στη τζαμαρία.

Επίσης έδειξαν μία ασπρόμαυρη σημαία, όμοια με αυτή των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, να την κρατά κάποιος που φαινόταν ως μέλος του προσωπικού της καφετέριας και μία γυναίκα.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η σημαία ήταν η «Σαχάντα», μία έκφραση πίστης στο Ισλάμ, η μετάφραση της οποίας είναι η εξής: «Δεν υπάρχει άλλος θεός εκτός από τον Αλλάχ. Ο Μωάμεθ είναι ο Αγγελιοφόρος του Αλλάχ».

Η καφετέρια που κρατούνται οι όμηροι είναι περικυκλωμένη από δεκάδες πάνοπλων αστυνομικών ενώ τα κτίρια που βρίσκονται γύρω από την καφετέρια έχουν εκκενωθεί.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι Άμποτ, που έχει εδώ και καιρό προειδοποιήσει για αυστραλιανούς στόχους από τζιχαντιστές, έκανε λόγο για «ενδείξεις ότι η ομηρία είναι πολιτικά υποκινούμενη».

«Είναι ένα πολύ δυσάρεστο περιστατικό. Κατανοώ τις ανησυχίες και την αγωνία του αυστραλιανού λαού», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Άμποτ, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για την ομηρία.

Η Αυστραλία, στενός σύμμαχος των ΗΠΑ και της κλιμακούμενης δράσης της κατά του Ισλαμικού Κράους της Συρίας και του Ιράκ, βρίσκεται σε κατάσταση υψηλού συναγερμού για επιθέσεις από τζιχαντιστές που έχουν ανατραφεί στην ενδοχώρα και επιστρέφουν από τη μάχη στη Μέση Ανατολή.

Οι ανησυχίες για μία επίθεση τζιχαντιστών στην Αυστραλία έχουν ενταθεί εδώ και ένα χρόνο, με τις υπηρεσίες ασφαλείας να έχουν αυξήσει τον συναγερμό για τρομοκρατία στο «κόκκινο» από τον Σεπτέμβριο.

Τότε εκπρόσωπος του Ισλαμικού Κράτους είχε ενθαρρύνει υποστηρικτές των τζιχαντιστών στα κράτη της Δύσης, συμπεριλαμβανομένης και της Αυστραλίας, να πραγματοποιήσεουν επιθέσεις σε πολίτες ή στρατιωτικό προσωπικό εντός των χωρών.

vimaonline.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *